Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - 2008»
Νέο «εργαλείο» ιδεολογικής χειραγώγησης

Με 10 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει το προπαγανδιστικό της «οπλοστάσιο» η Ευρωπαϊκή Ενωση

Με 10 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τους πολιτικούς και προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της για την ενσωμάτωση της νεολαίας στις αντιδραστικές «αξίες» και σχεδιασμούς της, με «εργαλείο», αυτή τη φορά, την «πρόταση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανακήρυξη του 2008 ως «Ευρωπαϊκού έτους διαπολιτιστικού διαλόγου».

Συγκεκριμένα, στις 5/10 η Επιτροπή ενέκρινε «πρόταση απόφασης» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με σκοπό την ανακήρυξη του 2008 σε «Ευρωπαϊκό Ετος διαπολιτιστικού διαλόγου». Αυτή η «ιδέα» διατυπώθηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 2004 από τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης, κατάρτισης, πολυγλωσσίας, Jn Figel (Ιν Φίγκελ).

Το παραπάνω ποσό, σύμφωνα με την ΕΕ, «θα αξιοποιήσει τον πλούτο και την πολυμορφία μιας σειράς ειδικών σχεδίων που θα εκτελεστούν το 2008, στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων. Οι βασικοί τομείς δράσης του θα είναι οι τομείς της εκπαίδευσης, της νεότητας, του αθλητισμού και της ιδιότητας του πολίτη»!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακόμη «εφεύρημα» του ευρω-ενωσιακού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ένταξης του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών των κρατών - μελών, στη «στρατηγική» της ενίσχυσης του ανταγωνισμού του, εντός του πλαισίου των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Κομβικό σημείο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προς Ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ, αφού οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες «προσφέρουν» εξειδικευμένη και πάμφθηνη εργατική δύναμη και μεγάλες αγορές. Ταυτόχρονα όμως η ΕΕ θέλει όλα αυτά να επιτευχθούν με το μικρότερο πολιτικό κόστος και ελαχιστοποιημένες κοινωνικές αντιδράσεις, γι' αυτό ρίχνει στη «μάχη» τη χειραγώγηση των συνειδήσεων και την πολιτισμική «ομογενοποίηση» μέσω τέτοιων «προτάσεων». Ο εν λόγω Επίτροπος δεν το κρύβει: «Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη γνώρισε σημαντικές αλλαγές ως απόρροια των διαδοχικών διευρύνσεων, της αυξημένης κινητικότητας χάρη στην Ενιαία Αγορά και της αύξησης των μετακινήσεων και των εμπορικών συναλλαγών με τον υπόλοιπο κόσμο. Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών ήταν η αλληλεπίδραση μεταξύ Ευρωπαίων και διάφορων πολιτισμών, γλωσσών, εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών πεποιθήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και αλλού. Επομένως, ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών φαίνεται να αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών καθώς και μεταξύ των πολιτισμών που τους συνθέτουν».

Στην πράξη, το «Ετος διαπολιτισμικού διαλόγου» θα επιχειρήσει να «ενστερνιστούν» οι ευρωπαϊκοί λαοί τις «αξίες» της ΕΕ: «(...) θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες και όλους όσοι ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κινούνται με άνεση σε ένα πιο ανοιχτό και πιο σύνθετο περιβάλλον. Στην ευαισθητοποίηση (...) ως προς τη σημασία της ανάπτυξης μιας ενεργητικής ιδιότητας του πολίτη ανοιχτής στον κόσμο, που θα σέβεται την πολιτιστική πολυμορφία και θα βασίζεται σε κοινές αξίες» (σ.σ. τις «αξίες» της «αγοράς»).

Το 50% του προϋπολογισμού του «Ετους» θα δοθεί στην «εκστρατεία ενημέρωσης και προβολής των στόχων του». Το υπόλοιπο θα δοθεί σε «επιχορηγήσεις δράσεων σε κοινοτικό επίπεδο, που θα αφορούν ένα περιορισμένο αριθμό εμβληματικών δράσεων ευρωπαϊκής κλίμακας (για παράδειγμα μεγάλες αθλητικές ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις), με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ειδικά των νέων, γύρω από τους στόχους του Ευρωπαϊκού Ετους» και σε «συγχρηματοδοτήσεις δράσεων σε εθνικό επίπεδο με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση».

Ο προπαγανδιστικός κλοιός συμπληρώνεται με την επισήμανση ότι η προετοιμασία του Ετους «θα πρέπει να συντονιστεί στενά με την προετοιμασία και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ετους Ισων Ευκαιριών για Ολους το 2007 για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας των δύο πρωτοβουλιών»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ