Κυριακή 27 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με σατιρική μουσική διάθεση

«...Χαράς ευαγγέλια!», στη σατιρική μουσική παράσταση του Παντελή Αμπαζή και της παρέας του, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μετά τα μεσάνυχτα, στο θέατρο «Ηβη» (Σαρρή 27, Ψυρρή, 210 3215127). Τραγούδια με ...χαμόγελο, χιουμοριστικά και εύθυμα, πασίγνωστα μεν, αλλά παντελώς ξεχασμένα τα τελευταία χρόνια, συνθέτουν το πρόγραμμα, που παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά (φέτος σε διαφορετικό χώρο), με στόχο να ...σκάσει επιτέλους το πικραμένο χείλι του κάθε θεατή. Καθοριστική ως προς αυτό είναι η συμβολή του γνωστού γελοιογράφου Γιάννη Λογοθέτη (ΛοΓό), του οποίου η εικαστική παρέμβαση μεταμορφώνει, μετά τις δώδεκα, το χώρο σε σατιρική μουσική σκηνή. Επίσης, του «πρόστυχου» Μωυσή Ασέρ, που ...κλέβει την παράσταση με την πληθωρική παρουσία του, της Μαρίας Κόλλια και των μουσικών του συγκροτήματος «Ζωντανοί Μουσικοί», που βάζουν φωτιά στα όργανα, κοντραμπάσο, σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά, μπαγλαμά, μπουζούκι και κιθάρες, παίζουν και τραγουδούν.

«Μετά την πετυχημένη περσινή χρονιά στο "Χυτήριο" και τις καλοκαιρινές συναυλίες που δώσαμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας», αναφέρει ο Παντελής Αμπαζής, «συνεχίζουμε φέτος σε μεγαλύτερο χώρο, στο άνετο και σουρεαλιστικό φουαγιέ του θεάτρου "Ηβη". Με εμπλουτισμένη ορχήστρα από κοντραμπάσο και σαξόφωνο και με την εικαστική σφραγίδα του Γιάννη Λογοθέτη, ο οποίος επιπλέον σκιτσάρει ζωντανά επί σκηνής και λέει και ένα τραγούδι ενίοτε. Διαλέξαμε το χώρο του φουαγιέ του θεάτρου, ο οποίος μεταμορφώνεται μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, παρουσία του κόσμου, με τα σκίτσα και τους πίνακες του ΛοΓό σε σατιρική μουσική σκηνή, και όχι την κεντρική σκηνή του θεάτρου, για να μπορεί το κοινό να συμμετέχει ενεργά και όχι να παρακολουθεί παθητικά τα δρώμενα. Για να μπορεί προαιρετικά να πίνει, να καπνίζει, να σχολιάζει και απαραιτήτως να τραγουδά και να χορεύει μαζί μας, όπως στις γιορτινές οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις σε σπίτια κι εξοχές...».

«Η παράστασή μας», λέει ο Π. Αμπαζής, που υπογράφει τη μουσική επιμέλεια και τα κείμενα, «είναι ένα μεικτό θέαμα με θεατρικές πρόζες, κουίζ, ανέκδοτα, συναυλιακά μουσικά στοιχεία και στιγμιότυπα από stand up comedy και παλιά καλή επιθεώρηση. Εχω κορφολογήσει τον ανθό του εύθυμου και σκωπτικού ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου του 20ού αιώνα. Από οπερέτες, ρεμπέτικα και λαϊκά, παραδοσιακά αθυρόστομα, εμπορικά και έντεχνα και παρεξηγημένα light '50ς και '70ς, ελαφρά χορευτικά και άλλα πολλά, που μου αρέσουν, αλλά παρατηρώ ότι απουσιάζουν παντελώς τα τελευταία χρόνια από τα play-list ραδιοφώνων και από προγράμματα κέντρων». Ο ίδιος δηλώνει βαθιά επηρεασμένος «από δυο μεγάλους αριστοφανικούς Ελληνες, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Αλέκο Σακελλάριο, δύο δημιουργούς με σφραγίδα και ταυτότητα γνήσια ελληνική. Αλέγρους, εύθυμους και ενίοτε σατιρικούς δημιουργούς, αλλά συνάμα πιο σοβαρούς από άλλους σοβαροφανείς και ίσως γι' αυτό πρόσκαιρα πιο δικαιωμένους, ομότεχνους της εποχής τους».

Στα μελλοντικά σχέδιά του «είναι να περιοδεύσει η παράσταση το χειμώνα σε μικρές μουσικές σκηνές της περιφέρειας και το καλοκαίρι σε υπαίθριους συναυλιακούς χώρους. Επίσης να κυκλοφορήσουν και να αγαπηθούν από τον κόσμο οι δύο νέοι δίσκοι που ετοιμάσαμε με πολλή αγάπη, μεράκι και τρέξιμο φέτος το καλοκαίρι».

Ο πρώτος δίσκος με τίτλο «...Χαράς ευαγγέλια!» είναι η τέταρτη δισκογραφική δουλιά του συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή Παντελή Αμπαζή, μετά τα «Παντελώς Χειροποίητα», τις «Ελεύθερες Θάλασσες» και την «Ανωτάτη Ζαμπετική». Περιλαμβάνει σκωπτικά και εύθυμα τραγούδια από τη σατιρική μουσική παράσταση «το γελοίον του πράγματος και χαράς ευαγγέλια!», που παρουσίασε πέρσι και φέτος με το συγκρότημά του «Ζωντανοί Μουσικοί» στο «Χυτήριο» και στο «Ηβη». «Δεκαπέντε φρέσκα σπαραξικάρδια χιουμοριστικά και αλέγρα άσματα», όπως αναφέρει ο ίδιος, διά χειρός Αμπαζή: Πέντε ανέκδοτα δικά του, πέντε του ΛοΓό και πέντε επανεκτελέσεις (Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Μπιθικώτση, Κουνάδη και Μαρκόπουλου) που θα ξαφνιάσουν ευχάριστα. Υπάρχουν δε «συμμετοχές έκπληξη εκλεκτών ομότεχνων - τραγουδιστών και μουσικών». Ο δεύτερος δίσκος με τίτλο «Ρε γυαλάκια πονηρέ!» είναι η νέα δισκογραφική δουλιά του δημοφιλούς γελοιογράφου, σκιτσογράφου, ζωγράφου, τραγουδοποιού Γιάννη Λογοθέτη (ΛοΓό). Περιλαμβάνει «πειραγμένες επανεκτελέσεις των μεγάλων γνωστών σε όλους μας επιτυχιών του, από τους φίλους ομοϊδεάτες επίγονους συναδέλφους του στο τραγούδι». Από τους: Τζίμη Πανούση, Φοίβο Δεληβοριά, Παντελή Θαλασσινό, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βαγγέλη Γερμανό, Λάκη Παπαδόπουλο, Σάκη Μπουλά, Δημήτρη Πουλικάκο, Ζωρζ Πιλαλί, «Ημισκούμπρια», «Ετσι ντε», «Ενδελέχεια», Αδελφούς Κατσάμπα, Μωυσή Ασέρ και Παντελή Αμπαζή. Στον τελευταίο ανήκε η ιδέα και η επιμέλεια παραγωγής της ιδιαίτερης αυτής δισκογραφικής δουλιάς. Οι δύο δίσκοι αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε λίγες μέρες από τον «Καθρέφτη ήχων αληθινών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ