Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Προτάσεις για αυτονομία...

...με διατήρηση της αυτοκυριαρχίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις βασικές θέσεις για το (υπό μελλοντική διαμόρφωση) στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου δημοσιοποίησε χτες η Σέρβα αξιωματούχος, Σάντα Ράσκοβιτς - Ιβιτς, που εδώ και ενάμιση μήνα είναι η νέα επικεφαλής του σερβικού Συντονιστικού Κέντρου Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες η Ράσκοβιτς, μετά από περιοδεία της στο Κοσσυφοπέδιο, το Βελιγράδι:

  • Δέχεται να ασκεί η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο «την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία», πλην της νομισματικής και της τελωνειακής πολιτικής που θα ασκείται κεντρικά.
  • Θα υπερασπιστεί την ιδέα να γίνει το Κοσσυφοπέδιο αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ώστε αφ' ενός να αποφευχθεί η δημιουργία παραστρατιωτικών ομάδων, αφ' ετέρου να καθησυχάσουν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί για το ρόλο του σερβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, που προτείνεται να φρουρεί τα διοικητικά όρια (με Σερβία) και τα σύνορα (με τις γείτονες χώρες).
  • Επιδιώκει, όμως, τη διατήρηση της αυτοκυριαρχίας στην επαρχία, ώστε το Κοσσυφοπέδιο να αποτελεί τμήμα της Σερβίας και να έχουν Βελιγράδι και Πρίστινα μία έδρα στον ΟΗΕ, έναν υπουργό Εξωτερικών και έναν υπουργό Αμυνας.

Η Ράσκοβιτς είναι η πρώτη αξιωματούχος της Σερβίας που ξεκαθάρισε την ομιχλώδη στάση που τηρούσε η σερβική κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με το χαρακτηριστικό σύνθημα «κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία»... Χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε πως οι χώρες της Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία) για την πρώην Γιουγκοσλαβία φαίνεται πως πρόσκεινται θετικά στις θέσεις της σερβικής κυβέρνησης. Εκανε δε ιδιαίτερη μνεία στις ΗΠΑ, αναφέροντας πως εδώ και καιρό (σε αντίθεση με το παρελθόν...) η Γερουσία δεν έφερε προς ψήφιση σχέδιο απόφασης για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, υιοθετώντας ως στάση την ίση παρουσία (και όχι αποκλεισμό...) Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στις συνομιλίες για τον καθορισμό του τελικού στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθούν οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του «Γραφείου Σύνδεσης» (άτυπη «πρεσβεία»...) των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Γκόλντερμπεργκ. Σύμφωνα με το δίκτυο Β92, ο Γκόλντερμπεργκ αποδοκίμασε την «κυβέρνηση» των Κοσσοβάρων Αλβανών, λέγοντας πως δεν έκανε «ούτε σοβαρές προετοιμασίες, ούτε σοβαρές προσπάθειες». Κατέληξε, τασσόμενος υπέρ της εξεύρεσης μιας «συμβιβαστικής λύσης» στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου «καμία πλευρά να μην μπορεί να τα πάρει όλα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρουγκόβα: «Ανεξάρτητο» Κόσσοβο...(2005-10-07 00:00:00.0)
«Παζάρια» για το Κόσσοβο(2005-05-20 00:00:00.0)
«Μομφές» Ανάν κατά Αλβανών(2005-02-18 00:00:00.0)
Μία απ' τα ίδια η «συνταγή» της Ομάδας Επαφής(2005-02-03 00:00:00.0)
Ενταση στο προτεκτοράτο ΝΑΤΟ - ΟΗΕ(2004-03-18 00:00:00.0)
Φρένο στις κινήσεις για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο...(2003-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ