Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ.-- Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας «Gazprom»,Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ότι εξετάζονται δύο εναλλακτικές πορείες αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, με ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 30 δισ. κυβικών μέτρων. Η σχετική απόφαση αναμένεται αργότερα εντός του 2005.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ-ΑΓΚΥΡΑ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε 22 αποφάσεις για προσφυγές εναντίον της Τουρκίας, τις 20 σε βάρος της χώρας, επιδικάζοντας 133.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά Κούρδων πολιτών.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ. Τους 66 έφθασαν οι νεκροί στον Κόλπο της Βεγγάλης στην Ινδία από τις ισχυρές καταιγίδες των τελευταίων ημερών, ωστόσο μια θετική είδηση είναι ότι βρέθηκαν σώοι 400 αγνοούμενοι. Αλλοι τουλάχιστον 600 Ινδοί και εκατοντάδες ψαράδες από το Μπανγκλαντές αγνοούνται.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Νέα τροπική καταιγίδα έπληξε χτες τις Φιλιππίνες, με αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να χάσουν τις ζωές τους και άλλοι 11.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επρόκειτο χτες βράδυ να ψηφίσει την πρόταση μομφής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «VMRO-Λαϊκό Κόμμα» κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Βλάντο Μπούσκοφσκι σχετικά με την αύξηση της φτώχειας και «ολιγωρία» σε «μεταρρυθμίσεις» για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η πρόταση μομφής αναμενόταν (πλην απροόπτου) να απορριφθεί, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τις 78 απ' τις 120 έδρες της Βουλής.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Την έναρξη της διαδικασίας για την πρώτη κατάσχεση τσιφλικιού λευκού Νοτιοαφρικανού μεγαλογαιοκτήμονα ανακοίνωσε χτες ο επίτροπος Αναδιανομής των Δικαιωμάτων Καλλιεργήσιμης Γης της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, Μπλέσινγκ Μφέλα.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ανακοινώθηκε χτες η σύνθεση της νέας 30μελούς κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Σουδάν, με το ισλαμικό «Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου» (του Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ) να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος με 15 υπουργεία (ανάμεσά τους τα νευραλγικά υπουργεία Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αμυνας, Γεωργίας, Υδάτινων Πόρων). Το «Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα» του νέου, πρώτου αντιπροέδρου του Σουδάν, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, αναλαμβάνει εννιά υπουργεία (ανάμεσά τους το υπουργείο Εξωτερικών) ενώ τα υπόλοιπα έξι μοιράζονται μεταξύ αντιπολιτευόμενων κομμάτων του σουδανικού βορρά και νότου...

ΡΩΜΗ.-- Εκδόθηκε τελικά χτες από την Ιταλία ο Αιθίοπας Χαμντί Ισάκ, βασικός «ύποπτος» για τις βομβιστικές επιθέσεις της 21ης Ιούλη στο Λονδίνο. Ο Ισάκ μόλις έφτασε στη Βρετανία συνελήφθη κατηγορούμενος για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία πολιτών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ελικόπτερο τύπου «Bell 412», στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ραμόν Μαρτίν Ουέρτα, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της μεξικανικής κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», κατέπεσε σε δασώδη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα. Ο υπουργός και ακόμα οκτώ άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι νεκροί, ανακοίνωσε ο Μεξικανός Πρόεδρος, Βισέντε Φοξ. Οι αιτίες της πτώσης είναι άγνωστες προς το παρόν.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εκτός λειτουργίας τέθηκε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της γαλλικής «TotalElfFina» στη Νορμανδία, εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων του που ζητούν αύξηση του μισθού τους. Το συγκεκριμένο διυλιστήριο αντιπροσωπεύει το 15% της εθνικής ημερήσιας παραγωγής. Η διοίκηση δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ