Κυριακή 20 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το φάντασμα της σχολής κινηματογράφου!

Μέσα στην τρελή χαρά και στο θόρυβο, μέσα στα ταρατατζούμ και τις διεθνείς ατραξιόν του φεστιβάλ, πώς να ακουστεί η ολιγάριθμη εγχώρια φοιτητική διαμαρτυρία; Η οργή εκατό παιδιών; Ολος ο «καλός» κόσμος, ο κόσμος του δικομματισμού, και από κοντά, βέβαια, και οι αυλικοί τους, όλη αυτή η διορισμένη κομπανία, που κρατάει το ίσο και χτυπάει παλαμάκια, «χαίρονται και χαμογελούν πατέρα» και ξεσηκώνουν κουρνιαχτό για να χαθεί η αλήθεια!

Και η αλήθεια είναι πως η Σχολή Κινηματογράφου, που υποτίθεται υπάρχει στην πόλη του κινηματογράφου, τη Θεσσαλονίκη, δεν έχει κτίριο για να στεγαστεί, παρότι πέρασαν δυο χρόνια από τη σύστασή της! Οι φοιτητές, απ' όλη την Ελλάδα, που οι γονείς τους πληρώνουν από το υστέρημά τους, περιφέρονται σαν τους πρόσφυγες και σαν τους τσιγγάνους! Τη μια σε αποθήκες, την άλλη στις εκκλησίες, την παράλληλη στις πλατείες και τα καφενεία!

Μέσα σε αυτό το θόρυβο, τις μετακλήσεις των «σταρ», τα πάρτι και τις διασκεδάσεις, ποιος να θυμηθεί το «ιστορικό» της υπόθεσης και ποιος να αναζητήσει ευθύνες; Το πολύχρονο αίτημα του κόσμου του κινηματογράφου για τη «δημιουργία σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου», μετατράπηκε από τον κ. Βενιζέλο, σε υποθήκη ψήφων. Αυτός έφερε τη σχολή στην πόλη που εκλέγεται! Ζήτω ο «ευεργέτης»!

Ομως, η πόλη που εκλέγεται, όπως και οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας, εκτός της Αθήνας, δυστυχώς, δε διαθέτει υποδομή για μια τέτοια σχολή. Δε διαθέτει στούντιο, κινηματογραφικά εργαστήρια, μηχανήματα, ανθρώπους να διδάξουν!

Και με τους καλύτερους ακόμα οιωνούς, ακόμα και με θαύμα, η Θεσσαλονίκη και όποια άλλη πόλη εκτός της Αθήνας, δυστυχώς, δεν πρόκειται να αποκτήσει τέτοια υποδομή. Ε, και λοιπόν; Ποιος είπε πως η σχολή έγινε για να βγούνε κινηματογραφιστές με μόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου, όπως απαιτούν οι συνθήκες; Η σχολή έγινε για να παίρνει ψήφους ο κ. Βενιζέλος και ό,τι περισσεύει και οι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της συμπρωτεύουσας.

Μετά τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ ήρθαν οι «αδιάφθοροι». Οι γαλάζιοι εκδικητές που, προεκλογικά, κράδαιναν το σπαθί του Ζορό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της διαφθοράς, των σκοτεινών αναθέσεων, των σκανδάλων. Μόλις πήραν την πολυπόθητη εξουσία, που ήταν ο στόχος και ο σκοπός, έβαλαν το σπαθί στα σκέλια και πάνω στο μνήμα που έσκαψε η προηγούμενη κυβέρνηση αυτοί έβαλαν την ταφόπλακα. Κανένα ενδιαφέρον! Ούτε για τα μάτια του κόσμου!

Κουβέντα για τη μεταφορά της σχολής στην Αθήνα. Παρότι το καταλαβαίνουν ακόμα και οι πέτρες πως έτσι πρέπει να γίνει! Αν, πράγματι, θέλουμε να λέμε και να είμαστε σοβαροί! Ποιος, όμως, θα τολμήσει να τα βάλει με τις ψήφους; Οχι, βέβαια, οι ψηφοθήρες! Στραβά, λοιπόν, τα παιδιά! Χωρίς κτίρια, μηχανήματα, προβολές. Χωρίς καθηγητές (ακόμα δεν έγινε η κάλυψη των σχετικών θέσεων) ή με καθηγητές που έρχονται από την Αθήνα και φεύγουν αμέσως μετά το μάθημα, αφήνοντας τα παιδιά στην ορφάνια τους!

Ας σταθούμε, όμως, στο τελευταίο. Γιατί κτίριο κάποια στιγμή θα βρεθεί. Κάποιο παλιό καπνομάγαζο θα γράψει περήφανο στη μετόπη του, Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου ή κάτι άλλο σχετικό! Ομως, υπάρχει περίπτωση, έστω και ένας επαγγελματίας κινηματογραφιστής - καθηγητής να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη; Οχι, βέβαια, γιατί είναι σαν να παροπλίζεται. Αφού οι υπόλοιπες δουλιές του, αλλά και τα πανεπιστημιακά του ενδιαφέροντα, βρίσκονται στην πρωτεύουσα (Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους καθηγητές άλλων σχολών της επαρχίας. Οι φοιτητές κάνουν μαύρα μάτια να δουν τους καθηγητές τους. Στην περίπτωση των καθηγητών της συγκεκριμένης σχολής, όμως, τα πράγματα είναι, εκ των πραγμάτων, ακόμα χειρότερα)!

Αλλά, ελάτε! Ας αφήσουμε τις «γκρίνιες», γιορτάζουμε! Η πόλη γέμισε αφίσες, πανό, μουσικές. Θα έρθει και ο Κόπολα! Ολος ο «καλός» κόσμος του δικομματισμού έπιασε θέση στις εξέδρες! Οι διορισμένοι αυλικοί γονάτισαν και χτυπάνε παλαμάκια. Δεν τους βλέπετε; Ενα ζεϊμπέκικο στη στοά Μοδιάνο, ψητές σαρδέλες και ρακί είναι η απάντηση στα προβλήματα!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωτογραφικά και κινηματογραφικά καρέ του ΔΣΕ(2016-12-03 00:00:00.0)
Υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης του κινηματογράφου!(2009-12-06 00:00:00.0)
Χείμαρρος κατά της αναθεώρησης(2007-01-18 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ(2006-07-22 00:00:00.0)
Ομογενοποίηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου(2001-11-13 00:00:00.0)
Επισκέψεις(1996-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ