Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας στέλνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με αφορμή το θέμα της Εκθεσης στη Γ` Λυκείου, στο οποίο ζητούσαν την άποψή τους για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Την παραθέτουμε όλη:

«Κύριε Υπουργέ,

Πριν από λίγες μέρες ζητήσατε από εμάς (τους μαθητές της Γ` Λυκείου) να διατυπώσουμε τις απόψεις μας για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Αρχικά να σας ευχαριστήσουμε γιατί μας δώσατε την ευκαιρία να εκφραστούμε σε απόλυτα δημοκρατικές συνθήκες.

Σας ευχαριστούμε που μας το ζητήσατε, έστω και τώρα, γιατί δεν μπορέσαμε να τη δώσουμε ούτε στους εισαγγελείς που "πέρασαν" από το σχολείο, ούτε στα ΜΑΤ, ούτε στους Διευθυντές μας, οι οποίοι σ' αυτές τις περιπτώσεις μια τέτοια έκθεση θα τη βαθμολογούσαν με το "βαθμό" της αποβολής από το σχολείο.

Η νέα "μεταρρύθμιση" αξιοποιεί στο σύνολό του τον ελεύθερο χρόνο μας: 6 ώρες φροντιστήριο, 7 ώρες σχολείο, 5 ώρες διάβασμα, 2 ώρες περπάτημα και ό,τι περισσέψει ύπνος. Εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Βέβαια οι 10.000 μαθητές που θα πάρουν φέτος απολυτήριο Λυκείου δε θα γίνουν "επιστήμονες", αλλά θα εξασφαλίσουν νωρίς το επάγγελμά τους. Η ανεργία στην πόλη μας φτάνει μόνο στο 47% στους νέους.

Οσο για τα ΤΕΕ η νέα "εκπαιδευτική μέθοδος" που εφαρμόζετε - αναλυτικά προγράμματα που δίνονται στο τέλος της χρονιάς, εξεταστέα ύλη που δε διδάσκεται, βιβλία σε φωτοτυπίες κτλ. -δημιουργεί συνθήκες υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης. Από τις 75.000 των μαθητών που διώχτηκαν βίαια στα ΤΕΕ, "μόνο" κάποιες χιλιάδες τα εγκατέλειψαν. Μείνετε ήσυχος μέσα σ' αυτές δεν είναι τα παιδιά σας.

Κύριε Ευθυμίου, οι μεγαλειώδεις αγώνες μας τσάκισαν την τρομοκρατία, ακύρωσαν στην πράξη τις αυταρχικές εισαγγελικές παρεμβάσεις, τοποθέτησαν στο κέντρο της χώρας μας το μεγάλο πρόβλημα της μόρφωσης της νεολαίας και απέδειξαν ότι οι ανάγκες του λαού διαφέρουν από αυτές που εσείς εξυπηρετείτε.

Οι δικές μας ανάγκες απαιτούν ένα σχολείο κοινό για όλους, χωρίς ταξικές ή άλλου είδους διακρίσεις, με σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας, ώστε να κατανοούμε τον κόσμο και να μπορούμε να τον αλλάξουμε. Οι δικές μας ανάγκες απαιτούν το ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για όλους.

Ετσι, σας διαβεβαιώνουμε ότι στο λίγο χρόνο που μας απομένει, όλοι εμείς δε θα σας ξεχάσουμε, θα τα πούμε ξανά, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησής σας να ξεμπερδέψει γρήγορα μαζί μας. Θα μας συναντήσετε να γράφουμε τη δική μας έκθεση στους δρόμους του αγώνα, για μόρφωση και ζωή.

Μαθητικές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ

ΥΓ: Επίσης, μεταφέρουμε και τις ευχαριστίες των γονιών μας για το καλό που τους κάνατε να επενδύουν το απόθεμά τους στα φροντιστήρια, των φίλων μας που έχουν μήνες να μας δουν, γιατί δε βρισκόμασταν και πολύ και να σας θυμίσουμε ότι οι μαθητές δε θα σας ξεχάσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ