Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συναίνεση στη στρατηγική

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί, μετά το τέλος της πρόσφατης τρίωρης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ο Χρ. Παπουτσής να δήλωσε, ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν παρέχει καμία συναίνεση στους χειρισμούς της κυβέρνησης» και ο Ν. Κωνσταντόπουλος, να έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών - όπως λέει η χτεσινή «Αυγή» - αλλά κανείς τους δεν αμφισβήτησε στο παραμικρό τη συνόψιση της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ από τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη. «Υπήρξε συναίνεση επί των στρατηγικών στόχων και επιδιώξεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως υπήρξαν «έντονες διαφωνίες ως προς τους τακτικούς χειρισμούς».

Σημειώνουμε το γεγονός, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, σχετικά με την ομοφωνία των προαναφερόμενων πολιτικών δυνάμεων στη στρατηγική του ευρωμονοδρόμου και τα όσα αυτός συνεπάγεται. Σε ό,τι αφορά, δε, τις διαφωνίες για τους τακτικούς χειρισμούς και πέρα από τις εύλογες στον καθένα αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, να θυμίσουμε, ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δοκιμαστεί στην Ευρώπη ένα σωρό κεντροαριστερές, κεντροδεξιές, «κοκκινοπράσινες» και ροζ κυβερνητικές εκδοχές (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, κλπ.). Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους.

Και πάλι παράνομοι

Σε 900.000 έως 1.200.000 άτομα ανεβάζουν οι σχετικές έρευνες τους μετανάστες, που βρίσκονται στη χώρα μας, από τους οποίους μόνον οι μισοί περίπου είναι νόμιμοι. Κι ενώ από αύριο αρχίζει η τρίτη και - σύμφωνα με τους αρμοδίους - η πλέον οργανωμένη επιχείρηση νομιμοποίησης των μεταναστών, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κι αυτή θα αποβεί άκαρπη. Οι ίδιοι οι φορείς των μεταναστών εκτιμούν ότι οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις καλύπτουν - στην καλύτερη των περιπτώσεων - μόνο το 30% των παράνομων μεταναστών. Πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται και δε λύνεται με υπουργικές υποσχέσεις (π.χ. υπουργός Εσωτερικών), περί ενδεχόμενης τροποποίησης του νόμου, όταν και εάν αυτός αποδειχθεί αναποτελεσματικός στην πορεία της εφαρμογής του.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση συνεχίζει στην πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας και πάλι ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών στην παρανομία και δίνοντας την κάλυψή της στη «μαύρη εργασία» και τη στυγνή εκμετάλλευση των τελευταίων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Οι αγώνες των βαμβακοπαραγωγών...

Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, προκειμένου ν' αντιδράσουν, αγωνιστικά, στην απόφαση του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης να περικόψει, και φέτος, τα δικαιώματα παράδοσης του βαμβακιού με επιδότηση. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας κατά γράμμα τον κανονισμό της ΕΕ που ψήφισε και εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, δεν επιτρέπει στους βαμβακοπαραγωγούς να παραδώσουν και να επιδοτηθούν για όλα τα κιλά που παρήγαγαν, με αποτέλεσμα να μείνουν και φέτος εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και να δοθεί ένα ακόμα πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα στη Θεσσαλία κινείται, μεθοδικά, για την οργάνωση της πάλης των βαμβακοπαραγωγών και, ήδη, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, που ανήκουν στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), έχουν προγραμματίσει συσκέψεις και συγκεντρώσεις, όπου θα καθοριστούν και θα ιεραρχηθούν οι διεκδικήσεις και θα ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων.

... και ο ρόλος των «Κοκκινούληδων»

Αγωνιστικές «κορόνες» ακούγονται κι από τους αγροτοσυνδικαλιστές της γνωστής «παρέας Κοκκινούλη», οι οποίοι εμφανίζονται να διαφωνούν με την κυβερνητική απόφαση για περικοπή των δικαιωμάτων παράδοσης και επιδότησης του βαμβακιού, στη Λάρισα. Ομως, αυτή η «διαφωνία» τους αφορά σε διαχειριστικά ζητήματα - ενδιαφέρονται μόνο για τον καταμερισμό στην περιοχή τους - και όχι στη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ενώ δε στρέφονται ούτε κατά της νέας ΚΑΠ, που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας.

Οι όποιες «κινητοποιήσεις» διοργανώσουν, λοιπόν, οι «Κοκκινούληδες», θα είναι διασπαστικές και υπονομευτικές, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό των βαμβακοπαραγωγών, στην υπονόμευση της αποτελεσματικότητας των αγώνων, στην υπεράσπιση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και στην προφύλαξη της κυβέρνησης από το πολιτικό κόστος.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν κανένα λόγο να τους ακολουθήσουν σ' αυτή την αποπροσανατολιστική τακτική και πρέπει να συσπειρωθούν με την ΠΑΣΥ, ξεδιπλώνοντας αγώνες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων τους και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ριάλιτι σήψης

Ο ένας θα δοκιμάσει μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και υπό ιατρική παρακολούθηση μια σειρά ναρκωτικά, από τα παραισθησιογόνα μανιτάρια και το «έκσταση», μέχρι την κοκαΐνη, το LSD, την ηρωίνη και την κεταμίνη. Ο άλλος θα «εργάζεται» κεκλεισμένων των θυρών και εκτός κάμερας, δοκιμάζοντας κάθε λογής ερωτικά παιγνίδια και διαφόρων ειδών σεξουαλικές προτιμήσεις, με άτομα και των δύο φύλων, αλλά στη συνέχεια θα αφηγείται μπροστά στον τηλεοπτικό φακό τις εμπειρίες του και τις παράξενες, δυσάρεστες ή και επικίνδυνες, πλευρές τους.

Ολα αυτά αποτελούν τη νέα τηλεοπτική εκπομπή του νεανικού καναλιού ΒΝΝ, της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης. Ο τίτλος της είναι αρκετά ενδεικτικός: «Sputten & Slikken». Και στη μετάφρασή του (κυριολεκτικά): «Τρυπιέμαι και καταπίνω». Η εκπομπή είναι, βέβαια, της γνωστής κατηγορίας των ριάλιτι και υποτίθεται πως διερευνά από «πρώτο χέρι» τις επιδράσεις και τις συνέπειες των ναρκωτικών και των διαφόρων μορφών σεξουαλικής συμπεριφοράς. Προφανώς, ο σύγχρονος καπιταλισμός διερευνά τα όρια της αυξανόμενης συνεχώς σήψης του...

ΒΙΒΛΙΟ
Για το προλεταριακό κόμμα νέου τύπου

Μια εξαιρετική συλλογή από έργα του Β.Ι. Λένιν σχετικά με την οικοδόμηση και τη λειτουργία του κόμματος νέου τύπου. Ο Β.Ι. Λένιν ανέπτυξε και εμπλούτισε τις θεμελιακές ιδέες των Κ. Μαρξ και Φ. Ενγκελς για το προλεταριακό κόμμα και δημιούργησε μια ολοκληρωμένη διδασκαλία για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτό το κόμμα χαρακτηρίζεται σαν κόμμα της σοσιαλιστικής επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου, της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Ο Λένιν δημιούργησε αυτή τη διδασκαλία παίρνοντας υπόψη του τη μεγάλη πείρα του επαναστατικού κινήματος στη Ρωσία και στις άλλες χώρες του κόσμου. Το κόμμα σύμφωνα με τις λενινιστικές αρχές είναι η ανώτατη μορφή ταξικής οργάνωσης του προλεταριάτου. Είναι το οργανωμένο απόσπασμα της εργατικής τάξης. Μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο της προλεταριακής πρωτοπορίας, μόνο με τον όρο ότι θα είναι εξοπλισμένο με ενότητα θέλησης, ενότητα δράσης, ενότητα αυστηρότατης πειθαρχίας. Είναι εξοπλισμένο με τη γνώση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης, έχει καθαρό πρόγραμμα και ευλύγιστη τακτική. Αυτό δίνει στο κόμμα τη δυνατότητα να καθοδηγεί όλες τις άλλες οργανώσεις του προλεταριάτου και των πλατιών μαζών των εργαζομένων για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της επανάστασης. Η συλλογή αυτή συμπεριλαμβάνει ειδικά αποσπάσματα από τις εργασίες του Λένιν για τις ιδεολογικές και οργανωτικές του αρχές, για τα κύρια καθήκοντά του τόσο πριν την κατάκτηση της εξουσίας όσο και μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση. Ενα χρήσιμο βιβλίο για κάθε κομμουνιστή. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε πεδία συγκρούσεων αστυνομικών - διαδηλωτών μετατρέπονται τις τελευταίες μέρες κεντρικές περιοχές της ινδονησιακής πρωτεύουσας Τζακάρτα και πολλών άλλων πόλεων.

Λάδι στη φωτιά της δυσφορίας του λαού, που υποφέρει δεκαετίες τώρα από τις τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, έριξε την περασμένη βδομάδα η απόφαση της κυβέρνησης του Ινδονήσιου Προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο να τερματίσει τις κρατικές επιδοτήσεις σε κηροζίνη και βενζίνη και να ανακοινώσει αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων σε ποσοστό... 87%!

Εντούτοις, η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, που πυροδοτεί από χτες «τσουνάμι» ακρίβειας σε πληθώρα βασικών αγαθών, υπονομεύει την προσπάθεια επιβίωσης του λαού της Ινδονησίας, όπου ένας σημαντικός αριθμός των περίπου 220 εκατ. κατοίκων της ζει με λιγότερα από 1,60 ευρώ την ημέρα.

Ετσι, ο Πρόεδρος Γιουντχογιόνο, όσο και να παραδέχεται δημοσίως την αντιλαϊκή πολιτική του με πρόσχημα τη «σωτηρία του προϋπολογισμού και το μέλλον της χώρας», το βέβαιο είναι πως επιχειρεί ό,τι και οι γιατροί που υποστηρίζουν ότι «η εγχείριση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε»... Οχι, μόνον, εξαιτίας της διαστρεβλωμένης «λογικής» εκείνων των φορέων εξουσίας που προτιμούν την ευημερία των αριθμών απ' εκείνη του λαού. Αλλά και επειδή, στο κάτω - κάτω, το (δήθεν «επιβεβλημένο απ' τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα») τσουνάμι της ακρίβειας που πλήττει τους Ινδονήσιους, είναι απόρροια πολιτικής επιλογής που πριμοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο και τιμωρεί τον σκληρά εργαζόμενο λαό...


Δ.ΟΡΦ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ