Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Από την Ανατολή στο Στάλινγκραντ

Το έπος της αποσυναρμολόγησης της βαριάς βιομηχανίας της ΕΣΣΔ, της μεταφοράς της πέρα από τα Ουράλια, η επανασυναρμολόγηση των εργοστασίων και η λειτουργία τους παρουσιάζεται σήμερα στο 4ο επεισόδιο της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα» με τίτλο «Στην Ανατολή».

Η Σιβηρία και οι ασιατικές Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ υποδέχτηκαν πλήθος εργοστασίων που σε κομμάτια φορτώθηκαν στα βαγόνια και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες πίσω από τα Ουράλια, μαζί με τα εκατομμύρια νοικοκυριά των Σοβιετικών εργατών, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή υλικού για τις ανάγκες της άμυνας της χώρας. Πρόκειται για μοναδικό στα πολεμικά χρονικά γεγονός που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο τον παλλαϊκό χαρακτήρα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Την άλλη Κυριακή, στο 5ο επεισόδιο της σειράς, θα παρουσιαστεί το πρώτο μέρος της Μάχης του Στάλινγκραντ με τίτλο «Η άμυνα του Στάλινγκραντ». Πρόκειται για τη μάχη κατά την οποία, σύμφωνα με τους ιστορικούς, το «ρολόι» της ήττας για τους ναζί άρχισε να πηγαίνει πιο γρήγορα αντίστροφα!

Στο επεισόδιο παρουσιάζεται το «καυτό» - μεταφορικά και κυριολεκτικά - καλοκαίρι του 1942, οπότε οι στρατιές του Χίτλερ προήλασαν διασχίζοντας την Ουκρανία και τις Στέπες του ποταμού Ντον, προς τις πύλες του Στάλινγκραντ στο Βόλγα, επιχειρώντας να κόψουν το ρωσικό μέτωπο στα δύο.

Ο,τι εξελίσσεται από αυτό το σημείο και μετά έχει περάσει στην περιοχή του θρύλου, αν και η πραγματικότητα ήταν ακόμη πιο ηρωικά τραγική από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Οι Σοβιετικοί μαχητές σταματούν τα χιτλερικά στρατεύματα μέσα στην πόλη και οι μάχες λυσσομανούν μέσα σε εργοστάσια και άλλα κτίρια.

Η μάχη θα λήξει τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη, οπότε ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτίθεται, περικυκλώνει τις στρατιές του Φον Πάουλους και πλήττει καίρια τη ναζιστική πολεμική μηχανή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ