Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πριν αλέκτορα φωνήσαι...

Κυματοθραύστης κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πνίξουν τις φωνές διαμαρτυρίας, να σταματήσουν κάθε προοπτική αγώνα που απαιτεί την ανάπτυξη του δημόσιου ταχυδρομείου και την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων.

Ετσι έπραξε η πλειοψηφία και με την «απεργία» που είχε εξαγγείλει για την Τετάρτη 21 του Ιούνη. Χτες έκανε γνωστό, πως ύστερα από συζητήσεις με την κυβέρνηση και τη διοίκηση, προτείνει την αναστολή της απεργίας. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις» επιβεβαιώθηκε η παράταξη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας», που έκανε λόγο για απεργία στημένη και χωρίς προοπτική. Οταν μάλιστα η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ διαπίστωσε ότι το κάλεσμα της «Δημοκρατικής Συνεργασίας», για συμμετοχή στην απεργία με ταξικό και ουσιαστικό προσανατολισμό, βρήκε ανταπόκριση στους εργαζόμενους, τότε ανέκρουσε πρύμνα και ξεγυμνώθηκε, αναστέλλοντας την απεργιακή κινητοποίηση.

Παμπάλαιο σενάριο

Το γεγονός δε μας εκπλήσσει. Το ΚΚΕ βαδίζει για το 16ο Συνέδριό του και, επομένως, τα διάφορα ευφάνταστα «ρεπορτάζ» για «κομματική κρίση», «ριζικά αντίθετες απόψεις» και δε συμμαζεύεται είναι αναμενόμενα και αναπόφευκτα. Αλλωστε, το «έργο» το 'χουμε ξαναδεί τόσες πολλές φορές, που έχουμε μάθει το σενάριο απ' έξω κι ανακατωτά. Γράφει κάποια εφημερίδα - συνήθως κάποια φυλλάδα - ένα... ρεπορτάζ για τις δήθεν εσωκομματικές τριβές και ριζικές διαφωνίες στο ΚΚΕ, το οποίο αναπαράγεται μετά από τις... έγκυρες και σοβαρές, ώστε να αποκτήσει την αναγκαία αληθοφάνεια και να «φτάσει» σε περισσότερους αναγνώστες. Και πάει λέγοντας...

Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Μόνιμα, απ' ό,τι φαίνεται, τα φορά πλέον η «Αυγή» τα γυαλιά της διαστρέβλωσης, προκειμένου να εξυπηρετεί την αντι-ΚΚΕ εμπάθειά της. «Είπαν "όχι" στο τέμενος - "Λαοσύναξη" ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσανθακόπουλου» φώναζε από τη χτεσινή πρώτη της σελίδα, σχετικά με την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Κάπου στα ψιλά, βέβαια, του σχετικού ρεπορτάζ, στις μέσα σελίδες της εφημερίδας, αναφέρεται ότι το ΚΚΕ εξέφρασε συγκεκριμένες επιφυλάξεις για την ίδρυση Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Παιανία και δήλωσε ότι τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ - όπως κάνει πολλά χρόνια τώρα - της ίδρυσης μουσουλμανικού τεμένους στο Γκάζι. Θέση, την οποία είχε υποστηρίξει και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη, στη διάρκεια της συζήτησης του άρθρου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, πριν λίγες μέρες, αλλά χτες την άλλαξε και συμφώνησε - χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση - με την πρόταση της κυβέρνησης.

Τι σχέση έχουν, τώρα, όλ' αυτά με τις «λαοσυνάξεις» της Εκκλησίας και τη ΝΔ μόνον η «Αυγή» μπορεί να το καταλάβει... Οι οπαδοί του ΣΥΝ ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Υ.Γ. Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι η «Αυγή» δε γράφει απολύτως τίποτε για την αλλαγή θέσης της Μ. Δαμανάκη...

«Ουρά» της κυβέρνησης

Είμαστε σίγουροι, βέβαια, ότι οι οπαδοί του ΣΥΝ - μια μεγάλη μερίδα τους τουλάχιστον - δε θα δυσανασχετούν μόνον από την ιδιαίτερα επίμονη και έντονη, τελευταία, διαστρέβλωση και παραχάραξη των θέσεων και της στάσης του ΚΚΕ από την «Αυγή», σχετικά με το θέμα της διαμάχης κυβέρνησης και ηγεσίας της Εκκλησίας. Αλλο τόσο - ίσως και περισσότερο - θα δυσανασχετούν και με τη γενικότερη στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πολύ περισσότερο, γιατί - όσο περνούν οι μέρες - γίνεται όλο και πιο φανερή η επιχείρηση τεχνητής έντασης και καλλιέργειας ενός αποπροσανατολιστικού και επικίνδυνου διχασμού των εργαζομένων και του λαού, από τους πρωταγωνιστές της ανούσιας διαμάχης. Καθώς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό, πως η στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ συμβάΛλει τα μέγιστα στο διχασμό αυτό, μια και έχει παγιδευτεί στο «παιγνίδι» κυβέρνησης και Εκκλησίας αφ' ενός και αφ' ετέρου καυτηριάζει μόνο τις ευθύνες της Ιεραρχίας, αλλά αφήνει στο απυρόβλητο τις αντίστοιχες της κυβέρνησης, μετατρεπόμενη σε «ουρά» της τελευταίας.

Κι όλ' αυτά γιατί; Για την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες...

Μα, στ' αλήθεια, δεν καταλαβαίνουν το λάκκο στον οποίο έχουν πέσει; `Η, μήπως, έχουν... βολευτεί εκεί μέσα..;

Τα χαρακώματα της ζωής

Να διαλέξουμε χαράκωμα στον «πόλεμο των ταυτοτήτων» που άρχισε, μας καλεί ο κύριος Πρετεντέρης από τις σελίδες του «Βήματος». Μάλιστα, κατά την άποψή του, υπάρχουν δύο χαρακώματα και δύο κόμματα. Από τη μια, «το κόμμα της Εκκλησίας υπό τον Χριστόδουλο» και από την άλλη, «το κόμμα της Πολιτείας υπό τον Σημίτη». Οι «εκσυγχρονιστικοί» του φακοί δεν του επιτρέπουν να δει άλλο χρώμα. Η άσπρο ή μαύρο. 'Η Χριστόδουλος ή Σημίτης.

Ε, λοιπόν, σε αυτό τον «πόλεμο», που θέλουν να μας ρίξουν, εμείς δε θα μπούμε. Στο χαράκωμα που χωρίζει τεχνητά το λαό μας, δε θα στέρξουμε. Εμείς δεν είμαστε, ούτε με τον Χριστόδουλο, κόντρα στον Σημίτη, ούτε με τον Σημίτη κόντρα στον Χριστόδουλο. Εμείς είμαστε και θα είμαστε στα χαρακώματα της ζωής. Σ' εκείνα τα χαρακώματα, που με συνέπεια υπερασπίζονται την κοινωνική και οικονομική απελευθέρωση του λαού μας, κόντρα στην εξουσία του κεφαλαίου, που «ταπεινοί δούλοι» προσπέφτουν τόσο ο κύριος Σημίτης, όσο και ο κύριος Χριστόδουλος.

Η ΟΝΕ

«Η ΑΝΟΔΟΣ των εισοδημάτων» είναι ο στόχος της κυβέρνησης μετά την επικείμενη απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ετσι είπε ο Κ. Σημίτης...

Και όμως δε λέει ψέματα, αντιθέτως ήταν απόλυτα ειλικρινής. Το μόνο που δε διευκρίνισε είναι πως ΔΕΝ εννοεί τα δικά σας εισοδήματα.

Γιατί φυσικά, κάποιων τα εισοδήματα θα «πάρουν» πολύ πάνω μετά από αυτή την εξέλιξη και πρώτα από όλα όσων μέχρι σήμερα στήριξαν αυτοί την πορεία, δηλαδή τα γνωστά και μη εξαιρετέα συμφέροντα. Δηλαδή αυτά τα... ακατονόμαστα.

Ε ΚΑΛΑ δε χρειάζονταν πια και να γίνουν συναντήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να μάθουμε ότι και η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός στηρίζουν την πορεία της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το ξέραμε. Αλλωστε αμφότεροι στήριξαν διά της ψήφου τους αυτές τις επιλογές.

Από την άλλη, βέβαια, καλά λέγονται μερικές φορές αυτά, για να ξέρει ο κόσμος σε ποιους χρωστάει όλα αυτά που θα τραβήξει από εδώ και πέρα. Γιατί καλά μας τον υπόσχονταν τον... παράδεισο της ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Για να τους δούμε τώρα!

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ συνεχίζει... τα δικά του. Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για τις ταυτότητες και την απάλειψη του σταυρού από την ελληνική σημαία και διάφορα άλλα τέτοια. Πρέπει να τους κρατήσει σε εγρήγορση τους «πιστούς» μέχρι το συλλαλητήριο της Τετάρτης προφανώς.

Μια φορά, εμείς τον πληροφορούμε ότι τώρα με την ΟΝΕ, τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι... πραγματικά ανεξίθρησκα. Είτε χριστιανός είτε μουσουλμάνος ή βουδιστής ή άθεος ή οτιδήποτε άλλο είναι ο καθένας, όλοι θα πληρώσουν! Αρκεί να είναι εργαζόμενοι και όχι κεφαλαιοκράτες. Μόνο τον τελευταίο διαχωρισμό καταλαβαίνουν οι Βρυξέλλες...

Και μη μας πει βέβαια ότι αυτός ασχολείται μόνο με τα... θεολογικά της υπόθεσης και όχι με την πολιτική πλευρά τους, γιατί κανείς βέβαια δε θα τον πιστέψει.

Αν δεν υπήρχε, θα τον «εφεύραν»

Εκτός των «λιανεμπόρων» της «ελεύθερης» αγοράς, που πουλούν «εκσυγχρονισμό με την οκά», υπάρχουν κάποιοι που επιχειρούν να προσδώσουν ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά στη «διαμάχη» ανάμεσα στην κυβέρνηση Σημίτη και στην ιεραρχία της Εκκλησίας, ισχυριζόμενοι ότι είναι αποτέλεσμα της κυρίαρχης αντίθεσης που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία και η οποία - κατ' αυτούς - είναι η αντίθεση «εκσυγχρονισμού» - «αναχρονισμού».

Θέτουν, λοιπόν, από την πλευρά του «εκσυγχρονισμού» την κυβέρνηση και από την πλευρά του «αναχρονισμού» την Εκκλησία, επιχειρώντας να διαμορφώσουν ένα ιδιόμορφο και, εν πολλοίς, απολιτικό σκηνικό στη χώρα μας. Ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» οξύνουν τη διαμάχη, για να εκθέσουν ακόμα περισσότερο τον «αναχρονισμό» της ιεραρχίας και να προβάλουν, ως αδήριτη ανάγκη, τη συστράτευση όλων των «δημοκρατικών κι αριστερών δυνάμεων» στο «μέτωπο του εκσυγχρονισμού», του οποίου ηγείται η κυβέρνηση.

Κατ' αρχάς, «κομίζουν γλαύκαν ες Αθήνας» όσοι εντοπίζουν αντίθεση ανάμεσα στον «εκσυγχρονισμό» και στον «αναχρονισμό». Ανέκαθεν και εσαεί το νέο αντιμάχεται το παλιό και μέσα από την πάλη των αντιθέτων, με τη σύνθεση, θα εξελίσσεται η κοινωνία. Το πρόβλημα είναι τι θεωρείται «νέο» και τι «παλιό», τι πρέπει ν' αλλάξει, πώς και προς ποια κατεύθυνση. Είναι π.χ. «αναγκαίος και προοδευτικός εκσυγχρονισμός» να αλλάξει το «παλιό» 8ωρο εργασίας και να γίνει «νέο» 12ωρο, αντί για 7ωρο, ή 6ωρο, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι;

Αλλά, ακόμα κι αν αυτά τα ερωτήματα είχαν απαντηθεί, αποτελεί λάθος ο ισχυρισμός ότι η κυρίαρχη αντίθεση στην ελληνική κοινωνία, είναι ανάμεσα στον «εκσυγχρονισμό» και τον «αναχρονισμό». Διότι δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη μια πρόσκαιρη και συγκυριακή αντίθεση, που διαμορφώνεται με την άρνηση από την εκκλησιαστική ηγεσία να δεχτεί ένα μέτρο «αστικού» εκσυγχρονισμού που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς δεν αναδεικνύει τις πραγματικές ταξικές αντιθέσεις, όπως εκφράζονται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Κυρίαρχη αντίθεση στην Ελλάδα είναι και παραμένει η αντίθεση ανάμεσα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό από τη μια και την εργατική τάξη και το λαό από την άλλη. Στο μέτωπο εργατικής τάξης και λαού χωρούν οι πάντες, ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή άλλων ιδεολογικών διαφοροποιήσεων, ενώ στο μέτωπο των μονοπωλίων και ιμπεριαλισμού χωρούν οι ομοούσιες εξουσίες κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Για τους, εξ άμβωνος Μαξίμου, «ιεροκήρυκες» του «εκσυγχρονισμού», ο αρχιεπίσκοπος είναι ό,τι το καλύτερο θα μπορούσε να τους προκύψει, ως αρωγή στην προσπάθειά τους να «ενδύσουν» με προοδευτικό μανδύα την άκρως συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης. Αν δεν υπήρχε ο κ. Χριστόδουλος, θα τον «εφεύραν» και «Κύριος οίδεν» αν «δεν έβαλαν και το χεράκι τους» για την ανάδειξή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Διότι, όσο θα αναδεικνύεται ο εκκλησιαστικός «αναχρονισμός», με «σταυροφορίες» κατά του... Σατανά, που σβήνει το θρήσκευμα από τις αστυνομικές ταυτότητες, για να βάλει στη θέση του τον «666», τόσο θα αποπροσανατολίζεται ο λαός μας, για να αποδεχτεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, μέσω της Σένγκεν. Οσο ο Χριστόδουλος θα διακονεί τον εθνικοθρησκευτικό μεγαλοϊδεατισμό, τόσο περισσότερους αποδέκτες της πολιτικής παράδοσης της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστές, θα βρίσκει ο Σημίτης. «Συγκοινωνούντα δοχεία» χειραγώγησης του λαού κι όχι (αμ)φορείς κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων είναι, εν τέλει, οι «εκσυγχρονιστές» της κυβέρνησης και οι «αναχρονιστές» της Εκκλησίας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι... υποταχύτητες της ΟΝΕ

«Η θεσμική ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1980 ολοκληρώνεται τώρα, με την πραγματική και ισότιμη ένταξη στην ΟΝΕ της Ενωσης του 2000... Ποτέ πια στη δεύτερη ταχύτητα...». Οι βαρύγδουπες αυτές φράσεις ειπώθηκαν προχτές από τον Κ. Σημίτη, στη διάρκεια της πανηγυρικής ομιλίας του στο Ζάππειο και, βέβαια, προβλήθηκαν ανάλογα -μέχρι και τίτλοι έγιναν- από τα αντίστοιχα ρεπορτάζ, όλων σχεδόν των χτεσινών εφημερίδων.

Στις χτεσινές εφημερίδες, όμως, υπήρχαν και ρεπορτάζ, σχετικά με τις προετοιμασίες της επικείμενης συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη Φέιρα της Πορτογαλίας. Στα ρεπορτάζ αυτά, λοιπόν, μπορούσε ο καθένας να διαβάσει, ότι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι και η Διακυβερνητική και, ιδιαίτερα, η προώθηση «της ενισχυμένης συνεργασίας λόγω της επιθυμίας ισχυρής πλειοψηφίας κρατών - μελών αφ' ενός να "απλοποιήσουν" τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα και αφ' ετέρου να την επεκτείνουν σε νέους τομείς», όπως έγραφε το χτεσινό «Βήμα». Με άλλα λόγια, δηλαδή, να παίρνουν αποφάσεις με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Κι εκτός αυτού, οι ψήφοι της κάθε χώρας, να είναι ανάλογοι του πληθυσμού της.

Οπως καταλαβαίνετε, η «πρώτη ταχύτητα» της ΟΝΕ θα έχει πολλές και διάφορες «υπο-ταχύτητες», αλλά το τελευταίο... ξέχασε να μας το πει ο πρωθυπουργός.

... Κι όποιον πάρει ο χάρος;

Πυκνώνουν σε δημοσιεύματα οι πληροφορίες για επικείμενες συλλήψεις μετά το νέο, δολοφονικό χτύπημα της «17Ν». Την ίδια στιγμή όλοι παραδέχονται ότι οι έρευνες βρίσκονται στα μαύρα σκοτάδια, χωρίς να έχουν προκύψει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών.

Επομένως; Να υποθέσουμε ότι πάλι θα «μαζέψουν» κάποιους «από το σωρό και την τρακάδα»; Οτι θα γίνει ντε και καλά αυτό που με αξιοσημείωτη επιμονή απαίτησε ο πρώην αρχηγός της CIA: «να γίνουν συλλήψεις» και όποιον πάρει ο χάρος;

Ας είναι προσεκτικοί...

Προχτές, οι «Λος Αντζελες Τάιμς» έγραφαν στο κύριο άρθρο τους για «μαρξιστές δολοφόνους», παίρνοντας τη σκυτάλη των πιέσεων και των απειλών - έως και πιθανότητα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έβλεπαν - ώστε η Ελλάδα να προσαρμοστεί στις «αντιτρομοκρατικές» κατευθύνσεις και απαιτήσεις των ΗΠΑ. Χτες, σε άρθρο του Αλ. Παπαχελά, στο «Βήμα», διαβάσαμε ότι «οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι εννοεί ο πρώην αρχηγός της CIA όταν μιλάει για σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με μέλη της "17 Ν", ισχυρίζονται ότι αναφέρεται σε συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με άτομα που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές ενέργειες (π.χ. Μπαλάφας)». Ο Μπαλάφας, όμως, δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για τρομοκρατικές ενέργειες.

Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, για το τι εννοούν οι Αμερικανοί ιθύνοντες, όταν μιλάνε για τρομοκρατία και τρομοκράτες και, ιδιαίτερα, ποιους έχουν πραγματικά στο στόχο τους. Ας γίνουν, όμως, περισσότερο προσεκτικοί και όσοι αναπαράγουν τις «πληροφορίες», που τους δίνουν διάφοροι πέραν του Ατλαντικού...

CHIC... με την ΟΝΕ

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στο κέντρο αδυνατίσματος CHIC επειδή η επιχείρηση τούς αφήνει απλήρωτους. Δε σκέφτονται, όμως, ότι αυτό μπορεί να το κάνει και για το καλό τους... Διότι χωρίς λεφτά θα αναγκαστούν να πέσουν στη δίαιτα κι έτσι θ' αδυνατίσουν - και μάλιστα στο τζάμπα - ώστε να είναι πιο CHIC. Αν, όμως, πληρώνονταν κανονικά θα το 'ριχναν στη μάσα και τότε, εκτός του ότι δε θ' αποκτούσαν την κατάλληλη σιλουέτα, τι παράδειγμα θα έδιναν και στους πελάτες του κέντρου που πληρώνουν για ν' αδυνατίσουν;

Λέτε, η λιτότητα, που επιβάλλει η κυβέρνηση Σημίτη στον ελληνικό λαό για χάρη της ΟΝΕ, ν' αποσκοπεί κι αυτή στην εξασφάλιση μιας CHIC σιλουέτας; Αν ναι, τότε αδίκως διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι για τους μικρούς μισθούς τους. Και, προπάντων, αδίκως διαμαρτύρονται οι άνεργοι, καθότι αυτοί, επειδή δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα, έχουν την ευκαιρία να κάνουν περισσότερο αυστηρή δίαιτα, για ν' αποκτήσουν πολύ πιο γρήγορα τη σιλουέτα που χρειάζονται...

Και «ευρωπαϊκή αστυνομία» τώρα...

Παραπέρα, ραγδαία όξυνση των ταξικών αντιθέσεων και σοβαρή άνοδο των λαϊκών αντιδράσεων στις εφαρμοζόμενες πολιτικές πρέπει να προβλέπουν τα «μεγάλα κεφάλια» των Βρυξελλών. Αλλιώς δεν εξηγείται... Μιλάμε, για τις προτάσεις ίδρυσης μιας ευρωπαϊκής δύναμης δημόσιας ασφάλειας (ΕΔΔΑ), «η οποία θα μπορεί να κινητοποιείται και να αναπτύσσεται αμέσως και η οποία θα είναι σε θέση να επεμβαίνει σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης, για τις οποίες οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν είναι κατάλληλες», όπως αναφέρεται συγκεκριμένα.

Δε φτάνει, δηλαδή, το ΝΑΤΟ. Δε φτάνουν οι εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι άλλες δυνάμεις καταστολής κάθε χώρας. Δε φτάνει ο γρήγορα προετοιμαζόμενος «ευρωπαϊκός στρατός». Τώρα, θέλουν να δημιουργήσουν και «ευρωπαϊκή αστυνομία», ικανή να επεμβαίνει αμέσως και οπουδήποτε δημιουργείται θέμα «διατήρησης της τάξης».

Αν νομίζουν, πάντως, ότι θα δέσουν χεροπόδαρα τους λαούς και θα «εξαφανίσουν» την ταξική πάλη, με τη βία της καταστολής, είναι βαθιά νυχτωμένοι...

Μπόλικοι οι γάμοι δικών μας ανθρώπων τις μέρες αυτές. Ευχόμαστε, λοιπόν, στη Σοφία και τον Κώστα, στη Μελίνα και τον Χρήστο, στην Ειρήνη και τον Κώστα, να γίνουν οι επιθυμίες τους πραγματικότητα και να 'χουν πάντα συντροφιά τους τη χαρά της αισιοδοξίας και του αγώνα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πίσω από την «κακοδιοίκηση»

Είναι πάγια τακτική της άρχουσας τάξης και του πολιτικού προσωπικού της να «εκμεταλλεύονται» την κρίση που οι ίδιοι δημιουργούν και πληρώνει πανάκριβα ο λαός, προκειμένου να δώσουν «διέξοδο» στην κατεύθυνση που επιθυμούν και βέβαια τους συμφέρει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο τομέα και ειδικά στη δημόσια διοίκηση. Ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι ο υπάρχον κρατικός μηχανισμός έχει συγκροτηθεί στη βάση της επιβολής της κυρίαρχης πολιτικής και έχει στελεχωθεί πρώτα και κύρια από «τα δικά τους παιδιά», δε διστάζουν, επειδή ακριβώς θέλουν να τον εκσυγχρονίσουν και να τον κάνουν πιο αποτελεσματικό, να τον βάζουν στο στόχαστρο, αποποιούμενοι ταυτόχρονα κάθε ευθύνη για την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί!

Εμφανίζονται έτσι ξεδιάντροπα τιμητές και κατήγοροι για «τα χάλια των δημοσίων υπηρεσιών» ή για την «ταλαιπωρία των πολιτών», ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ίδιους και την πολιτική που εφάρμοσαν επί δεκαετίες. Ειδικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σε τέτοιο βαθμό κυριαρχήσει στον κρατικό μηχανισμό ώστε με μεγάλη άνεση τον χρησιμοποιούν για να εξυπηρετεί και στενά κομματικά συμφέροντά τους. Εχει έρθει όμως «το πλήρωμα του χρόνου» που η κρατική μηχανή πρέπει να γίνει περισσότερο ευέλικτη, αποδοτική και αποτελεσματική και βέβαια οι πρώτοι που πρέπει να το «συνειδητοποιήσουν» είναι οι εργαζόμενοι στην κρατική μηχανή. Αυτός είναι ο λόγος που χρόνια τώρα έχει ξεκινήσει «απ' έξω» μια συστηματική προπαγανδιστική εκστρατεία κατασυκοφάντησής τους, πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μετατροπής τους σε πειθήνια όργανα. Στην κατεύθυνση αυτή χρησιμοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση διάφορα «επικοινωνιακά εργαλεία» (έρευνες κοινής γνώμης, «μαύρα» ρεπορτάζ, εκθέσεις ελεγκτών, κ.λπ).

Μια τέτοια έκθεση ήταν η τελευταία ετήσια έκθεση των επιθεωρητών - ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Η κυβέρνηση επιχείρησε να την εκμεταλλευτεί για να «υπογραμμίσει» τη «διαφθορά» και την «ανικανότητα» των υπαλλήλων. Η πραγματικότητα όμως δε θα μπορούσε να αποκρυβεί από τις «διαπιστώσεις» των ελεγκτών. Αυτές ακριβώς οι διαπιστώσεις -«άλλου παπά ευαγγέλιο» οι προτάσεις τους - είναι που αναδεικνύουν περίτρανα τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων τόσο για τα φαινόμενα κακοδιοίκησης όσο και για τις άθλιες υπηρεσίες που παρέχονται στο λαό. Δεν υπάρχει δημόσια υπηρεσία όπου να μη διαπιστώθηκε δραματική έλλειψη προσωπικού, άθλια κατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής, ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου για την προστασία των λαϊκών συμφερόντων κ.ο.κ. Αρκεί να αναφερθεί το παράδειγμα ότι οι δασικές υπηρεσίες δε γνωρίζουν ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις, ακριβώς επειδή δεν έχουν - όχι φυσικά τυχαία - στη διάθεσή τους ούτε προσωπικό, ούτε δασολόγιο, ούτε τακτικές αεροφωτογραφήσεις!

Κι όμως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή διάθεση να βελτιώσει την κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες και άρα τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό που θέλει είναι να συρρικνώσει τον κρατικό μηχανισμό, εκχωρώντας υπηρεσίες και λειτουργίες στους ιδιώτες, οι υπηρεσίες να κοστίζουν λιγότερο και να πληρώνονται ακριβότερα από τις λαϊκές μάζες, να επιβάλει ευέλικτες εργασιακές σχέσεις στους εργαζόμενους, να διαμορφώσει υπαλλήλους «νέου τύπου», δηλαδή υπαλλήλους «που να πιστεύουν στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων» (πρόγραμμα «Πολιτεία»). Είναι φανερό ότι αν δεν υπάρξει οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση κόντρα στη συναινετική και διαλυτική στάση των πλειοψηφιών των συνδικαλιστικών οργάνων, ο επιχειρούμενος «εκσυγχρονισμός» της δημόσιας διοίκησης θα εξελιχθεί σε μεγάλο εφιάλτη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Κόλαση

Ζέστη, τσιμέντο,

σύννεφο

και πώς να πάρω

ανάσα,

σ' αυτό

το κρεματόριο,

σ' αυτή

την πόλη - κάσα!

*

Ζέστη, τσιμέντο,

σύννεφο

ο τόπος γύρω

με έχουν θάψει

ζωντανό

ταγοί

και εργολάβοι!

*

Ζέστη, τσιμέντο,

σύννεφο

λιποθυμώ

και λιώνω

χρόνια αχρείους

ψήφιζα

και τώρα

το πληρώνω!


Ο οίστρος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παπαγεωργίου Βασίλης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ