Σάββατο 22 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Μεταίχμιο»: Τσαρλ Νίκολ «Leonardo Da Vinci: Πτήσεις του μυαλού» (μετάφραση Γιάννης Καστανάρας - Πάνος Τομαράς. Βιοεργογραφική, εικονογραφημένη, προσωπογραφία, 704 σελίδων, για τον μεγαλοφυή ζωγράφο, γλύπτη, αρχιτέκτονα, εφευρέτη, ανατόμο, μουσικό, φιλόσοφο Λεονάρντο ντα Βίντσι, τα παιδικά του χρόνια, τη μαθητεία του στο εργαστήρι του Βερόκιο, τα έργα του για τους Μεδίκους, Σφόρτσα και Βοργίες, τη σχέση του με τον Μικελάντζελο και τον Μακιαβέλι. Παρουσιάζονται νέα στοιχεία για τα έργα του «Μόνα Λίζα» και «Μυστικός Δείπνος», τις σημειώσεις του για το ηλιακό σύστημα και άλλες μελέτες του). Βισέν Πινέ «Σχολές, κινήματα και είδη στον κινηματογράφο» (μετάφραση Μαρινέλα Καρρά. Μελέτη του Γάλλου κινηματογραφιστή, διευθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης, για τα είδη και τα υποείδη του κινηματογράφου, τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές σχολές, τα κινήματα, τα αισθητικά ρεύματα, όλα τα στιλ. Περιλαμβάνεται φιλμογραφία και βιβλιογραφία). Ρούλα Τσοκαλίδου - Μαρίτα Παπαρούση «Θέματα ταυτότητας στην ελληνική διασπορά (γλώσσα και λογοτεχνία)» (κείμενα γνωστών ερευνητών για θέματα γλώσσας και λογοτεχνίας της ελληνικής διασποράς). Βασίλης Κουλαΐδης - Κώστας Δημόπουλος «Ελληνική Νεολαία (όψεις κατακερματισμού)» (μελέτη για τις πολιτικές, οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και άλλες διαφορές μεταξύ της ελληνικής νεολαίας). Στρατής Πασχάλης «Το ασημένιο ρομποτάκι με το κόκκινο φωτάκι» (έμμετρο παραμύθι του ποιητή και μεταφραστή, με ζωγραφιές της Μαρίας - Λουίζας Βαφιαδάκη).

- «Ιανός»: Σοφία Ιορδανίδου «Το παιχνίδι των ρόλων (Η πρόσληψη του Πιραντέλο στην Ελλάδα)» (έρευνα για τη σχέση της πιραντελικής δραματουργίας με το ελληνικό θέατρο κατά τον 20ό αιώνα).

- Πάρις Ζακόπουλος «Χαιρετίσματα από τον Μέντη (η εν, κατά Λουκιανού, ενύπνιον μετά Χρύσανθον - ένα μη πλατωνικόν συμπόσιον μετά τριών παραρτημάτων)» (το βιβλίο περιλαμβάνει έμμετρο κείμενο του θεατρικού συγγραφέα για τον ομότεχνο Μποστ, που διαβάστηκε σε τιμητική εκδήλωση του θεάτρου «Στοά» για τον Μποστ, και άλλα κείμενά του για θεατρικά έργα του Μποστ).

- Γαβριηλίδης: Κωνσταντίνος Θεοτόκης «Κορφιάτικες ιστορίες» (μικρά κείμενα του μεγάλου Κερκυραίου, σοσιαλιστή πεζογράφου, σε επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και ποιητή Γιάννη Δάλλα. Η έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο του επιμελητή, με τίτλο «Η πεζογραφία της εντοπιότητας» και γλωσσάρι του Κ. Θεοτόκη, που συνέταξε ο αξέχαστος εκδότης κειμηλίων της λογοτεχνίας μας, Φίλιππος Βλάχος). Ευάγγελος Αθ. Δημάκος «Ημερολόγια» (πρόλογος Δημήτρη Θ. Τσάτσου (ημερολόγιο ενός ανώνυμου Κορίνθιου, πολεμιστή στην Αλβανία, για την κατοχή, την αιχμαλωσία του από τους Γερμανούς και τη ζωή του σε ναζιστικό στρατόπεδο). Λευτέρης Μαραγκάκης «Απαγορεύεται το κυνήγι» (μυθιστόρημα). Αναστασία Πιτσέλη - Τσικοπούλου «Το παραμύθι της ζωής μου» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Θ. Τσάτσος «Ονειρο (μια υπέροχη βραδιά στο "Σπίτι της Αννυς")» (κείμενα μνήμης και αγάπης του γνωστού συνταγματολόγου για τη σύζυγό του, Αννυ). Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου «Βορείως του Νότου» (ποιήματα). Βασίλης Ι. Παπαμιχαλόπουλος «Γωνία διοπτεύσεως» (ποιήματα). Γιώργος Χατζής «Ευλαλία» (ποιήματα).

- «Φωτοχώρος» (Τσακάλωφ 44, Αθήνα 106 73, 210-3645.577): Πλάτων Ριβέλης «Φωτογραφία» (μελέτη του νομικού, μετέπειτα καθηγητή φωτογραφίας σε πανεπιστημιακές και άλλες σχολές. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μελέτη του Μάνου Λυκάκη για την «ψηφιακή φωτογραφία»).

- «Εστία»: Τζαίην Ανν Φίλιπς «Καταφύγιο» (μετάφραση Εφη Φρυδά, μυθιστόρημα). Ρουμπέν Πάλμα «Το ίχνος που αφήνουμε» (μετάφραση Σωτήρης Σουλιώτης, διηγήματα). Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ «Ιστορίες για παιδιά» (μετάφραση Ανθή Λεούση, εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά. Καλαίσθητο βιβλίο για παιδιά).

- «Νεφέλη»: Λάκης Παπαστάθης «Η ήσυχη (και άλλα διηγήματα)» (διηγήματα του γνωστού κινηματογραφιστή, δημιουργού της τηλεοπτικής εκπομπής «Παρασκήνιο»).

- Καστανιώτης - Μουσείο Μπενάκη: Ζυράννα Ζατέλη «Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου (Ξυλογλυπτική του Χρήστου Καρακόλη και ένα κείμενο του Χρήστου Μπουλώτη)» (κείμενα της γνωστής πεζογράφου και λεύκωμα με ξύλο, γλυπτικά έργα του αδελφού της).

- Πατάκης: Ελένη Μαντέλου «Η περιπέτεια κρυμμένη στις σελίδες» (εικονογράφηση Γιώργος Λαμπράκης παραμύθι). Ντομινίκ Ντεμέρ «Η καινούργια δασκάλα» και «Η μυστηριώδης βιβλιοθηκάριος» (παραμύθια για παιδιά. Εικονογράφηση Κωνσταντίνας Καπανίδου).

- Βύρων Γ. Κατσάρος «Βούληση και πρακτική ζωή (το πρόβλημα της ελευθερίας της βούλησης)» (μελέτη, Χαλάνδρι).

- «Πορτοκάλι»: «Οι σημειώσεις της Ηβης και οι δικιές μου» (εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά). «Η ατζέντα της Ηβης και η δική μου» (εικονογράφηση Ακριβή Σιμεωνίδη). «Το λεύκωμα της Ηβης και το δικό μου» (εικονογράφηση Α. Συμεωνίδη. Μικρά παιδικά βιβλιαράκια).

- «Θέματα Παιδείας» (τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας. Τεύχος 23-24, με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη και ειδικό αφιέρωμα για την πολυπολιτισμικότητα, τη διαπολιτισμική αγωγή και τα δίγλωσσα σχολεία).

- «Εννεάδα» (πολιτιστικό περιοδικό των ΑΣΔΑ και των δέκα δήμων της Δ. Αθήνας, τεύχος 20).

- «PLS» (Μιχαλακοπούλου 88, Αθήνα 11528, 210-7757.522 «Ελληνισμός και Ορθοδοξία - Διαχρονική έκδοση» (κείμενα για την ορθοδοξία).

- «Μανδραγόρας»: (τετραμηνιαίο περιοδικό Τέχνης. Τεύχος 34, με αφιερώματα στους Ευτύχη Μπιτσάκη, Βικτωρία Θεοδώρου και Μαρία Κοκκίνου).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό, τεύχος 449).

- Σαββάλας: «Η αμαρτία, το κτήνος και ο άνθρωπος» (συλλογικό βιβλίο για τις ανθρώπινες αδυναμίες. Επιμέλεια Ζαν-Φρανσουά Μπουβέ).

- «Να ένα μήλο» (περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχος έβδομο, με πλούσια ύλη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ