Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ
Ρίχνονται στη μάχη της απεργίας

Κάλεσμα στους εργάτες της θάλασσας να δώσουν με τον αγώνα τους συνολική απάντηση στην πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών απευθύνουν οι ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις

Μόνο ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας των ναυτεργατών μπορεί να βάλει ανάχωμα στο κατάπτυστο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή
Μόνο ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας των ναυτεργατών μπορεί να βάλει ανάχωμα στο κατάπτυστο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή
Στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανναυτεργατικής απεργίας στις 16 και 17 Φλεβάρη ρίχνονται οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας τους εργάτες της θάλασσας να ορθώσουν ανάχωμα στο σύνολο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται και με το νομοσχέδιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, αφού καλούν όλους τους ναυτεργάτες σε μαζική και αποφασιστική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, σε όλα τα πλοία, σε όλα τα λιμάνια, σημειώνουν πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας την αντεργατική πολιτική, αξιοποιώντας τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και την ουσιαστική στήριξη των επιλογών της, χτυπά τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τις συντάξεις, χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους εφοπλιστές και υπονομεύει τα οικονομικά του ΝΑΤ».

Το προς συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΕΝ, ανάμεσα στα άλλα, προωθεί την εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της ΕΕ και τις αξιώσεις της Κομισιόν, απελευθερώνοντας τα δρομολόγια, καταργώντας την υποχρέωση 10μηνης λειτουργίας των πλοίων και απασχόλησης των ναυτεργατών, αφήνοντας τα νησιά και τους κατοίκους τους έρμαια στις ορέξεις και τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την υποχρέωση πολύ σημαντικών ασφαλιστικών καλύψεων περί «αστικής ευθύνης», υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση με τη δημιουργία ιδιωτικών ΝΕΚΕ (Ναυτική Επαγγελματική Κατάρτιση και Επιμόρφωση).

Η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα μας

«Η καθολική καταδίκη και η μαζική κινητοποίηση των ναυτεργατών που οργάνωσαν οι ενώσεις μας - υπογραμμίζουν οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών -, ανάγκασαν τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να υποχωρήσει επαναδιατυπώνοντας το άρθρο 28 του νομοσχεδίου που αφαιρούσε το 22% του επιδόματος Κυριακών από τον υπολογισμό της σύνταξης. Ανάγκασαν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, παρά την αρχική άρνησή της, να συνεδριάσει την Τετάρτη 1 Γενάρη και να αποφασίσει την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής, με προοπτική κλιμάκωσης απεργίας σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, απαιτώντας την απόσυρση του κατάπτυστου νομοσχεδίου».

Και τονίζουν: «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη δύναμη που έχει η μαζική κινητοποίηση των ναυτεργατών. Ο ελιγμός της κυβέρνησης δεν αποπροσανατόλισε τους ναυτεργάτες που απαιτούν τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου. Επιβάλλεται να περιφρουρήσουμε τον αγώνα μας από τους συμβιβασμένους στα εφοπλιστικά συμφέροντα που δρουν στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Κεντρικά αιτήματα των ναυτεργατών, πέρα από τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, αποτελούν, μεταξύ άλλων:

  • Κατάργηση όλων των διατάξεων που μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις. Αυτές να διαμορφωθούν στη βάση των πραγματικών, αυξημένων αναγκών των πλοίων.
  • Πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ - ΚΑΑΝ - ΚΕΑΝ με κρατική επιχορήγηση και απόδοση των οφειλών των εφοπλιστών για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και επιδομάτων.
  • Σταθερή δουλιά με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων μια μέρα μέσα στο καράβι μια μέρα εκτός με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ