Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Βαθιές τομές» νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης

Με πυξίδα την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που στόχο είχε τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε βασικό φορέα υλοποίησης αντιλαϊκών επιλογών, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε χτες «νέες βαθιές τομές» που στηρίζονται σε περισσότερο προωθημένες νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, η οποία ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του έκανε λόγο για «έναν άλλο δρόμο για την Αυτοδιοίκηση», που θα περάσει, όπως είπε, μέσα από «ριζοσπαστικές τομές». Κεντρικός στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως τον παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου είναι η δημιουργία νέων μηχανισμών στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα ασκούν πολιτικές που μέχρι τώρα ή πρόσφατα ασκούσε το κράτος, αλλά και άλλες που εξυπηρετούν τη δράση του κεφαλαίου, με τον δημότη να επωμίζεται το κόστος. Μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, είπε ο ίδιος, «ξέρουμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει και εδώ στην Ελλάδα το ρόλο της αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υπέρ του πολίτη, στον τομέα της Πρόνοιας, στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κάθε περιοχής, βοηθώντας στο να χτυπηθεί η ανεργία»...

Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας ακριβώς τις θέσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο εισήγησης που ενέκρινε την προηγούμενη βδομάδα το Πολιτικό Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κινούμενος στη λογική του «ευρωμονόδρομου» και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στοχεύει να περιοριστούν οι κρατικές κοινωνικές δαπάνες, τις οποίες «φιλοδοξεί» να μετακυλήσει στους δημότες. Συγχρόνως, όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει βασική επιδίωξη, μέσα από τη δήθεν «συμμετοχική δημοκρατία» οι μηχανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν σαν «κυματοθραύστης» των λαϊκών αντιδράσεων, από τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, ο Γ. Παπανδρέου με φιλολαϊκές «κορόνες» και συνθήματα επιχειρεί να πείσει ότι η ακόμα παραπέρα αντιδραστικοποίηση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα δώσει «σεβασμό και αξία στον πολίτη», ένα «νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας»...

Το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα μιας δήθεν αυτονόμησης του θεσμού από το κράτος, κάτι που επανέλαβε χτες και ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «η αυτοδιοίκηση μπορεί να υπηρετήσει πολύ καλύτερα απ' ένα συγκεντρωτικό κράτος, τον σύγχρονο πολίτη», προτείνει την επιβολή φορολογίας από τους δήμους στους δημότες, συνεργασία των ΟΤΑ με το ιδιωτικό κεφάλαιο, στηρίζει το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας και την παράδοση κοινωνικών υπηρεσιών σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου για την προώθηση των αντιλαϊκών επιλογών, κάλεσε τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματός του «να επιλέξουν, να στηρίξουν ανθρώπους που θα σηκώσουν το βάρος αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης».

Την ίδια στιγμή, στη συζήτηση που ακολούθησε στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη πρόταση για «συνεργασίες», αλλά δεν έλειψαν, σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, προτάσεις για «άνοιγμα στον κόσμο της Αριστεράς» και για συγκρότηση «αντιδεξιού μπλοκ» ενόψει των εκλογών.

Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξουν διαγραφές στους «διασπαστές», δηλαδή σε όσους διαφοροποιηθούν από την κεντρική πρόταση της «Χαριλάου Τρικούπη», όπως και να ισχύσει το «ασυμβίβαστο» για όσους ήδη κατέχουν θέσεις σε κομματικά όργανα, με εξαίρεση τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Τέλος, τους υποψήφιους για τους μεγάλους Δήμους και τις Νομαρχίες θα επιλέξει η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών σε συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ για τους «Καποδιστριακούς» δήμους τις προτάσεις θα κάνουν οι τοπικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ