Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένονται να κινηθούν στο κυπριακό σε έναν περίπου μήνα.
Πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά διερευνητικού χαρακτήρα, αναμένει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.
Ο κ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ανέφερε ότι «αναμένονται κινήσεις στο τέλος αυτού του μήνα ή αρχές Φεβρουαρίου εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών», για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.
Ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως για να γίνει η καθοριστική κίνηση πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις, δηλαδή η Τουρκία να κατανοήσει πως μόνο με διακοσμητικές αλλαγές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας να κατανοήσει ότι «δεν είναι δουλιά του να καθίσταται ενδιαφερόμενο μέρος».
Ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τον ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας πως «δείχνει ότι έχει καταστήσει τον εαυτό του ενδιαφερόμενο μέρος στο κυπριακό, και τόνισε ότι αυτό δεν είναι δουλιά του Γενικού Γραμματέα. Πρέπει, είπε, να μείνει πιστός στο ρόλο που είχε πριν από το σχέδιο Ανάν.
Απευθυνόμενος κυρίως στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά και στην ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ότι η εκτόξευση χαρακτηρισμών πίσω από τα χαρακώματα της γραμμής αντιπαράταξης είναι ασφαλώς ένα μεγάλο εμπόδιο.
Επίσης, κάλεσε τους απλούς ανθρώπους να συνεχίσουν τις επαφές με τους Τουρκοκύπριους, «ώστε όταν έρθει η ώρα της λύσης ο απλός κόσμος να είναι έτοιμος».
Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι θα αναληφθούν στο άμεσο μέλλον διερευνητικού, μάλλον, χαρακτήρα προσπάθειες στο Κυπριακό, «αφού η έως τώρα τουρκική στάση δεν επιτρέπει να δομηθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρωτοβουλία».
Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι προθέσεις του Γενικού Γραμματέα για εμπλοκή και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει σύντομα.
Ανέφερε, επίσης, ότι έντονο ενδιαφέρον να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες ανάληψης νέας πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, επιδεικνύουν και αρκετές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τροχοδρομούν επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα, το Γενάρη ή το Φλεβάρη.
Κάνοντας αποτίμηση του χρόνου που πέρασε, ο Γιώργος Ιακώβου σημείωσε ότι η Κύπρος κατάφερε να εδραιωθεί ανάμεσα στους 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως ένας σεβαστός και σοβαρός εταίρος με άποψη πάνω στα πλείστα θέματα, γεγονός που «μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στη διεκδίκηση των θέσεών μας στο Κυπριακό».
Ιδιαίτερη αναφορά έκαμε ο υπουργός Εξωτερικών στην αναστροφή του κλίματος έναντι της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς έχει βοηθήσει τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν πως αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να πουν «όχι» σε κάτι που προτάθηκε από έξω και δεν ικανοποιούσε τις προσδοκίες τους.
Το «Δικαστήριο» στην κατεχόμενη Λευκωσία ανέβαλε για τις 5 Γενάρη τη «δίκη» του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, που συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές και κατηγορήθηκε για «κλοπή τουρκικής σημαίας».
Ο ευρωβουλευτής πέρασε από χτες το απόγευμα στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα διακίνησης οχημάτων στον Αγιο Δομέτιο.
Ο κ. Ματσάκης αναγκάστηκε να υπογράψει έγγραφο εγγύησης για 17.850 λίρες Κύπρου, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει αν δεν παρουσιαστεί στο «δικαστήριο» στις 5 Γενάρη. Δήλωσε όμως στο «δικαστήριο» ότι στις 5 Γενάρη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ζήτησε όπως η ακρόαση γίνει τη Δευτέρα, 9 Γενάρη, αίτημα που απορρίφθηκε από τον «δικαστή» με το δικαιολογητικό της έναρξης του Μπαϊραμιού.
Νωρίτερα, στρατοδικείο είχε κάνει αποδεκτή την ασυλία του ευρωβουλευτή και ανέστειλε μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του στην ευρωβουλή την εξέταση της κατηγορίας για «παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή».