Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΜΕ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα σε συναδέλφους, γονείς και μαθητές

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση επιβάλλει τη μαζική συμμετοχή όλων στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Με αφορμή την κατάσταση στην εκπαίδευση, που πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς και η χρονιά που ξεκίνησε δείχνει ότι αυτή η επιδείνωση επιταχύνεται, για να αλλάξει ολότελα το τοπίο στο σχολείο, με πρώτα θύματα τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, με επιστολή του καλεί καθηγητές, μαθητές και γονείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο πανεργατικό, παλλαϊκό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη.

«Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, που αποφασίζει και επιβάλλει η ΕΕ, μετατρέπουν τον εκπαιδευτικό σε Κέρβερο και θεματοφύλακα της ταξικής επιλογής και της κυρίαρχης ιδεολογίας, με στόχο τη μαζική αναπαραγωγή ενός ευέλικτου και φτηνού εργατικού δυναμικού, μέσα από τον έλεγχο της σκέψης και τον εθισμό της νεολαίας στην υποταγή απ' όσο γίνεται σε μικρότερη ηλικία», επισημαίνεται στην επιστολή.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αναφέρεται στα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την αντιεκπαιδευτική πολιτική, όπως τα έξοδα για φροντιστήρια, εξωσχολικά μαθήματα και άλλα:

  • Το ποσοστό του σύγχρονου, λειτουργικού αναλφαβητισμού των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας καλπάζει στο 25%.
  • Περισσότεροι από 18% των μαθητών εγκαταλείπουν κάθε μορφή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Η παραπαιδεία οργιάζει, αφού μια εργατική οικογένεια χρειάζεται έναν ολόκληρο μισθό για να συμπληρώσει τα κενά που αφήνει το δημόσιο και «δωρεάν» εκπαιδευτικό σύστημα.

«Από τώρα, χωρίς αναβολή, χρειάζεται να διεκδικήσουμε μιαν ενιαία λαϊκή παιδεία, με τη θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και τη δημιουργία ενιαίου δωδεκάχρονου υποχρεωτικού σχολείου που θα παρέχει βασική γενική εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές ως τα 18, για να μη γίνεται πρόωρη επαγγελματική επιλογή. Η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται σε "μεταλυκειακό" επίπεδο, γιατί σύγχρονη ανάγκη είναι να προηγείται η μόρφωση, να ακολουθεί η ειδίκευση και μαζί τους να εξασφαλίζεται το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας για σταθερή εργασία και ισότιμα κοινωνικά δικαιώματα στην υγεία, στην πρόνοια και στον ελεύθερο χρόνο», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας και κάνει σαφές ότι: «Στην ενιαία επίθεση των κυρίαρχων της αγοράς στο σχολείο, στην εργασία και στη ζωή, δεν μπορεί να αντιστέκεται ο καθένας ατομικά και ο κάθε κλάδος μόνος του. Αντίθετα, πρέπει να αντιπαρατάξουμε την ενιαία και κοινή δράση με το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού για αντεπίθεση, ρήξη και ανατροπή της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Τέλος, καλεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να δώσουν το «παρών» στο ραντεβού με το ΠΑΜΕ της αντίστασης και της ανυπακοής, καθώς «η επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη είναι και δική μας υπόθεση. Ολοι μαζί να διεκδικήσουμε: Ενιαίο, 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο για όλους. Δημόσια Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο ύψος του 15% του κρατικού προϋπολογισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ