Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χείμαρρος κατά της αναθεώρησης

Motion Team

Ενα νέο, μεγάλο και αποφασιστικό «Οχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 βροντοφώναξαν από τη Θεσσαλονίκη χιλιάδες φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, δάσκαλοι κι εργάτες, που μαζί παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Η χτεσινοβραδινή μεγάλη διαδήλωση αποτέλεσε έναν ακόμη σταθμό της παλλαϊκής κινητοποίησης που εξελίσσεται μέρες τώρα με κάλεσμα της Επιτροπής κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και μαζική συμμετοχή φοιτητικών, σπουδαστικών συλλόγων, εκπαιδευτικών και εργατικών φορέων. Ο αγώνας συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες με πολύμορφες δραστηριότητες σε χώρους μόρφωσης και δουλιάς. Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι εδώ και μέρες βρίσκονται σε αναβρασμό. Είκοσι επτά σύλλογοι του ΑΠΘ και δύο σπουδαστικοί του ΤΕΙΘ είναι σε κατάληψη.

Χτες, οι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο, έκαναν πορεία στην Εγνατία οδό έως το υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης κι από εκεί, πίσω, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Οργανωμένα, πίσω από τα πανό των φορέων τους, ξεχύνονται στο δρόμο οι διαδηλωτές. Συγκροτημένα οι σχολές των Γεωτεχνικών, της Νομικής, του Πολυτεχνείου, των Καλών Τεχνών, των Θετικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής, της Δημοσιογραφίας, της Ιατρικής, των Δασκάλων και των Νηπιαγωγών, της ΣΤΕ και της ΣΔΟ. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι, πίσω από τα πανό του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων, του ΕΣΔΕΠ, των εκπαιδευτικών συλλόγων. Κατά κύματα ακούγονται τα συνθήματα από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών φορέων και των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί»...

Τραγούδια, συνθήματα, παλαμάκια και πρωτότυπα πανό δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο, στέλνοντας μηνύματα αντίστασης, πάλης, ανυπακοής προς κάθε κατεύθυνση και με πολλούς τρόπους. Κόσμος στέκεται στα πεζοδρόμια και παρακολουθεί το χειμαρρώδες πανεκπαιδευτικό ποτάμι. Μπαίνει μέσα, δυναμώνει το κίνημα.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές κι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν χτες το πρωί στους δρόμους της Φλώρινας. Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών στους δρόμους της πόλης, ενώ το ΤΕΙ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη. Στην Κομοτηνή φοιτητές έκαναν επίσης πορεία, ενώ στην Καστοριά ο σύλλογος των σπουδαστών του ΤΕΙ προχώρησε από χτες σε κατάληψη της σχολής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ