Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Δουλιά με το κουτάλι...

Την τρίτη θέση στις ώρες εργασίας ανά βδομάδα κατέχουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ

Πρωταθλητές στις ώρες εργασίας ανακηρύσσονται οι Ελληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, για το πρώτο τρίμηνο του 2005, που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες. Βάσει των στοιχείων, το 59% του πληθυσμού της Ελλάδας, από 15 έως 64, είναι εργατικά ενεργό, έναντι του μέσου όρου των 25, που φτάνει το 63,2%. Ενώ ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χρόνου εργασίας, φτάνοντας τις 41,6 ώρες τη βδομάδα και κατατάσσοντας τους Ελληνες εργαζόμενους στην τρίτη θέση. Πρώτοι έρχονται οι Λετονοί με 42 ώρες και δεύτεροι οι Τσέχοι με 41,9 ώρες, ενώ λιγότερες ώρες εμφανίζονται να εργάζονται οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί και οι Βρετανοί.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι γυναίκες στην Ελλάδα εμφανίζονται να εργάζονται σε μικρότερα ποσοστά από ό,τι οι άνδρες - 45,3% έναντι του 73,9%, ενώ ο μέσος όρος των 25 είναι 55,8% και 71,1%, αντίστοιχα - κάτι που τις κατατάσσει τυπικά στον ανενεργό πληθυσμό. Στην πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ότι έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, αλλά και μαύρης εργασίας.

Τέλος, τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005 κυμάνθηκαν στο 10,6%, με το μ.ο. της ΕΕ να είναι στο 9,4%. Και σ' αυτή την περίπτωση οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά (16.2%, αντί 6.7% στους άνδρες). Στη μακροχρόνια ανεργία η Ελλάδα έχει ποσοστό 5.4% έναντι του 4.1 του μ.ο. της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ