Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις

Συγκέντρωση χτες και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ. Κλιμακώνουν και οι εργάτες της Ζώνης

Μια πρώτη δυναμική απάντηση στους βιομηχάνους έδωσαν χτες οι λογιστές της Αθήνας που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία η οποία κατέληξε στα γραφεία του ΣΕΒ, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2006 με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα.

Οι λογιστές συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ενωσής τους όπου και κατήγγειλαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ κατ' εντολή του κεφαλαίου και που αυτή την περίοδο εκφράζεται με την προσπάθεια κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Θωμάς Κακαβάς, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, «στον αγώνα που ξεκινάμε δεν είμαστε μόνοι μας. Η εργατική τάξη στο σύνολό της, απορρίπτει την επιχείρηση κατάργησης των συμβάσεων και θα δώσει απάντηση στις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις».

Κλιμακώνουν στη Ζώνη

Τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς ο απεργιακός τους αγώνας για την υπογραφή τοπικής Σύμβασης Εργασίας διανύει ήδη την τέταρτη βδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, αφού εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ν/Ζώνης, καλεί όλα τα συνδικάτα να δείξουν με τη σειρά τους έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν οι άνεργοι - υποαπασχολούμενοι στη Ν/Ζώνη συσπειρωμένοι γύρω από το συνδικάτο τους.

Την ίδια στιγμή η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχει νεκρώσει μετά την προχτεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, ο οποίος με προφορική εντολή του, ανέστειλε την έκδοση αδειών εκτέλεσης εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, όσων δεν εντάσσονται στο προβλεπόμενο από τις διατάξεις νόμου Μητρώου Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας είναι ότι από τους 600 και πλέον εργολάβους που δραστηριοποιούνται στη Ν/Ζώνη, μόνο 134 πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο.

Καμιά ανοχή!

Την προσπάθεια του τραπεζικού κεφαλαίου, να καταργήσει τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους στις τράπεζες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

«Η ενέργεια αυτή είναι στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας και εντάσσεται στη συνολική και γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και άρα αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους» σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα του κεφαλαίου. «Η διεκδίκηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2006, είναι μονόδρομος για μας» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Την «εταιρική» ομοφωνία κυβέρνησης, βιομηχάνων και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στο νέο ξεθεμέλιωμα των εργατικών δικαιωμάτων, καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και καλεί τους εργαζόμενους στη γραμμή της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του για να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Το ΕΚΝ απορρίπτει τη λογική της ΓΣΕΕ, η οποία κινείται στα πλαίσια του «εφικτού», της «ρεαλιστικότητας» και οδηγεί στην «αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος» και ξεκαθαρίζει: «Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα είναι αποτελεσματικός όσο δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση - συμμαχία για τη διεκδίκηση βαθιών ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».

Ανακοίνωση καταδίκης των σχεδίων των τραπεζιτών εξέδωσε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ