Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ερχεται βαρύς αντιασφαλιστικός χειμώνας

Στη μέγκενη του προϋπολογισμού, αλλά και της πλήρους εφαρμογής των νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων

Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ, μπορούν να βάλουν φρένο στα αντιασφαλιστικά σχέδια (φωτ. από παλαιότερη κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση)
Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ, μπορούν να βάλουν φρένο στα αντιασφαλιστικά σχέδια (φωτ. από παλαιότερη κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση)
Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ καμώνεται ότι απλώς εφαρμόζει την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία, στην πραγματικότητα, σταθερά και επίμονα, κλιμακώνει την αντιασφαλιστική της επίθεση. Μεθοδικά και ύπουλα - πολλές φορές - πετσοκόβει ασφαλιστικά δικαιώματα. Δείγμα γραφής, μόνο τη βδομάδα που πέρασε, είναι η εκ νέου υποχρηματοδότηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μέσα από τον προϋπολογισμό του 2007, αλλά και ο νέος γύρος επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στο ΤΕΒΕ, με το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό του νέου ασφαλιστικού φορέα ΟΑΕΕ, στον οποίο πλέον από την αρχή του χρόνου θα υπάγονται οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πάγια υποχρηματοδότηση των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να τα σπρώξουν σε οικονομικό αδιέξοδο, να καλλιεργήσουν κλίμα κινδυνολογίας για τα «ελλείμματα», που με τη σειρά του αξιοποιείται για την εφαρμογή νέων αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων. Να φορτώσουν, δηλαδή, τα προβλήματα που ανακύπτουν από την κυβερνητική πολιτική πάλι στις πλάτες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Η τακτική αυτή είναι ευρέως εφαρμοσμένη και στον έναν ή άλλο βαθμό αφορά σε όλα τα Ταμεία.

Προϋπολογισμός - λαιμητόμος

Και οι επαγγελματοβιοτέχνες βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας επίθεσης
Και οι επαγγελματοβιοτέχνες βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας επίθεσης
Ετσι, και με τον προϋπολογισμό του 2007, η κυβέρνηση της ΝΔ στραγγαλίζει οικονομικά τα Ταμεία, και προφανώς πάνω σε αυτή τη βάση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η κυβέρνηση θα προτείνει και νέα αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση». Είναι χαρακτηριστικό ότι και για το επόμενο έτος στο ΙΚΑ, για τον κλάδο σύνταξης, προβλέπεται να αποδοθούν 1.800 εκατομμύρια ευρώ ή το 0,87% του ΑΕΠ αντί για το ποσό των 2.070 εκατομμυρίων ευρώ (1% του ΑΕΠ των 207 δισ. ευρώ) που προβλέπει ο νόμος 3029/2002. Στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό έπρεπε να είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού ο νόμος προβλέπει ότι την εξαετία 2003-2008 μεσοσταθμικά πρέπει να είναι 1% του ΑΕΠ.

Με δεδομένο ότι το 1% δε δόθηκε κανένα από τα προηγούμενα χρόνια, ούτε και το 2007, συνάγεται ότι αυτό ή θα γίνει εφάπαξ στον προϋπολογισμό του 2008, ή δε θα γίνει ποτέ, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα. Και βέβαια αυτό το 1%, που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ με τον 3029, έτσι κι αλλιώς μείωσε τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο ΙΚΑ, έβαλε ταφόπλακα στις θεσμοθετημένες οφειλές του των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά, πολύ περισσότερο, στην υποχρέωση να χρηματοδοτείται το ΙΚΑ σύμφωνα με τις ανάγκες του και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων σε αυτό. Σύμφωνα με την ίδια τακτική, δεν αποδίδονται ούτε τα 600 εκατομμύρια στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ, ενώ στο νέο ασφαλιστικό φορέα του ΟΑΕΕ από τα 300 περίπου εκατομμύρια που έπρεπε να δοθούν θα αποδοθούν μόλις 177 εκατομμύρια ευρώ.

Στο στόχαστρο και οι αυτοαπασχολούμενοι

Αντί, λοιπόν, ο προϋπολογισμός να ενισχύσει το νέο ασφαλιστικό φορέα των αυτοαπασχολούμενων και των ΕΒΕ, τον ΟΑΕΕ, με το Προεδρικό Διάταγμα 258 του 2005, που έρχεται και αυτό να υλοποιήσει το νόμο 2676 του 1999 για την ενοποίηση των τριών ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, η κυβέρνηση πετσοκόβει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ γι' αυτούς που θα βγουν στη συνταξιοδότηση μετά την 1/1/2009, σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα, θα φτάνει μέχρι και 30%. Η μείωση στις συντάξεις του ΤΑΕ - που θα αποδίδονται μετά το 2009 - θα φτάνει το 10%. Παράλληλα, με το νέο καταστατικό του ΟΑΕΕ, οι επαγγελματοβιοτέχνες υποχρεώνονται να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερες εισφορές, πέραν των ετήσιων καθορισμένων αυξήσεων που ήδη γίνονται και που την τελευταία πενταετία έφτασαν το 50%.

Ετσι, οι σημερινοί εν ενεργεία ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, πηγαίνοντας στον ΟΑΕΕ, θα πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές, ενώ από το 2009 θα λαμβάνουν και μικρότερες συντάξεις. Η δαγκάνα μάλιστα του Προεδρικού Διατάγματος «πιάνει» όλους τους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν στο Ταμείο πριν το 1993 και βρίσκονται ακόμα στην παραγωγή. Ο «μηχανισμός» της αφαίμαξης των συντάξεων προκύπτει μέσα από τη διαμόρφωση νέων υποχρεωτικών κατηγοριών ασφάλισης και με την αλλαγή -μείωση του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη.

Οι ανατροπές αυτές θα έρθουν, τη στιγμή που τα σημερινά επίπεδα των συντάξεων είναι ήδη σε εξευτελιστικά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η ανάλυση των συντάξεων του 2006 οδηγεί στο συμπέρασμα πως για φέτος το 56% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ κάτω απ' αυτό το ποσό λαμβάνει και το 46% των συνταξιούχων στο Ταμείο Εμπόρων.

«Συγχωνεύσεις» στα μέτρα του κεφαλαίου

Το συγκεκριμένο ΠΔ έρχεται να επιβεβαιώσει το πώς εννοούν τις λεγόμενες ενοποιήσεις Ταμείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οπως έγινε και στο παρελθόν, οι ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις Ταμείων οδηγούν και γίνονται αποκλειστικά για να περικοπούν συντάξεις και παροχές, να μειωθούν οι εισφορές κράτους και εργοδοτών και να μπουν τα θεμέλια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ΤΕΒΕ δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Απλά εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, όπως στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Είναι ταυτόχρονα πρόκριμα και για τις ενοποιήσεις που έρχονται, όπως στην περίπτωση των κύριων Ταμείων πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών στο ΙΚΑ, αλλά και τις συγχωνεύσεις επικουρικών στο ΕΤΕΑΜ, όπως και άλλες ομαδοποιήσεις επικουρικών που βρίσκονται στα σχέδια της κυβέρνησης και προβλέπει ο 3029. Απ' αυτή την άποψη, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Και σ' αυτήν πρέπει από κοινού να σηκώσουν το μέτωπο του αγώνα και της αντίστασης, διεκδικώντας όλα όσα τους ανήκουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ