Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόδοση τιμής

Εγιναν την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Καπετάν Νικήτα

Αποψη από την εκδήλωση -αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Καπετάν Νικήτα
Αποψη από την εκδήλωση -αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Καπετάν Νικήτα
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του πρωτοπόρου μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Καπετάν Νικήτα (Νίκου Πολυκράτη) που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, έγιναν την Κυριακή και τίμησαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, αλλά και συγγενείς των αγωνιστών, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ, ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

«Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε στις εξορίες ούτε στις φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», βροντοφώναζε το πλήθος τη στιγμή που γίνονταν τα αποκαλυπτήρια στην πλ. Ελευθερίας (στα Προσφυγικά στη συνοικία που μεγάλωσε), όπου και στήθηκε ο επιβλητικός ανδριάντας που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Στάθης Λεοντής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής, πλήθος δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς κι εκπρόσωποι πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων. Ιδιαίτερη παρουσία αποτέλεσε και η αναδεχτή του καπετάν Νικήτα, Μαρία Χατζηαγάπογλου - Φούρκα.

Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Μιχάλης Τσοπανίδης, πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, ο οποίος και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας και ιδιαίτερα τον Μ. Μασμανίδη, πρώην πρόεδρο του Παμμικρασιατικού, που πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση των χρημάτων για να ολοκληρωθεί το έργο.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Τσαπάρα, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ο οποίος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και τη δράση του ήρωα, σημείωσε πως «στο πρόσωπο του Καπετάν Νικήτα σήμερα τιμούμε όλους όσοι έδωσαν και τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και αγωνίστηκαν για μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμούμε το κόμμα του, το ΚΚΕ, που καθοδήγησε αυτούς τους αγώνες, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του για τα ιδανικά, που μόνο αυτό μπορεί να εμπνέει και να υπηρετεί».


Στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να αφυπνιστούν και να αμφισβητήσουν ευθέως το κυρίαρχο σύστημα με μοχλό «το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ. Το Μέτωπο πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, ώστε να φτάσει στο στόχο του, που είναι η λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία, δηλαδή ο σοσιαλισμός», τόνισε και κατέληξε: «Οι αγωνιστές της ΕΑ, οι απόγονοι και φίλοι του ΔΣΕ υποσχόμαστε πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν, αμέσως μετά, το «Επέσατε θύματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ