Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Δε συγκαλύπτεται η κυβερνητική συνενοχή

Στην Ελλάδα έγιναν 28 απαγωγές Πακιστανών μεταναστών. Οπως έχει καταγγελθεί από τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, στις 15 Ιούλη 2005 άγνωστοι που παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί εισέβαλαν σε διαμέρισμα εφτά Πακιστανών στα Πετράλωνα. Οι δράστες φόρτωσαν τα θύματά τους σε κλειστό φορτηγάκι και μετά από περιφορά αρκετής ώρας σε δρόμους της Αθήνας, φορώντας τους κουκούλες, τους οδήγησαν σε ένα κτίριο. Εκεί άρχισαν οι «ανακρίσεις». Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν κάποιοι από τους απαχθέντες με συγγενείς και φίλους τους στην Αγγλία. Οι ερωτήσεις υποβάλλονταν στα ελληνικά, αλλά υπήρχε παρουσία δύο ατόμων που υπέβαλλαν ερωτήσεις στην αγγλική γλώσσα. Μετά από δυο μέρες άρχισαν να απελευθερώνουν σταδιακά τους κρατούμενους. Σε μια βδομάδα είχαν αφεθεί όλοι ελεύθεροι. Οι απαγωγείς, αφού πρώτα απείλησαν τα θύματά τους να μην αναφέρουν τίποτε σε κανέναν, τους άφηναν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Ανάλογη δράση σημειώθηκε στα Γιάννενα και στα Οινόφυτα. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας, ο οποίος με τους δικηγόρους Φ. Ραγκούση και Γ. Γκουντούνα αναζήτησαν τους απαχθέντες σε αστυνομικά τμήματα και στην Ασφάλεια, αλλά όλοι δήλωναν άγνοια. Υποβλήθηκε μήνυση στις 29 Ιούλη και μετά από... πέντε μήνες η δικογραφία έφτασε με την υπηρεσιακή αλληλογραφία στην Αστυνομία.

Ακολούθησαν ρεπορτάζ σε εφημερίδες, όπου οι απαχθέντες κατήγγειλαν το γεγονός κρατώντας την ανωνυμία τους, διότι φοβούνταν τις συνέπειες.

Για το θέμα αυτό στις 19 Αυγούστου 2005 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε επισκεφτεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, ζητώντας διευκρινίσεις. Ο υπουργός είχε δηλώσει άγνοια στον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για το συμβάν. Επίσης, είχε πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ.

Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση προσπάθησε να δείξει ότι το θέμα δεν υπάρχει. Πρώτος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι πρόκειται για «προβοκάτσια ή φάρσα». Προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της προανάκρισης που έχει ανατεθεί από τις δικαστικές στις διωκτικές αρχές, με απόλυτο τρόπο έχει δηλώσει πως «τέτοιο θέμα δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν», ομολογώντας πως η «συνεργασία» με υπηρεσίες ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας της ΕΕ είναι πολύ καλή και τόσο «στενή», που δε χρειάζεται να έρθουν παράνομα στην Ελλάδα Βρετανοί πράκτορες. Ερχονται νόμιμα... Βέβαια, στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων που είχε κάνει την περασμένη Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για τις «φιλικές ανακρίσεις», που είχαν κάνει Βρετανοί πράκτορες το 2002 σε παλιά στελέχη αντιδικτατορικών οργανώσεων απάντησε πως δεν μπορεί να το γνωρίζει, αφού τότε δεν ήταν υπουργός, ενώ δεν έδωσε καμιά απάντηση σε επισήμανση δημοσιογράφου για το περιστατικό της οδού Μηθύμνης. Αυτό συνέβη το 1993 και τότε είχαν πιαστεί δυο Αμερικανοί πράκτορες να κάνουν παρακολούθηση στην περιοχή της Κυψέλης.

Για την ενίσχυση της θέσης του ο Γ. Βουλγαράκης επικαλέστηκε τη... μαρτυρία του Τζακ Στρο, Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, όσο και του Πακιστανού πρέσβη. Ο τελευταίος διαψεύστηκε από τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, που έχει δηλώσει πως είχε ενημερώσει την πρεσβεία του Πακιστάν για τις απαγωγές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρας ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε για το συμβάν όταν ο δικηγόρος της πακιστανικής κοινότητας Φ. Ραγκούσης κατήγγειλε το περιστατικό με αναφορά του στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, δικαστικές πηγές απέδιδαν σε φόρτο εργασίας την πεντάμηνη καθυστέρηση που σημειώθηκε στη διεκπεραίωση της υπόθεσης... Εκ των υστέρων ζήτησε από τις δικαστικές αρχές τη «διενέργεια έρευνας κατ' απόλυτη προτεραιότητα».

«Για την κυβέρνηση το θέμα έχει εξαντληθεί», ενώ «το μόνο που απομένει είναι η δικαστική διερεύνηση του θέματος», δήλωνε, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, δείχνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ είναι δραστήρια προσηλωμένες στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατική δράση των ευρωατλαντικών συμμάχων τους κατά των λαών, με κάθε μέσο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ