Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλες οι σκοτούρες των πολιτών άλλες των πολιτικών

Ενόσω ο γερμανικός Τύπος βρίθει από δημοσιεύματα περί «μεγάλου συνασπισμού» ως λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η Γερμανία μετά τις εκλογές, άκαρπη, ήταν η χτεσινή πρώτη διερευνητική συνάντηση μεταξύ του Γκέρχαρντ Σρέντερ και της Αγγελα Μέρκελ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης.

Οπως αναμενόταν, εξάλλου, δεν επιτεύχτηκε συμφωνία αλλά όπως δήλωσε η ηγέτης της CDU και οι δυο πολιτικοί είναι διατεθειμένοι να ξανασυναντηθούν, προσθέτοντας όμως εμφατικά ότι υπάρχουν διαφορές για το ποιο κόμμα έχει την εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή ουσιαστικά έχει παραμεριστεί και η περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας της CDU με τους Ελεύθερους Δημοκράτες - (FDP). H Μέρκελ δήλωσε, μετά τις συνομιλίες με την ηγεσία του FDP, ότι είναι εναντίον μιας κυβέρνησης μειοψηφίας από τα δύο αυτά κόμματα, γιατί αυτό «δε θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της Γερμανίας».

Εν τω μεταξύ η «Ζιντ Ντόιτσε Τσάιτουνγκ», στο χτεσινό της φύλλο αναφέρει ότι το SPD επιδιώκει τη διάσπαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU - CSU σε δύο ώστε η ομάδα του SPD να έχει την πλειοψηφία. Ο πρόεδρος του SPD, Φρ. Μιντεφέριγκ διέψευσε την πληροφορία, εντούτοις ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γκέρνοτ Ερλερ, την επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο Ινφοράντιο του Βερολίνου - Βραδεμβούργου.

Οι ανησυχίες των πολιτών

Οι εκλογείς και οι κάτοικοι της Γερμανίας φυσικά ενδιαφέρονται για το τι θα προκύψει τελικά από τις ψήφους τους, αλλά αυτό κυρίως που τους ανησυχεί είναι τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναφέρονται κυρίως στους πολίτες της πρώην ΓΛΔ (Ανατολική Γερμανία) αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το ίδιο ισχύει και για τα πλατιά στρώματα της Δυτικής Γερμανίας. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο αναφέρουν ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναμένουν επιδείνωση στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και των αποδοχών τους.

Επίσης, το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας 50-60 ετών θεωρεί την οικονομική τους κατάσταση άσχημη και 70% των εργαζομένων αυτής της ηλικίας φοβούνται ότι σε περίπτωση ανεργίας δεν πρόκειται να ξαναβρούν εργασία. Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης «Λαϊκή Αλληλεγγύη» ένα μεγάλο ποσοστό ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ίδια οργάνωση, όπως αναφέρει η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, τονίζει ότι «σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών της Γερμανίας βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον λόγω φόβου από την άνοδο του κόστους διαβίωσης».

Τους φόβους των εργαζομένων ενισχύουν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Εργοδοτών Ντίτερ Χουντ, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, ότι «η γερμανική πολιτική ηγεσία, ούτε μπορεί, ούτε επιτρέπεται να ακολουθήσει τη γραμμή τού συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα» επ' ουδενί. «Το βουνό των προβλημάτων είναι μετά τις εκλογές εξίσου μεγάλο όπως ήταν και πριν» και ο Ντίτερ Χουντ «εννοεί» την υψηλή ανεργία, το τεράστιο δημόσιο χρέος, την υπερτροφική, στα μάτια της εργοδοσίας, γραφειοκρατία και τις μεγάλες επιβαρύνσεις από τις εισφορές για τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο Χουντ εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της παλιάς πολιτικής. Σε όλους εκείνους που συμμετέχουν στις διερευνητικές επαφές απευθύνει την εξής σύσταση: «Τα τελευταία τρία χρόνια ζήσαμε μια οικονομική ύφεση που πρέπει να τελειώσει. Η Γερμανία χρειάζεται λοιπόν μια νέα πολιτική». Και το πλαίσιο που θέλουν οι Γερμανοί εργοδότες είναι φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση των κοινωνικών ασφαλίσεων, ελαστικότερες διατάξεις στο εργασιακό και μείωση των ελλειμμάτων του Δημοσίου.

Το προσκείμενο στην εργοδοτική πλευρά «Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας» (IW), συνέταξε ως πρόταση στη νέα κυβέρνηση ένα πρόγραμμα για περικοπές κοινωνικών παροχών ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μίχαελ Χίτχερ σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει αποδεκτό και η χώρα χρειάζεται «μία ισχυρή κυβέρνηση». Υπό το πρίσμα αυτό θα προτιμούσε «μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού που θα είναι σταθερή και θα προχωρήσει σε θέματα όπως η δημοσιονομική εξυγίανση, η παιδεία και η επανενεργοποίηση της συνάντησης κορυφής για την απασχόληση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ