Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ: ΣυνεργαCΙΑ μέσω Αθήνας!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει:

  • Οι πτήσεις των ιπτάμενων φυλακών της CIA πάνω από το ευρωπαϊκό έδαφος γίνονται στο πλαίσιο συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ που υπογράφηκαν επί ελληνικής προεδρίας το 2003!
  • Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ «παίζουν τον παπά»...

Το έγγραφο της ΕΕ που περιγράφει το άρθρο 12 της συμφωνίας των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ, με την οποία δίνεται το «ελεύθερο» στους Αμερικανούς για τη διακίνηση«εγκληματιών» από το ευρωπαϊκό έδαφος
Το έγγραφο της ΕΕ που περιγράφει το άρθρο 12 της συμφωνίας των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ, με την οποία δίνεται το «ελεύθερο» στους Αμερικανούς για τη διακίνηση«εγκληματιών» από το ευρωπαϊκό έδαφος
Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», κήρυξαν τον «ασύμμετρο πόλεμο» κατά της ανθρωπότητας. Συνένοχοι, συνοδοιπόροι και υπό τις αμερικανικές διαταγές τέθηκαν οι εταίροι τους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι απαγωγές «υπόπτων», οι μυστικές ιπτάμενες μεταγωγές κρατουμένων σε αεροπλάνα - φυλακές της CIA, οι κρατήσεις και οι ανακρίσεις σε μυστικά μικρά «Γκουαντάναμο», ακόμα και επί ευρωπαϊκού εδάφους, είναι κάποια από τα μέσα που - παράλληλα με την εισβολή σε χώρες, την κατοχή τους, τη χρήση απαγορευμένων όπλων και τις μαζικές δολοφονίες αμάχων - χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον πόλεμο.

Οι «νεο-γκεσταπίτικες» μέθοδοι που μεταχειρίζονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, έχουν την υποστήριξη και τη συνεργασία των Ευρωπαίων.

Οι συμφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ έχουν ήδη δημιουργήσει ένα τεράστιο νομοθετικό πλέγμα μέσα στο οποίο κινούνται οι ευρωατλαντικές μυστικές και φανερές υπηρεσίες. Οι συμφωνίες αυτές, μάλιστα, δεν είναι καθόλου κρυφές. Αποτελούν επίσημες Συνθήκες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής της «νέας τάξης» η φιλοσοφία είναι πολύ απλή: Παρακολούθηση των πάντων, φακέλωμα με την αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, δημιουργία μιας ευρωατλαντικής τράπεζας δεδομένων, συντονισμός της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, διευκολύνσεις και ανοχή για τη δραστηριότητα των πρακτόρων που κυνηγούν τους ...«τρομοκράτες».

Με υπογραφή Σημίτη!

«Εκλεκτή» θέση στο πάνθεον των συνενόχων των Αμερικανών, θέση συμμέτοχου στην προκρούστεια πολιτική κατά των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, κατέχει η Αθήνα και οι ελληνικές κυβερνήσεις του δικομματισμού. Οι αποκαλύψεις του «Ρ» αυτή τη βδομάδα έφεραν στο φως ότι ακόμα και στο τεράστιο σκάνδαλο με τις μεταγωγές κρατουμένων από αεροσκάφη της CIA μέσω των ευρωπαϊκών εδαφών, υπάρχει ελληνική υπογραφή!

Συγκεκριμένα:

Το πρώτο εξάμηνο του 2003, εποχή που η «περήφανη» Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ ήταν στην προεδρία της ΕΕ, συνέβησαν τα εξής:

  • Στις 22 Γενάρη 2003, στην Αθήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης της ελληνικής προεδρίας με αξιωματούχους για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, η ΕΕ παρείχε άτυπα στις αμερικανικές υπηρεσίες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τις υποδομές transit των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τις αποστολές τους.
  • Ακόμα χειρότερα: στις 25 Ιουνίου 2003, στη σύνοδο κορυφής μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, οι Σημίτης και Μπους θεσμοθέτησαν τη στενή ευρωαμερικανική συνεργασία για το «κυνήγι» των «εγκληματιών», συνομολογώντας τη συμφωνία για την απλοποίηση των εκδόσεων και της μεταφοράς των υπόπτων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Πρόκειται για συμφωνίες, οι οποίες, ουσιαστικά, «νομιμοποιούν» το φακέλωμα των πάντων, την ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων πολιτών από ευρωπαϊκές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και παρέχουν διευκολύνσεις στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη διαμεταγωγή κρατουμένων από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Η συνάντηση των Αθηνών

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Ευρωατλαντικής Συνάντησης για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις στις 22 Γενάρη 2003 στην Αθήνα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τομείς που η συνεργασία είναι δυνατόν να βελτιωθεί διμερώς, μεταξύ άλλων και

  • στην αυξημένη χρήση των ευρωπαϊκών διαμετακομιστικών εγκαταστάσεων (transit) για την υποστήριξη της μεταφοράς εγκληματιών και άλλων ανεπιθύμητων αλλοδαπών.

Η συμφωνία αυτή αφορούσε (επισήμως) σε ρυθμίσεις για τον έλεγχο των συνόρων και των ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το πλαίσιο που θέτει αποτελεί «φωτογραφία» του καθεστώτος που αξιοποιούν οι ΗΠΑ μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται ανεμπόδιστα οι πτήσεις των ιπτάμενων φυλακών της CIA, μέσω ευρωπαϊκών αεροδιαδρόμων και αεροδρομίων χωρίς τον παραμικρό έλεγχο...

Συμφωνία μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ χρησιμοποιεί η CIA!

Στην Ευρωατλαντική Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον, ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος τότε της ΕΕ Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους υιοθέτησαν συμφωνίες για δικαστική συνδρομή και για τις εκδόσεις συλληφθέντων, που υπογράφηκαν στις 30 Ιουνίου 2003.

Στο πλαίσιο της «Συμφωνίας για τις εκδόσεις» μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, στο άρθρο 12 και υπό τον τίτλο «Διαμεταγωγή», αναφέρεται:

  • «Κράτος - μέλος (της ΕΕ) μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά, μέσω της επικράτειάς του, ενός προσώπου το οποίο παραδίδεται στις ΗΠΑ από τρίτο κράτος ή από τις ΗΠΑ σε τρίτο κράτος (...). Δεν απαιτείται άδεια όταν χρησιμοποιείται αεροπορική μεταφορά και δεν προβλέπεται προσγείωση στο έδαφος του κράτους διαμεταγωγής. Εάν πραγματοποιηθεί έκτακτη προσγείωση, το κράτος στο οποίο πραγματοποιείται η έκτακτη προσγείωση μπορεί να απαιτήσει αίτηση διαμεταγωγής (...)».

Με άλλα λόγια, μια αμερικανική πτήση, π.χ. της CIA, μπορεί να πετάει - με την άδεια της ΕΕ - πάνω από ευρωπαϊκό εναέριο χώρο χωρίς να δίνει λογαριασμό και χωρίς καμία άδεια! Οσο για τα κράτη - μέλη απλώς «δύνανται» να ζητήσουν από τις ΗΠΑ περιγραφή του ατόμου που μεταφέρουν ή της υπόθεσης που αφορά στον κρατούμενο κι αυτό μόνο αν πραγματοποιηθεί κάποια «έκτακτη» προσγείωση. Για τις ...κανονικές, δηλαδή προσγειώσεις (ανεφοδιασμοί) και διελεύσεις, δεν τίθεται κανένα θέμα. Είναι αστείο και μόνο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει ευρωπαϊκή κυβέρνηση ή υπηρεσία που τολμά να ελέγξει αεροσκάφη αμερικανικών υπηρεσιών...

Πάνω σε αυτή τη συμφωνία, που υποτίθεται ότι αφορά γενικά την «καταπολέμηση του εγκλήματος» και την «έκδοση εγκληματιών», οι Αμερικανοί «πατούν» για να μεταφέρουν ανθρώπους που έχουν απαγάγει στις μυστικές φυλακές που διατηρούν ανά τον κόσμο.

ΠΑΣΟΚ: «Υπογράψαμε, αλλά...»!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε την υπογραφή της κάτω από τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ για να επιτραπεί η χρήση των ευρωπαϊκών υποδομών από τα αεροπλάνα της CIA, αλλά για τη μεταφορά «ανεπιθύμητων μεταναστών» και όχι «ύποπτων τρομοκρατών»! Αυτό ισχυρίζεται, σήμερα, η Χαριλάου Τρικούπη...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης στις προχτεσινές του δηλώσεις, αφού πρώτα είπε ότι «τέτοιες συμφωνίες δεν υπάρχουν», κατόπιν τις επιβεβαίωσε... Υποστήριξε, πάντως, ότι η μεν πρώτη (του Γενάρη) αφορούσε την «επαναπροώθηση ή επιστροφή των μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στις χώρες τους» και η δεύτερη (τον Ιούνη) πως «δεν έχει σχέση και δεν αφορά με κανέναν τρόπο τις καταγγελίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά αεροδρόμια για τη μεταφορά ατόμων, ανθρώπων, πολιτών σε στρατόπεδα, όπου γίνεται χρήση απάνθρωπων και εξευτελιστικών ανακριτικών μεθόδων» και ότι «η διαμεταγωγή του άρθρου 12 και όλη η Συμφωνία (...) πολύ απλά προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ δικαστικών αρχών και όχι μεταξύ Μυστικών Υπηρεσιών». Κάρφωσε, μάλιστα, τη ΝΔ ότι είχε θεωρήσει θετική τη συμφωνία και για να πείσει για τις καλές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε πως «στην ίδια Συμφωνία Εκδοσης έχει προβλεφθεί ότι το εκδιδόμενο πρόσωπο έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και στο δικαίωμα αυτό συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα να δικάζεται από αμερόληπτο δικαστήριο»...

Φυσικά, ουδείς, είπε (και πολύ περισσότερο ο «Ρ») ότι οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν ευθέως στο όνομα της εξυπηρέτησης της CIA. Είπαμε ότι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν αποτελούν το ευνοϊκό πλαίσιο που εν γνώσει της ΕΕ και με την άδειά της χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να κάνουν ό,τι κάνουν. Το καταλαβαίνει ο καθένας. Ακόμα και ο κ. Αθανασάκης, που (όσο κι αν κάνει ό,τι δεν καταλαβαίνει...) έφτασε - με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Ρ» - να απευθυνθεί στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καλώντας τον «να μην παίζει τον παπά με το θέμα» (!) και να ρωτήσει: «Χρησιμοποιήθηκαν ελληνικά αεροδρόμια για ύποπτες μεταφορές προσώπων προς στρατόπεδα συγκέντρωσης ή όχι; Και ας δώσουν, λοιπόν, τα στοιχεία και μετά ας επικαλεστούν τις όποιες δικαιολογίες»!

Ομορφος κόσμος, δικομματικός, ακόμα και όταν πρόκειται για τις πτήσεις της CIA!

Κυβέρνηση: «Θα το ερευνήσουμε»!

«Περίφημη» είναι και η στάση της κυβέρνησης. Ο κ. Αντώναρος, αφού αποδέχτηκε την ύπαρξη της συμφωνίας, ανέφερε ότι «μιλάει για την καταπολέμηση του εγκλήματος με αποτελεσματικότερο τρόπο έτσι ώστε να προστατεύσουν τις αντίστοιχες δημοκρατικές κοινωνίες τους», εννοεί οι χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ...

Οταν πάντως ρωτήθηκε αν από αυτή τη συμφωνία «συνάγεται ότι είναι νόμιμη η διέλευση των αεροσκαφών της CIA στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και εάν είναι νόμιμη, τότε πώς δεν έχουν καταγραφεί οι διελεύσεις, οι προσγειώσεις στη χώρα μας;», άφησε τους δημοσιογράφους άφωνους: «Δε συνάγω απολύτως τίποτα. Δεν είμαι σε θέση να ερμηνεύσω τη συμφωνία (...) επιτρέψετε να ερευνήσω, και να σας ενημερώσω»!

Αλλά τι άλλο θα μπορούσε να πει ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης συμμάχου των ευρωατλαντικών;

Γι' αυτό ο λαός μας πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Οχι μόνο να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τις κατάπτυστες συμφωνίες, αλλά και να καταδικάσει και τα δυο κόμματα των μονοπωλίων, να τα εγκαταλείψει μαζικά και να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση στο δικό του μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης για την κατάργησή τους.


Ρεπορτάζ:
Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ - Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο επεισόδιο στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την «πορεία» της Λευκορωσίας(2021-05-25 00:00:00.0)
Συνένοχη η ελληνική κυβέρνηση(2006-11-30 00:00:00.0)
Αερομεταφορές της CIA στην Ευρώπη(2005-12-31 00:00:00.0)
Με την υπογραφή Σημίτη οι ιπτάμενες φυλακές της CIA!(2005-12-16 00:00:00.0)
Με τη βούλα της ΕΕ οι ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΕΣ της CIA(2005-12-13 00:00:00.0)
Κανείς να μη μείνει αδιάφορος(2005-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ