Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αβαντος, όπως λέμε: «τέρμα θεού»!

Σα να μην έφτανε η φτώχεια και η εγκατάλειψη, τη μουσουλμανική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης χτυπούν κάθε τόσο και οι πλημμύρες

Η συνοικία Αβαντος
Η συνοικία Αβαντος
Η συνειδητή πολιτική υποβάθμισης της μουσουλμανικής συνοικίας στην Αλεξανδρούπολη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει δημιουργήσει μία ανοιχτή πληγή μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Πρόσφατα, με τις δυνατές βροχές, πλημμύρισε όλη η συνοικία των μουσουλμάνων της Αλεξανδρούπολης, ενώ όλη η υπόλοιπη πόλη δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα.

Η συνοικία των μουσουλμάνων είναι εγκαταστημένη εδώ και δεκάδες δεκαετίες στην περιοχή Αβαντος της πόλης. Την αντίθεση ανάμεσα στη «χριστιανική» και τη «μουσουλμανική» Αλεξανδρούπολη την αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη ματιά.

Σπίτια από πλίθρες, τσιμεντόλιθους και τσίγκους. Χαμηλά, χωμένα μέσα στη γη και κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Χωμάτινοι δρόμοι, που γίνονται λασπεροί με την πρώτη βροχή. Φρεάτια υπάρχουν μόνο στη μεριά που ο συνοικισμός βλέπει στον εθνικό δρόμο. Ο συνοικισμός είναι χτισμένος άναρχα, γιατί ποτέ δεν εντάχτηκε στο σχέδιο της πόλης. Στο εσωτερικό της συνοικίας, η φτώχεια και η εξαθλίωση απλώνεται παντού. Υπάρχει ένα σχολείο κατασκευασμένο όπως και τα σπίτια με σκεπή από αμίαντο. Δεν υπάρχει αποχετευτικό και υδρευτικό σύστημα. Ο ηλεκτρισμός έφτασε στον Αβαντο πριν από λίγο καιρό αλλά και πάλι υπάρχουν προβλήματα.

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει ριζικά», μας λέει ο Γ.Μ. Αλή, ελαιοχρωματιστής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου της κοινότητας. «Η πολιτεία πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα. Μας θυμούνται μόνο πριν από τις εκλογές και μόνο για να χρησιμοποιήσουν κάποιους από εμάς για τις ψηφοθηρικές τους σκοπιμότητες. Οποιος από εμάς ξέρει τη γλώσσα κι έχει τις κατάλληλες γνωριμίες ίσως και να καταφέρει κάτι στη ζωή του. Οι υπόλοιποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ζητάμε να ενδιαφερθούν, να μας βοηθήσουν να βελτιωθεί η ζωή μας. Θέλουμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας για να μπορέσουν να βρουν καμιά δουλιά να ζήσουν. Σήμερα ο αναλφαβητισμός στη μουσουλμανική κοινότητα φτάνει στο 80%».


Η συντάκτρια του «Ρ» μιλά με κάτοικο του χωριού
Η συντάκτρια του «Ρ» μιλά με κάτοικο του χωριού

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ