Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Πρωτιά σε οικοδόμους και αγρότες

Οι εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες και στις οικοδομές είναι εκείνοι που προσβάλλονται τέσσερις φορές περισσότερο από την οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του κύκλου εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα «Κοινωνία και Υγεία». Βέβαια, και αυτή η επιστημονική δραστηριότητα αντί να έχει την κρατική αρωγή, στηρίζεται στις επιχορηγήσεις της φαρμακευτικής εταιρίας «Νοβάρτις».

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου οι επιπτώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της επίπονης εργασίας. Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα δεν ανήκει στις επαγγελματικές νόσους επειδή θεωρείται πολυπαραγοντική. Οσοι προσβάλλονται από οστεοαρθρίτιδα βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 33% γιατί μένουν άνεργοι, παίρνουν πρόωρες συντάξεις ή αλλάζουν επάγγελμα, που τους εξασφαλίζει μικρότερα εισοδήματα.

Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, επισημάνθηκε στη συνέντευξη, έχουν εξελιχθεί σε «επιδημία» παθήσεων τα τελευταία χρόνια και - πέρα από τις εργασιακές επιπτώσεις - οφείλεται στην καθιστική ζωή, την κακή διατροφή, το κάπνισμα και την επικίνδυνη οδήγηση. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Γερμανία οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι η αιτία για το 33% των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το 42% των απολεσθέντων ωρών εργασίας και το 42% όλων των αναπηριών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ