Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργεί θεμελιώδη δικαιώματα

Η Οδηγία θίγει τον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του απορρήτου των επικοινωνιών, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων και τείνει όχι απλά στο δραστικό περιορισμό τους, αλλά στην κατάργησή τους.

Εκείνο που είναι περισσότερο από ξεκάθαρο είναι ότι η πρόταση αυτής της Οδηγίας δε βελτιώνεται, δε σουλουπώνεται. Οφείλει να απορριφτεί στο σύνολό της, ως αντίληψη και φιλοσοφία και μάλιστα με ευρύτερους στόχους και επιδιώξεις.

Πρέπει να συναντήσει την ισχυρή αντίδραση και αντίσταση του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος, των οργανώσεων υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αλλά και όσοι καλόπιστα ή «κουτοπόνηρα» προτείνουν δήθεν βελτιώσεις, ουσιαστικά αποδέχονται τη φιλοσοφία της Οδηγίας, που οδηγεί στην κατάργηση του δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών και στην υποχρεωτική παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων. Καμία επιμέρους βελτίωση δεν μπορεί να αλλοιώσει το σκληρό πυρήνα των σκοπών που επιδιώκει.

Ετσι όσοι προτείνουν βελτιώσεις της Οδηγίας αποδέχονται την υποχρεωτική παρακολούθηση των πάντων, παραπλανώντας για την ουσία και τους σκοπούς της. Είναι σαν να λένε ότι δέχομαι να με παρακολουθούν διαρκώς, αρκεί να «θέσω τους όρους» ή να «αγωνιστώ» για τους όρους της παρακολούθησης; Μήπως σε περίπτωση που ο χρόνος παρακολούθησης περιοριστεί στους 3 ή τους 5 μήνες, θα θιχτεί το ίδιο το γεγονός της παρακολούθησης ή ότι η παρακολούθηση αυτή είναι υποχρεωτική; Ετσι κι αλλιώς, τίποτα δε διασφαλίζει ότι ο χρόνος αυτός δε θα γίνει αύριο 2 ή 3 ή και 10 χρόνια, αφού η ίδια η Οδηγία προβλέπει την αναθεώρησή της.

Η υποχρεωτική παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών του καθενός, αποτελεί το έδαφος για το δραστικό περιορισμό και κατάργηση και άλλων δικαιωμάτων και ελευθεριών στο μέλλον.

Η πάλη ενάντια στην Οδηγία είναι υπόθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, των φορέων του μαζικού κινήματος, του κινήματος της νεολαίας, άλλων κοινωνικών φορέων, μπορεί δε να συσπειρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών δυνάμεων, προοδευτικούς ανθρώπους κάθε χώρου στην υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενταγμένη στον αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ