Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή διεθνής πρωτοβουλία ΚΚ Ελλάδας και ΚΚ Τουρκίας

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις και την πορεία που διοργάνωσαν το ΚΚ Τουρκίας [TKP] και το Πατριωτικό Μέτωπο στην Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης στις 13 του Μάρτη 2005

TKP

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις και την πορεία που διοργάνωσαν το ΚΚ Τουρκίας [TKP] και το Πατριωτικό Μέτωπο στην Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης στις 13 του Μάρτη 2005
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, στα πλαίσια των σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης, που αναπτύσσουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πάλη των δύο λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, όπως το NATO και η ΕΕ, συνδιοργανώνουν διεθνή διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 1η του Οκτώβρη, με θέμα «Οι εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και η νέα δυναμική της αντιιμπεριαλιστικής πάλης», στην οποία έχουν προσκληθεί κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στη συνάντηση κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις από Βέλγιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Συρία, Τσεχία, Τουρκία, ενώ θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία από το ΚΚ Κούβας. Στη συνάντηση από μέρους του ΚΚΕ θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-πρόσκληση των δύο κομμάτων, αν η δεκαετία του '90 χαρακτηρίστηκε από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες και από μια ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού, στα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια συναντούν ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση και δυσκολίες, διαφαίνονται ελπιδοφόρα σημάδια ανάτασης των λαών, σε όλο τον κόσμο, που θέτουν νέα καθήκοντα στα κομμουνιστικά, εργατικά και αντιιμπεριαλιστικά κόμματα και δυνάμεις.

Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι και η πρώτη ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κομμουνιστικών κομμάτων για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΕΕ μετά τα δημοψηφίσματα και τις προοπτικές που διαφαίνονται. Η συνάντηση αποτελεί επίσης και μια σημαντική παρέμβαση, καθώς πραγματοποιείται μόλις 2 μέρες πριν από τη σύνοδο της ΕΕ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Και τα δύο κόμματα έχουν χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα και αγωνίζονται ενάντιά της. Μάλιστα, το Δεκέμβρη του 2004, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το ΚΚ Τουρκίας διοργάνωσε μεγάλες εκδηλώσεις ενάντια στην ΕΕ, όπου συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν των δύο κομμάτων, στο οποίο επισημαίνονταν η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η αλληλοστήριξη των δύο κομμάτων στον αγώνα τους ενάντια στην ΕΕ.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα παραβρεθεί, επίσης, και θα χαιρετίσει, στη μαζική συγκέντρωση ενάντια στην ΕΕ που διοργανώνει το «Πατριωτικό Μέτωπο» - η αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση που στηρίζεται από το ΚΚ Τουρκίας - την Κυριακή 2 του Οκτώβρη στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι Ελληνες μουσικοί Ψαραδάκος Στέφανος και Ψαραδάκος Μανώλης, που θα μεταφέρουν μέσα από τους ήχους της μουσικής το μήνυμα της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των δύο λαών. Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβούν και δεκάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Βόρεια Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνδιοργανώνεται στη Σμύρνη, 18 με 20 Οκτώβρη, από το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ(12/10/2019)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην 21η Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ στη Σμύρνη(11/10/2019)
Με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας(30/5/2015)
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας(2/2/2006)
ΚΚΕ και ΚΚ Τουρκίας συνδιοργανώνουν διεθνή Διάσκεψη(1/10/2005)
Θερμές και συντροφικές οι συναντήσεις με το ΚΚ Αλβανίας(1/3/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org