Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας από τους βουλευτές του ΚΚΕ
Τον απαράδεκτο τρόπο διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους στον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Λιάνα Κανέλλη.
Οπως καταγγέλλουν στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διεξήγαγε τις πρυτανικές εκλογές πριν πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές και με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων. Για τους λόγους αυτούς, το πρυτανικό σώμα, σε καμιά περίπτωση, δεν εξέφρασε τους συσχετισμούς.
Στόχος αυτών των μεθοδεύσεων για τις πρυτανικές εκλογές στα Γιάννενα, που πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη, ήταν, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «να διασφαλιστεί η ανάδειξη της σημερινής πρυτανείας για μια τριετία ακόμη, να συνεχιστεί η νομή της εξουσίας και οι τεράστιοι πόροι που αξιοποιούνται από το πανεπιστήμιο και να ελεγχθούν τα νέα τμήματα που δημιουργούνται. Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαπλοκή, η εξάρτηση και η χειραγώγηση ανθρώπων που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».
Αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων ήταν ως αντίδραση να μην κατατεθεί άλλο ψηφοδέλτιο κι έτσι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν το μόνο σε όλη τη χώρα που είχε «το θλιβερό προνόμιο να συμμετέχει ένα μόνο ψηφοδέλτιο στις πρυτανικές εκλογές». Επίσης, αποχώρησαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις πλην της ΔΑΠ, καθώς και πολλά μέλη ΔΕΠ, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες. Από τους 799 εκλέκτορες, 429 ψήφισαν το ψηφοδέλτιο του κ. Μασαλά, 260 αποχώρησαν και 110 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και άκυρα.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον υπουργό Παιδείας να απαντήσει αν θεωρεί ότι οι διαδικασίες αυτές προάγουν το κύρος των πρυτανικών αρχών μέσα στα Πανεπιστήμια και το κύρος των πανεπιστημίων στην κοινωνία, αν διασφαλίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιοποίηση των πόρων και γενικότερα την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατά τον καλύτερο τρόπο και αν διαπαιδαγωγούν τη φοιτητική νεολαία σε πνεύμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης που πρέπει να είναι βασική επιδίωξη.
Επίσης, ο υπουργός ερωτάται αν συμφωνεί με τον αποκλεισμό τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας (διοικητικοί) από την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης, πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό και γενικότερα τι προτίθεται να κάνει με τις απαράδεκτες αυτές εκλογές.