Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Στη φυλακή λιμενεργάτες αγωνιστές
  • Απαγορεύτηκε και η προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Στρασβούργο ενάντια στην Οδηγία Μπολκενστάιν
  • Κείμενο καταδίκης της κατάπτυστης δικαστικής απόφασης συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καλώντας σε άμεση δράση για την απελευθέρωσή τους

Η ΕΕ δε «χώνεψε» την απήχηση και τις επιπτώσεις από τη μαζική αντίδραση των λιμενεργατών στα αντιδραστικά της σχέδια για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στα λιμάνια...

Associated Press

Η ΕΕ δε «χώνεψε» την απήχηση και τις επιπτώσεις από τη μαζική αντίδραση των λιμενεργατών στα αντιδραστικά της σχέδια για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στα λιμάνια...
Αγκάθι στο μάτι της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου αποτελούν οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος ενάντια στα προωθούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Οπως αυτή των λιμενεργατών στις 16 Γενάρη ενάντια στην απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπου καταψηφίστηκε η σχετική οδηγία. Με κατασταλτικά μέσα και συνδικαλιστικές διώξεις, φαινόμενα κλιμακούμενα και στη χώρα μας, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών επιχειρούν να βάλουν φρένο στην κλιμακούμενη λαϊκή αντίδραση.

Σ' αυτά τα πλαίσια, η γαλλική κυβέρνηση δε δίστασε να φέρει 13 από τους λιμενεργάτες που συμμετείχαν στη διαδήλωση (9 Βέλγους, 2 Γάλλους, ένα Δανό και έναν Ισπανό, όλοι μεταξύ 21 και 54 χρονών), ενώπιον της δικαιοσύνης και να τους καταδικάσει σε φυλάκιση! Μάλιστα, στο κείμενο της σχετικής απόφασης, το δικαστήριο ομολογεί κυνικά ότι στόχος των πολύμηνων ποινών είναι να χρησιμεύσουν σαν φόβητρο για μελλοντικές διαμαρτυρίες...

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματιζόταν για τις 11 Φλεβάρη στο Στρασβούργο, ενόψει της συζήτησης της «νέας» οδηγίας για τις υπηρεσίες, γνωστή και σαν «οδηγία Μπολκενστάιν».

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του PDS, Σάρα Βάγκενκνεχτ, με επιστολή της, την οποία υπέγραψε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλει τόσο την καταδίκη των λιμενεργατών, όσο και την απαγόρευση της επικείμενης διαδήλωσης για την Οδηγία Μπολκενστάιν. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ να εκφράσουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Να ανακληθεί η απόφαση

Η καταγγελία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιληφθήκαμε ότι κάποιοι διαδηλωτές, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενάντια στην οδηγία για τις λιμενικές υπηρεσίες, η οποία έλαβε χώρα στις 16/1/2006, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, με συνοπτικές διαδικασίες, για αρκετούς μήνες.

Ανησυχούμε βαθύτατα με την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου, το οποίο, στην απόφασή του αναφέρει ότι επιβλήθηκαν πολύμηνες ποινές φυλάκισης, ώστε να χρησιμεύσουν σαν φόβητρο για μελλοντικές διαμαρτυρίες. Εχουμε την πεποίθηση ότι αυτό πρέπει να κριθεί απαράδεκτο και καλούμε τις αρχές να ανακαλέσουν τις επιβληθείσες ποινές. Οι οικογένειες των εν λόγω εργατών αντιμετωπίζουν τώρα τεράστια προβλήματα. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς αυτούς και ζητάμε την υποστήριξή τους.

Είμαστε επίσης ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί οι γαλλικές αρχές εκμεταλλεύτηκαν τη διαδήλωση των ναυτεργατών, ως δικαιολογία ώστε να απαγορεύσουν να πραγματοποιηθεί μπροστά στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Οδηγία για τις υπηρεσίες, που σχεδιάζεται για τις 11 Φλεβάρη.

Περιμένουμε αυτές οι εξελίξεις να προκαλέσουν μία εντονότατη διαμαρτυρία ενάντια στους χειρισμούς των γαλλικών αρχών. Οι περιορισμοί, που επιβλήθηκαν στη διαμαρτυρία της 11ης Φεβρουαρίου πρέπει να αρθούν. Το δικαίωμα να διαδηλώνουμε είναι ένα βασικό δικαίωμα, που δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση κατά το δοκούν. Κάθε απαίτηση για γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων μπροστά στο Κοινοβούλιο, ή κάθε μέτρο που λαμβάνεται από τις αρχές, προκειμένου να αποφύγουν τις διαδηλώσεις, μπροστά από το Κοινοβούλιο, ως προφύλαξη, πρέπει να απορριφθεί. Το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να διαδηλώνουν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - το χώρο εργασίας των αντιπροσώπων τους οποίους οι ίδιοι εξέλεξαν - δεν πρέπει να τους το αρνηθούν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ