Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμή και δόξα στους μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου

Τους θρυλικούς μπουρλοτιέρηδες του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου, που με τις επιχειρήσεις τους την περίοδο 1942 - 1944, έγραψαν «χρυσές» σελίδες στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, τίμησε πλήθος κόσμου σε εκδήλωση που διοργάνωσαν, την περασμένη Κυριακή, τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, στην Αγία Παρασκευή της Κοιλάδας των Τεμπών. Εκεί, στον τόπο που έδρασαν οι μπουρλοτιέρηδες ενάντια στους ξένους φασίστες κατακτητές. Χαιρετισμό, ανοίγοντας την εκδήλωση, απηύθυνε ο Γ. Φιλλιπίδης, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τ. Καλόγηρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος έκανε αναδρομή στην ηρωική δράση του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου, που ήταν συνεχής με τις καθημερινές ανατινάξεις γραμμών, αμαξοστοιχιών και ατμομηχανών, την καταστροφή γεφυρών και την προσβολή των στρατιωτικών φρουρών του εχθρού. Αναφέρθηκε, δε, στην επιχείρηση που αποτέλεσε το αποκορύφωμα αυτής της δράσης, όταν το 1944 οι μπουρλοτιέρηδες ανατίναξαν στα Τέμπη το τρένο που μετέφερε χιτλερικούς στρατιωτικούς, κυρίως, υπαξιωματικούς, με ένα ολόκληρο επιτελείο Μεραρχίας, το οποίο στέλνονταν για να καλύψει τα κενά των μονάδων του ανατολικού μετώπου. «Οι φασίστες έδωσαν σ' όλη εδώ την περιοχή χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες» τόνισε ο Τηλ. Καλόγηρος.

Μιλώντας για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, επισήμανε ότι εμπνευστής, οργανωτής και ο μεγαλύτερος αιμοδότης του αγώνα, υπήρξε το ΚΚΕ. Ενώ, αναφερόμενος στην απελευθέρωση της πατρίδας κατήγγειλε πως «61 χρόνια μετά, οι πολιτικοί εκφραστές της νέας τάξης πραγμάτων επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα τους, εμφανίζοντας τους απανταχού αγωνιστές ενάντια στους Γερμανούς φασίστες ως κοινούς τρομοκράτες»

Τέλος, αφού υπογράμμισε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα κατοχή, αυτή των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, τόνισε: «Τιμάμε σήμερα εκείνους που με τη θυσία τους έγραψαν το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης υπερασπίζοντας τις αξίες, τα ιδανικά και τα οράματά τους και παλεύοντας καθημερινά για τη συγκρότηση ενός νέου ΕΑΜ, της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θ' αγκαλιάζει εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέους και γυναίκες, σ' ένα μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για ν' ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού και του τόπου. Για μια άλλη εξουσία, λαϊκή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ εκπρόσωποι μαζικών φορέων, δήμαρχοι της περιοχής κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2003-09-16 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 60χρονα του ΕΑΜ(2001-09-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2001-09-16 00:00:00.0)
Τίμησαν τους μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου(1998-09-08 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(1998-09-01 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(1996-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ