Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Κοινό μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Αρχισε χτες η Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα η πορεία που οργανώνει το Πατριωτικό Μέτωπο

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΚΚ Τουρκίας που καλεί το λαό στη σημερινή συγκέντρωση
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΚΚ Τουρκίας που καλεί το λαό στη σημερινή συγκέντρωση
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (του απεσταλμένου μας Θανάση ΛΕΚΑΤΗ).--

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό «κλίμα», άρχισε χτες στην Κωνσταντινούπολη η Διεθνής Διάσκεψη που συνδιοργανώνουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Θέμα της συζήτησης, στην οποία μετέχουν κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, ήταν «οι εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και η νέα δυναμική της αντιιμπεριαλιστικής πάλης». Τις εργασίες της Διάσκεψης άνοιξε με ομιλία του ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκιας και ακολούθησε εισήγηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Διεθνή Συνάντηση το ΚΚΕ εκπροσωπείται από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και διευθυντή του «Ριζοσπάστη», καθώς επίσης και από τους Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Παναγιώτη Ταξόπουλο, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

Η Διεθνής Συνάντηση συμπίπτει με τα 85 χρόνια του ΚΚ Τουρκίας, καθώς και με αγώνες σε διάφορα μέτωπα που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στην περιοχή.

Από το βράδυ της Παρασκευής, στη διάρκεια επαφών μεταξύ των αντιπροσωπειών άρχισαν ανταλλαγές απόψεων και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με δεδομένα και τα καταγεγραμμένα «όχι» στα σχετικά με το «ευρωσύνταγμα» δημοψηφίσματα. Από τις πρώτες συζητήσεις έγινε καθαρό πως πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση, καθώς μέσα και από αυτήν αναζητούνται τρόποι κοινής δράσης για την αντεπίθεση των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων. Εχει δηλωθεί ήδη ως κοινός τόπος ότι η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία γενικευμένη επίθεση που έχει επίκεντρό της τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται ότι στενεύουν τα περιθώρια για να ελίσσεται ο καπιταλισμός. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην κοινή προσπάθεια να μελετηθεί βαθύτερα ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός, οι σχέσεις αλλά και οι αντιθέσεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Το μήνυμα από το «όχι» στα δημοψηφίσματα αναδεικνύεται δυνατό, αλλά ταυτόχρονα εκτιμάται ότι δε φτάνει, ότι είναι ανάγκη να απαλλαγούν διάφορες δυνάμεις από την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρχει και «προοδευτικό ευρωσύνταγμα».

Διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι παρά τα θετικά μηνύματα, ο ιμπεριαλισμός δεν είναι υπό κατάρρευση. Κι αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς κυρίαρχο παραμένει το ζήτημα: Σε ποια γραμμή συσπείρωσης θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική η πάλη χωρίς να ενσωματωθεί ή εκφυλιστεί, όπως έχει ξανασυμβεί. Το δίλημμα «αντίσταση - ρήξη ή ενσωμάτωση» αναδεικνύεται σε στρατηγικό ζήτημα.

Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε καθαρό ότι η Ευρώπη δεν είναι η ΕΕ. Οτι η ΕΕ είναι βαθιά ταξικά διαιρεμένη. Δεν πρόκειται να ενωθεί. Δε μεταρρυθμίζεται.

Και όπως σημειώθηκε, προβάλλει η ανάγκη πιο γρήγορα να συγκροτηθεί ο άλλος πόλος, ο αντιιμπεριαλιστικός, αντιμονοπωλιακός, αντικαπιταλιστικός με προσανατολισμό το σοσιαλισμό.

Η σημερινή μέρα βρίσκει την περιοχή Καντικιόι, στην ανατολική όχθη της πόλης, να ζει στο ρυθμό της συγκέντρωσης που οργανώνει το Πατριωτικό Μέτωπο (αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚ Τουρκίας) και η οποία γίνεται για να εκφραστεί η αντίθεση στην ΕΕ, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ, που γίνεται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ.

Στη συγκέντρωση θα μετάσχουν, εκτός της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ από τη Βόρεια Ελλάδα, που φτάνουν από το πρωί στην πόλη. Επίσης οι μουσικοί Στέφανος και Λευτέρης Ψαραδάκος θα μεταφέρουν στη συγκέντρωση με νότες μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των δύο λαών.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες της συνάντησης και τη συγκέντρωση θα παρουσιάσει ο «Ρ» μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ