Κυριακή 29 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Περβέζ Μουσάραφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Η απίστευτη σφαγή 18 αθώων στις 13 Γενάρη στο παγκοσμίως άσημο χωριό Νταμαντόλα, στις εσχατιές του Πακιστάν, από μη-επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA, αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την εικόνα του δικτάτορα στρατηγού «προέδρου» Μουσάραφ και σύμμαχου των ΗΠΑ. Ο ίδιος την «καταδίκασε», αλλά ουδείς τον πίστεψε. Σ' όλη τη χώρα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, οι σκληρές μάχες στο Μπαλουχιστάν ανάμεσα σε 80.000 στρατιώτες που έχει στείλει εκεί και τα ένοπλα μέλη απείθαρχων προς το κράτος του Πακιστάν φυλών συνεχίζει να κοστίζει ζωές καθημερινά. Υπηρεσίες του ΟΗΕ και ΜΚΟ έλαβαν ανώνυμες απειλές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους εκεί. Στο υπό τον έλεγχο του Πακιστάν Κασμίρ, μετά τον καταστροφικό σεισμό με 100.000 νεκρούς, ενέσκηψε ο χειμώνας. Στο μεταξύ, πολλοί λένε ανοιχτά ότι η λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία με την Ινδία δεν πάει πουθενά. Και, σε άλλη μια βαριά ήττα για τον ίδιο προσωπικά και την κυβέρνησή του, ο Μουσάραφ αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από τα σχέδια κατασκευής ενός χρυσοφόρου - για όσους θα λάμβαναν μίζες από αυτό - φράγματος στον Ινδό ποταμό, στην επαρχία Παντζάμπ, για το οποίο θα βυθίζονταν δεκάδες χωριά.

Ο Μουσάραφ είχε απειλήσει τους φυλάρχους το χειμώνα που πέρασε ότι «θα τους ξεκαθαρίσει» και «ούτε που θα καταλάβουν τι τους χτύπησε». Αντ' αυτού, συνέβη το ακριβώς αντίθετο: Εκτοξεύτηκαν ρουκέτες εναντίον του, όταν επισκέφθηκε το Μπαλουχιστάν. Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ καθεστώς του (που διαθέτει και πυρηνικά) επισήμως δεν «απειλείται», αλλά οι Δυτικοί πάτρωνές του ανησυχούν...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ