Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΒΡΟΥ
Ζουν πάντα με τον εφιάλτη της πλημμύρας...

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια εμπαίζουν τους κατοίκους, εξαγγέλλοντας «πλημμυρίδα» αντιπλημμυρικών έργων υποδομής που μένουν πάντα «στα χαρτιά», με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Εβρου και την πρόκληση σημαντικών καταστροφών

Με «μπαλώματα» οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα

Motion Team

Με «μπαλώματα» οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα
Ο Εβρος ξαναπλημμύρισε πριν από μερικές βδομάδες για πολλοστή φορά στη χιλιόχρονη ιστορία του δημιουργώντας προβλήματα στους λαούς που ζουν κοντά στις όχθες του, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι αγρότες. Τώρα, μετά τον τελευταίο χιονιά, ο κίνδυνος για νέες πλημμύρες επανέρχεται, αφού το λιώσιμο των χιονιών στη γειτονική Βουλγαρία θεωρείται βέβαιο πως θα έχει σαν αποτέλεσμα την κάθοδο μεγάλων όγκων υδάτων. Η ανυπαρξία σοβαρών έργων υποδομής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής με διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας εξακολουθεί να ταλανίζει τους λαούς της περιοχής.

Το ΚΚΕ έχει αναπτύξει την πρόταση του για την πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η οποία αποτελεί και τη μοναδική ρεαλιστική λύση για το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή οι πλουσιοπάροχες εξαγγελίες από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επαναλαμβάνονται σε κάθε πλημμύρα. Ούτε όμως οι εξαγγελίες υλοποιούνται, ούτε η διακρατική συνεργασία περπατάει στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΕ δε θέλει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας κι επομένως δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τέτοιες προϋποθέσεις για τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, αφού τα έργα διαχείρισης των υδάτων θα ωφελούσαν πρώτα και κύρια τον αγροτικό πληθυσμό που ζει και εργάζεται στις παρόχθιες περιοχές.

Ανέξοδες εξαγγελίες

Τα πρόχειρα αναχώματα και μερεμέτια είναι ανίκανα να σώσουν την κατάσταση όταν ο Εβρος πλημμυρίζει...
Τα πρόχειρα αναχώματα και μερεμέτια είναι ανίκανα να σώσουν την κατάσταση όταν ο Εβρος πλημμυρίζει...
Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά μερικές από τις ανέξοδες εξαγγελίες και υποσχέσεις, που παραμένουν «στα χαρτιά».

  • Για παράδειγμα στις πλημμύρες του 1998 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαγγέλθηκε πακέτο «έκτακτων μέτρων» ύψους 2,1 δισ. δρχ., αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε από αυτά.
  • Το 2003 με κυβέρνηση πάλι το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλθηκε ένα «ειδικό πρόγραμμα έκτακτων μέτρων» - προϋπολογισμού 10 δισ. δρχ., που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 6 δισ.
  • Με κυβέρνηση τη ΝΔ πέρσι εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έργα, που κι αυτά δεν έγιναν ποτέ, αλλά και η χορήγηση 10 δισ. δρχ. για έκτακτες ανάγκες, τα οποία...θα χρησιμοποιηθούν και για την αποκατάσταση των πλημμυρών του 2006!
  • Τώρα, μετά τις φετινές πλημμύρες, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του Περιφερειάρχη έταξε και πάλι άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ από το Δ΄ ΚΠΣ για κατασκευή φραγμάτων. Από υποσχέσεις, δηλαδή, άλλο τίποτε...
Τα μπαλώματα των εργολάβων

Ετσι, αυτό που τελικά πραγματοποιείται μετά από κάθε πλημμύρα, είναι μπαλώματα στα αναχώματα και μικροπαρεμβάσεις, που αναλαμβάνουν ιδιώτες εργολάβοι, αφού οι κρατικές τεχνικές υπηρεσίες είναι διαλυμένες. «Ολα τα έργα αποκατάστασης γίνονται από μικροεργολάβους», επισημαίνει σχετικά ο Δημήτρης Σιάτρης, μηχανολόγος υπομηχανικός της Νομαρχίας. «Κάποτε τα έκανε η δική μας Υπηρεσία. Ομως σήμερα τα μηχανήματά μας είναι πολύ παλιά και η νομαρχία δε δίνει χρήματα γι' αυτή τη δουλιά στην τεχνική υπηρεσία. Δεν έχει γίνει καμία ανανέωση του εξοπλισμού. Αν υπήρχαν κρατικά ευέλικτα οχήματα θα κάναμε τα πάντα, αναχώματα, αντλιοστάσια, κανάλια κλπ. Θα μπορούσαμε να τα φτιάχνουμε και να τα συντηρούμε με μικρότερο κόστος». Χωρίς μηχανήματα και με πολύ κακή οικονομική κατάσταση είναι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ).

Τα μόνα έργα που έγιναν αφορούν στην αποκατάσταση ρηγμάτων στα αναχώματα, ζημιών στα αγροκτήματα Γεμιστής, Φερρών και αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο. Για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού 6.460.000 ευρώ αφορούν στην ενίσχυση αναχωμάτων με πλέγμα και διόδους διαφυγής του νερού σε μικρές εκτάσεις πλημμυρίδας, επιχωματώσεις στις περιοχές Ριζίων, Καστανιών, Ψαθάδων, Φερρών - Θυμαριάς, Κορνοφωλιάς, Σύφωνα Γέφυρας Κομάρων, Σουφλίου, Λυκόφης, Λαγυνών και Φυλακτού, Διλόφου, Δικαίων, Ορεστιάδας, Ερυθροπόταμου, Πυθίου, Πετράδων, Ισαακίου, Θουρίου, Σοφικού. Πάλι δηλαδή μικροπαρεμβάσεις.

Βασική προϋπόθεση η διακρατική συνεργασία

Η διακρατική συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση καθώς η κοίτη του ποταμού είναι το σύνορο των τριών κρατών, όπου καταλήγουν οι τουρκικοί παραπόταμοι Τούντζας και Εργίνης, κι ο βουλγαρικός Αρδας. Η κοίτη του ποταμού Εβρου έχει αλλάξει λόγω των φυσικών προσχώσεων από τα φερτά υλικά των νερών, που κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία, και από τους παραπόταμους και χειμάρρους, που πέφτουν στον Εβρο. Ετσι όταν τα νερά είναι πολλά από τις βροχές και το λιώσιμο του χιονιού σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, ο Εβρος μαζί με τους παραποτάμους του και τους χειμάρρους των ορεινών όγκων πλημμυρίζουν.

Μέχρι σήμερα, το μόνο που έγινε είναι η λήψη απόφασης για την τοποθέτηση μετρητών της στάθμης του Εβρου σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Σε πρόσφατες συναντήσεις των αρμοδίων των δύο χωρών αποφασίστηκε, επίσης, να μελετηθεί και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της μόνιμης διακρατικής επιτροπής, η οποία λειτουργούσε πριν και από τη δεκαετία του '70 με σκοπό τη διαχείριση των υδάτων.


Ρεπορτάζ: Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ