Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΜΕ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Φοιτητές και σπουδαστές μαζικά στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Με τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, φοιτητές και σπουδαστές δίνουν συνέχεια στους αγώνες τους για μια Παιδεία που θα υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

ICON

Με τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, φοιτητές και σπουδαστές δίνουν συνέχεια στους αγώνες τους για μια Παιδεία που θα υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες
Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συνελεύσεις στους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών και δόθηκε μια πρώτη μαζική απάντηση στις 20 Οκτώβρη με διαδηλώσεις σε 24 πόλεις της χώρας, ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση, σε συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ.

Η συνέχεια δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, στο οποίο καλεί το ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Ηδη 30 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους, μαζί με δεκάδες επιτροπές αγώνα που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Στις 12 Νοέμβρη οι φοιτητές και σπουδαστές θα διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που ιδιωτικοποιεί τα ανώτατα ιδρύματα, που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί τη γνώση, που την παραδίδει βορά στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι η ίδια πολιτική που γεννά την ανεργία των αποφοίτων, που δυσκολεύει τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες και επόμενα και τους φοιτητές και σπουδαστές, που ανήκουν σε αυτές, να ανταποκριθούν ακόμα και σε καθημερινές ζωτικές ανάγκες. Εξάλλου, είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές στα έξοδα που απαιτούνται για στέγαση, σίτιση, για τη «δωρεάν» παιδεία, αναγκάζοντας σημαντικό μέρος φοιτητών και σπουδαστών να εργάζονται, για να τα βγάλουν σε πέρας.

Εξάλλου αυτά τα προβλήματα προέρχονται από την ίδια πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, με την απελευθέρωση των ωραρίων, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους μισθούς πείνας. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι πίσω από κάθε λαϊκό πρόβλημα, σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού και της νεολαίας στην εργασία και τη μόρφωση, στο «σκότωμα» του όποιου ελεύθερου χρόνου, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην καταστρατήγηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η ΕΕ, ο ιμπεριαλισμός γενικότερα, δεν κάνει μόνο άδικους και βρώμικους πολέμους, αλλά σχεδιάζει και επιτίθεται εναντίον των λαών σε κάθε χώρα, εναντίον της νεολαίας και των δικαιωμάτων της. Ετσι απαιτεί το υπέρτατο ιδανικό του κέρδους των μονοπωλίων και χαράζεται η στρατηγική του κεφαλαίου, για την αύξηση της εκμετάλλευσης.

Η νεολαία δεν μπορεί να βρίσκεται με αυτούς που τη θέλουν με μισή ζωή, χωρίς δικαιώματα. Παρά τον πακτωλό χρημάτων, που επενδύουν για την «επιχειρηματικότητα των νέων» σε σχολεία και σχολές, φοιτητές και σπουδαστές, με τη ζωή και τα προβλήματα που βιώνουν, μπορούν πιο καθαρά να αντιλαμβάνονται ότι η θέση τους είναι με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους γονείς τους δηλαδή. Εκεί που θα κατασταλάξουν, τελειώνοντας τις σπουδές τους.

Εχουν, λοιπόν, κάθε συμφέρον να βρεθούν οι φοιτητές και σπουδαστές στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ. Το διεκδικητικό του πλαίσιο εκφράζει τα αιτήματά τους στη μόρφωση και την εργασία, την ίδια ώρα που η ΓΣΕΕ (με απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») ιδρύει «Ακαδημία», ως μη κρατικό πανεπιστήμιο, που θα παρέχει πτυχία. Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για υψηλού επιπέδου γενική μόρφωση, αλλά και επιστημονική ειδίκευση στα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης του ΠΑΜΕ εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας. Γι' αυτό η θέση των φοιτητών και σπουδαστών είναι εκεί και όχι με τους εργατοπατέρες, που υπογράφουν την καταδίκη των δικαιωμάτων των αυριανών εργαζομένων, όπως στον ΟΤΕ. Με αυτούς, δηλαδή, που θεωρούν ανέφικτο έως και παράλογο οι αυριανοί εργαζόμενοι να έχουν αξιοπρεπή βασικό μισθό των 1.300 ευρώ, σταθερή δουλιά με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, ασφάλιση.

Η κοινή δράση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος μαζί με το εργατικό, τις ταξικές δυνάμεις του, είναι μονόδρομος. Μονόδρομος, για να αποχτάει ο αγώνας των φοιτητών και σπουδαστών προοπτική, να μην οδηγείται στην απομάκρυνση από το «φυσικό χώρο» του, να μην καταλήγει στην ηττοπάθεια. Μόνο με μια τέτοια σύνδεση μπορεί να απομονώνονται και οι αντιλήψεις που καλλιεργούν την αναποτελεσματικότητα των αγώνων. Αυτή είναι η απάντηση στις δυνάμεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, των ΣΥΝ - ΕΑΑΚ, που δε θέλουν ούτε να ακούνε για κοινή δράση με το εργατικό κίνημα και γι' αυτό οι δυνάμεις τους καταψηφίζουν στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Αντίθετα οι σύλλογοι, οι επιτροπές αγώνα, οι επιτροπές ετών που στηρίζουν τα συντονιστικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Πανσπουδαστική σε κάθε σχολή απευθύνονται μαζικά στους φοιτητές και σπουδαστές. Τους καλούνε να συμμετάσχουν στις 12 Νοέμβρη στο Συλλαλητήριο, για να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική που συρρικνώνει τα δικαιώματα, χτυπάει από όλες τις πλευρές τη ζωή τους και να διεκδικήσουν με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους.


Βασίλης ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι σήμερα στα Προπύλαια(2007-11-29 00:00:00.0)
Διεργασίες στις σχολές και νέες κινητοποιήσεις(2007-11-22 00:00:00.0)
Συνεχίζουν, δυναμώνουν τον αγώνα(2007-03-17 00:00:00.0)
Στο δρόμο ... και σήμερα και αύριο(2007-03-06 00:00:00.0)
Αγωνιστικό συλλαλητήριο στις 15 Μάρτη(2006-03-03 00:00:00.0)
Δυναμική φοιτητική - σπουδαστική απάντηση(2001-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ