Στα 208 εκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα του Ταμείου το επόμενο έτος, καθηλωμένες οι συντάξεις, ανύπαρκτη η κρατική χρηματοδότηση του κλάδου υγείας, που μετατρέπεται στον «μεγάλο ασθενή» του ΙΚΑ
Από την κατάληψη του ΙΚΑ Λάρισας, παραμονές της πρωτομαγιάτικης απεργίας |
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι με το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ, που εγγράφηκε στον κρατικό προϋπολογισμό, αποδίδεται μόνο το 0,88% του ΑΕΠ, κάτω δηλαδή και από το 1%..! Απόρροια αυτής της υποχρηματοδότησης είναι το γεγονός ότι η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, στο τέλος του 2005, διαμορφώνεται μόλις στα 503 ευρώ, ενώ η αύξηση - σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ - για το 2006 θα είναι 3,5%, δηλαδή 17,5 ευρώ το μήνα.
Επιπλέον, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συζήτηση, στον αέρα είναι και το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ, καθώς οι επίσημες υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς το δεύτερο ανέρχονται στα 2,1 δισ. ευρώ, τα οποία, όμως, δεν αναγράφονται στον προϋπολογισμό του, ενώ οι πραγματικές υποχρεώσεις του, με τους πιο επιεικείς υπολογισμούς, φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, η μη απόδοση των ποσών από το ΙΚΑ, προς το επικουρικό του, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλιά του, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει το επικουρικό να φυτοζωεί. Κάτι, βέβαια, που δεν είναι άσχετο με τη γενικότερη πρόθεση ορισμένων για συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και μέσα από εκεί στη μείωση της συνολικής σύνταξης.
Την ίδια στιγμή, στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων, που από το 2006 θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο για τα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων που ψήφισε η κυβέρνηση. Αντίστοιχα, ως «μαύρη τρύπα», παραμένουν οι υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τρίτους, δηλαδή τους Οργανισμούς του ΟΑΕΔ, της Εργατικής Εστίας και του ΟΕΚ, οι οποίες, μόνο για τη διετία 2003-2004, ανέρχονται στο ποσό του 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, από τον προϋπολογισμό, λείπουν οι θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους για τον κλάδο υγείας, που, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχονται στο ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι, ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ έχει μετατραπεί στο «μεγάλο ασθενή» για το Ιδρυμα, καθώς χωρίς την κρατική συμμετοχή κάθε χρόνο εμφανίζει τεράστια και αυξανόμενα ελλείμματα. Για το 2006, το έλλειμμα θα εκτιναχτεί στα 826,7 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους θα ενισχύσουν τον κλάδο με το ποσό των 3 δισ. ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό ότι η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί το 42% των εξόδων του κλάδου και η αύξηση σε σχέση με το 2005 ανέρχεται στο 10,8%. Στοιχείο, που υπογραμμίζει τις τεράστιες αυξήσεις που επιβάλλουν οι πολυεθνικές του κλάδου, η αντικατάσταση φτηνών φαρμάκων με πανάκριβα σκευάσματα, προς χάριν της κερδοφορίας τους.
Τέλος, και από τον προϋπολογισμό, προκύπτει η έλλειψη τουλάχιστον 3.214 υπαλλήλων, καθώς, ενώ οι οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 12.098, στο ίδρυμα εργάζονται μόλις 8.878 άτομα. Ελλειψη, που, μαζί με άλλους παράγοντες, καθιστά - μεταξύ άλλων - αδύνατη την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η οποία εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ.