Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εγκληματική πολιτική για τις φυσικές καταστροφές

Την έντονη αντίδραση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου προκάλεσε το γεγονός ότι στο θέμα της πολιτικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών εντάσσεται και αυτό των τρομοκρατικών ενεργειών

Στην «εγκληματική πολιτική έλλειψης μέτρων και πόρων για την πρόληψη και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, που πλήττουν πρώτα και κύρια τα φτωχά λαϊκά στρώματα», αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η παρέμβασή της έγινε στο πλαίσιο της αιτιολόγησης ψήφου για την έκθεση Παπαδημούλη σχετικά με τη δημιουργία ενός «χρηματοδοτικού μέσου ταχείας επέμβασης και ετοιμότητας, για σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνολικού ύψους 278 εκατ. ευρώ».

Η έκθεση, που πέρασε με 606 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 15 αποχές, αφορά ένα χρηματοδοτικό μέσο για την περίοδο 2007-2013 ως συνέχεια του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2001 και λήγει στα τέλη του 2006.

Ωστόσο, πολλά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι στο θέμα της πολιτικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών εντάσσεται και το θέμα των τρομοκρατικών ενεργειών. Η Δ. Μανωλάκου χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ξεκάθαρη και ευθεία επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. «Αποτελεί αξιοπερίεργο - αναφέρει χαρακτηριστικά στην αιτιολόγηση ψήφου - πως στις έκτακτες καταστάσεις και στην ανάγκη κοινοτικής αλληλεγγύης από φυσικές, βιομηχανικές ή τεχνολογικές καταστροφές, συμπεριλαμβάνεται η αλληλεγγύη και για τρομοκρατικές ενέργειες». Και πρόσθεσε ότι έτσι μπαίνει «από το παράθυρο το πιο απεχθές άρθρο του "ευρωσυντάγματος" περί αλληλεγγύης σε περίπτωση τρομοκρατικών ενεργειών. Γιατί είναι γνωστό ότι ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι λάστιχο, που το ευρωενωσιακό κεφάλαιο προσαρμόζει κατά περίπτωση και με κύριο αποδέκτη το μαζικό λαϊκό κίνημα και τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή, κατασταλτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενη ειδικότερα στο θέμα των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές σημείωσε πως «τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποτελούν τα πρώτα θύματα της εγκληματικής πολλές φορές έλλειψης των κατάλληλων μέτρων θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές». Και παρέθεσε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πλημμύρες της Νέας Ορλεάνης, που «σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους, αν και μπορούσαν, γιατί ήξεραν, να πάρουν προληπτικά μέτρα», αντιδιαστέλλοντάς το με την Κούβα, όπου «με το να υπάρχει κρατική καθολική πρόληψη και προστασία δεν υπήρξαν θύματα».

Η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ακόμα ότι «χρειάζονται μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος που την ευθύνη θα έχει αποκλειστικά το δημόσιο και όχι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φυσικά να διατίθενται επαρκείς πόροι. Η πρόταση της Επιτροπής αγνοεί το θέμα της πρόληψης, γιατί τότε θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα κοινωνικοοικονομικά αίτια που προκαλούν ή επιδεινώνουν τις συνέπειες και να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια, που παραμένουν ανεπαρκή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ