Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Ναυάγιο η πολιτική τους»

Απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου αίτημα των συγγενών του Στέλιου Κουτούφαρη, που πνίγηκε στο ναυάγιο, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών! Ο ίδιος απαγόρευσε στην οικογένεια να μοιράσει στο ακροατήριο από ένα λουλούδι

Ούτε να τιμήσουν τους νεκρούς τους δεν μπορούν οι συγγενείς μέσα στο δικαστήριο... (φωτ. από μνημόσυνο στην Πάρο)
Ούτε να τιμήσουν τους νεκρούς τους δεν μπορούν οι συγγενείς μέσα στο δικαστήριο... (φωτ. από μνημόσυνο στην Πάρο)
Ο θρήνος των οικογενειών για τους χαμένους ανθρώπους τους, η οργή για το πολύνεκρο έγκλημα που στην ουσία του μένει ατιμώρητο, η απαίτηση για την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων, αλλά και η μεγάλη αγωνία για τον κίνδυνο να προκληθούν νέα «Σαμίνα», ήταν αυτά που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή μέρα της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο, φορτίζοντας την πολυαίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

Οι εννιά από τους χτεσινούς μάρτυρες, όλοι αδέλφια του πνιγμένου στο ναυάγιο Στέλιου Κουτούφαρη, απαίτησαν από το δικαστήριο να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 81 νεκρών του «Σαμίνα», με αφορμή ότι προχτές Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη έκλεισαν 5 χρόνια από την τραγωδία. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε ασυζητητί από τον πρόεδρο της έδρας κύριο Λεοντή! Ο ίδιος απαγόρευσε επίσης στην οικογένεια να μοιράσει και από ένα λουλούδι στο ακροατήριο.

Ομως, παρά τις... προσπάθειες του προέδρου η οικογένεια Κουτούφαρη τίμησε τη μνήμη του αδελφού της αλλά και όλων των αδικοχαμένων, με τις καταθέσεις - φωτιά των μελών της, από τις οποίες ιδιαίτερα σημαντική ήταν αυτή του Λευτέρη Κουτούφαρη, προέδρου του ιστορικού συλλόγου της Πανικαριακής Αδελφότητας.

Ο Λ. Κουτούφαρης εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ, ανέφερε για την υπόθεση του «Σαμίνα» ότι «ναυάγιο είναι η πολιτική των κυβερνήσεων» τονίζοντας πως από το σκαμνί «δυστυχώς απουσιάζει η πολιτική ηγεσία» που αποτελεί τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος, αλλά «και ολόκληρη η πλοιοκτήτρια εταιρία» η οποία για να βγάλει κέρδος είχε εν πλω ένα πλοίο μη αξιόπλοο. «Φτιάξανε - κατέληξε - σαλόνια χωρίς να αγγίξουν μηχανές και λαμαρίνες».

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Κουτούφαρης, συνταξιούχος ασυρματιστής, τόνισε ότι σήμερα αντί να υπάρξει βελτίωση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. «Κινδυνεύουμε να πνιγούμε κι άλλοι - είπε - και δεν παρεμβαίνει κανείς»! Και επισήμανε με τη σειρά του τις σοβαρές απουσίες από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν οι καταθέσεις και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Μάρτυρας της χτεσινής μέρας ήταν και ο Σπύρος Γκόρος, υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος και υπεύθυνος του τομέα ασφαλούς διαχείρισης της πλοιοκτήτριας εταιρίας HSW (την περίοδο του ναυαγίου MFD). Σε ερώτηση δικηγόρων της πολιτικής αγωγής αν ήταν σύμβουλος του υπουργού Ε.Ν. του ΠΑΣΟΚ Στ. Σουμάκη απάντησε ότι είχε μαζί του μια γνωριμία... «Ομως για τον Κατσιφάρα - είπε - ίσως να σας έλεγα περισσότερα...»!

Να σημειωθεί ότι η νέα δίκη που αναμενόταν να αρχίσει χτες για το «ΣΑΜΙΝΑ» με κατηγορούμενη και την τότε ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, αναβλήθηκε για τις 16 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ