Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ
Ο εφιάλτης του '94 δεν έχει σβήσει...

Από τις 21 Οκτώβρη του 1994, όταν το ρέμα του Ποδονίφτη υπερχείλισε παρασύροντας στο θάνατο 17 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, το ενδεχόμενο μιας νέας πλημμύρας παραμένει

Η συντάκτρια του «Ρ» μιλά με τους κατοίκους
Η συντάκτρια του «Ρ» μιλά με τους κατοίκους
Εντεκα χρόνια πριν, στις 21 Οκτώβρη 1994, το ρέμα του Ποδονίφτη υπερχείλισε. Στο πέρασμά του, παρέσυρε στο θάνατο 17 ανθρώπους, ενώ ανυπολόγιστες ήταν οι υλικές ζημιές. Τεράστιες ήταν και οι καταστροφές που υπέστη και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με κυριότερες αυτές στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «902», στην «Τυποεκδοτική» και στο Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος.

Σήμερα, αν και πέρασαν τόσα χρόνια, τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του Ποδονίφτη, αναδεικνύουν ότι το πρόβλημα μιας ενδεχόμενης πλημμύρας παραμένει αν και έχουν γίνει κάποια έργα που όμως δεν εξασφαλίζουν την ομαλή απορροή των νερών μιας δυνατής βροχής. Αλλωστε, με την πρώτη βροχή, η περιοχή που είναι δίπλα ακριβώς στο ρέμα του Ποδονίφτη και η οποία οριοθετείται κάτω από το σταθμό του ηλεκτρικού στον Περισσό μέχρι και το σταθμό του ηλεκτρικού της Αγίας Βαρβάρας πλημμυρίζει με νερά.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατοίκων που, σε μέρες με δυνατή βροχή, για να μπουν στο σπίτι τους θα πρέπει να διασχίσουν την υπερχειλισμένη οδό Επικλέους, που είναι ακριβώς στο πλάι του ρέματος, ενώ τα γεφυράκια, που ενώνουν την περιοχή του δήμου Αθηναίων με τη Νέα Χαλκηδόνα γίνονται απροσπέλαστα, αφού το νερό του ρέματος έχει φτάσει στο ύψος του δρόμου.

Ακριβώς δίπλα από το ρέμα υπάρχουν σπίτια και τεράστιες πολυκατοικίες που χτίστηκαν μετά τις καταστροφές του 1994
Ακριβώς δίπλα από το ρέμα υπάρχουν σπίτια και τεράστιες πολυκατοικίες που χτίστηκαν μετά τις καταστροφές του 1994
Υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή είναι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και οι διοικήσεις των δήμων (Αθηναίων και Ν. Ιωνίας κατά κύριο λόγο) που στα όριά τους κυλά ο Ποδονίφτης, ο οποίος είναι μπαζωμένος στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς από πάνω του, στο ύψος της Νέας Ιωνίας, περνά η Λεωφόρος Βυζαντίου. Το μοναδικό ανοιχτό κομμάτι του είναι αυτό στην περιοχή του Προμπονά, το οποίο ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πόλο πρασίνου στην περιοχή, αντίθετα αποτελεί έναν πόλο μόλυνσης και δυσοσμίας.

«Στην Αθήνα του 2005, πατάμε στις λάσπες, για να μπούμε στο σπίτι μας, ενώ σε κάθε βροχή το ρέμα "τρώει" όλο και περισσότερο την όχθη», λέει η 25χρονη Χρυσούλα. «Το πρόβλημα είναι ότι το ρέμα είναι βρώμικο, είναι αναξιοποίητο και η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της». «Η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη πριν γίνει δήμαρχος ήρθε και μίλησε στον Προμπονά για τα προβλήματα της περιοχής και μίλησε για λύσεις. Τώρα όμως δεν κάνει τίποτα», λέει μια άλλη κάτοικος.

Εδώ και πολλά χρόνια η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» έχει εκφράσει τη θέση της για το ρέμα του Ποδονίφτη. Οπως μας είπε η Κούλα Κεφάλα, μέλος της γραμματείας της «Συμπαράταξης», «το ρέμα δεν πρέπει να μπαζωθεί και να εγκιβωτιστεί όπως έγινε στο ύψος της Νέας Ιωνίας ή πιο κάτω κοντά στα Πατήσια. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καθαριστεί, να γίνουν τοιχία και φυσικά να μην πέφτουν τα λύματα από τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες μέσα».


Ρέμα Ποδονίφτη, στο ύψος της Νέας Ιωνίας. Δεν έχουν γίνει έργα, για να διορθωθεί ακόμη και μια οφθαλμοφανής κακοτεχνία όπως αυτή...
Ρέμα Ποδονίφτη, στο ύψος της Νέας Ιωνίας. Δεν έχουν γίνει έργα, για να διορθωθεί ακόμη και μια οφθαλμοφανής κακοτεχνία όπως αυτή...

Ελένη ΓΑΒΡΙΗΛ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ