Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα σχέδια της ΚΕΔΚΕ

Μια σειρά από θέσεις - προτάσεις που επικυρώνουν την πολιτική της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας(ΚΕΔΚΕ) να αναλάβουν οι δήμοι μεγαλύτερο κομμάτι στην άσκηση αντιλαϊκής εξουσίας, ετοιμάζει η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της, ώστε αυτές να επικυρωθούν από το ετήσιο συνέδριό της που διεξάγεται το Νοέμβρη, στη Ρόδο. Μια πρώτη γεύση των σχετικών αντιλαϊκών προτάσεων δόθηκε με πιο ολοκληρωμένο τρόπο χτες - στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν η «φορολογική εξουσία» και η «απασχόληση».

Οι θέσεις που παρουσιάστηκαν προωθούν τη λειτουργία των δήμων μέσα από την είσπραξη και διαχείριση φόρων, με ταυτόχρονη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν και την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων που θα χρηματοδοτούνται από καθορισμένα φορολογικά έσοδα και στις οποίες θα δουλεύουν εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, χωρίς πλήρη εργασία. Εν ολίγοις, η ΚΕΔΚΕ έρχεται να συνεισφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην αναπαραγωγή και συνοχή του συστήματος, προωθώντας επιλογές σε όφελος αυτού και σε βάρος των εργαζομένων. Υπηρεσίες που βαφτίζονται δήθεν «ισχυροποίηση» των δήμων, στο πλαίσιο της «ανάγκης» να συγκλίνει η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ευρωπαϊκή!

Η περίφημη αυτή σύγκλιση «βλέπει» και προωθεί αλλαγές στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας, τέτοιες, που στρέφονται σε βάρος των εργαζομένων, προωθώντας ταυτόχρονα και την ωφέλιμη για το σύστημα «κοινωνική συνοχή». Με λίγα λόγια, επιδιώκεται η μεταφορά του οικονομικού και πολιτικού «κόστους» συγκεκριμένων αντιλαϊκών επιλογών (όπως είναι η ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημοτικών ή κρατικών, σε Υγεία, Πρόνοια, Εκπαίδευση κλπ.) από το κεντρικό κράτος στις κατώτερες βαθμίδες διοίκησης, δηλαδή περιφέρειες, νομαρχίες, δήμους. Επιτυγχάνεται έτσι η διάχυση των ευθυνών και η απορρόφηση των λαϊκών αντιδράσεων πριν φτάσουν στην πηγή του κακού.

Σ' αυτό το πλαίσιο και με τις λέξεις «εργαζόμενοι», «δημότες» να απουσιάζουν ακόμα και από τα κείμενα των προτάσεών της, η ΚΕΔΚΕ προτείνει οι δήμοι να επιβάλουν νέους φόρους στους δημότες και να αναλάβουν νέες αρμοδιότητες, να προωθηθούν τοπικά εταιρικά σχήματα, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου, που θα αναλάβουν να βρουν δουλιά σε «ευπαθείς» κυρίως ομάδες. Η δουλιά που προσφέρεται είναι αυτή του ανασφάλιστου, με ημερομηνία λήξης και αφορά κυρίως προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία θα κληθούν να ξαναπληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, μέσα από φόρους, αφού δε θεσμοθετείται η χρηματοδότησή τους.

Είναι προφανές ότι πέρα από τις οικονομικά σκληρές συνέπειες που επιφέρουν τέτοιες πολιτικές στους εργαζόμενους, επιχειρείται και η καλλιέργεια κλίματος ανοχής έως αποδοχής στην ιδέα ότι κάθε υπηρεσία πρέπει να αγοράζεται και, ανάλογα με το τίμημα που θα καταβάλλεται, αυτή θα είναι καλή ή όχι. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να αναδειχτούν, και στις επερχόμενες εκλογές, εκείνες οι δυνάμεις που θα συγκρούονται με τις αντιλαϊκές επιλογές. Μια πολιτική μάχη από την οποία δεν κρίνεται αν ο υποψήφιος είναι «συμπαθητικός», «καλός» και «όμορφος», αλλά αν η πολιτική που θα ακολουθήσει θα φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων ακόμα μεγαλύτερα βάρη, σαν αυτά που θέλει να υλοποιήσει η ΚΕΔΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ