Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Μποϊκοτάζ» Βρετανών από τις αρχές της Βασόρα

Από διαδήλωση Ιρακινών στη Βασόρα ενάντια στους Βρετανούς

Associated Press

Από διαδήλωση Ιρακινών στη Βασόρα ενάντια στους Βρετανούς
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη διακοπή της συνεργασίας τους με τις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες οι τοπικές αρχές της Βασόρα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας αλλά και του στρατού που βρίσκεται εκεί. Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει εξαιρετικά υψηλή, παρά τις διαβεβαιώσεις της κεντρικής «κυβέρνησης» Τζαφάρι και Βρετανών αξιωματούχων ότι «τα πράγματα οδεύουν καλώς».

Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, Βρετανοί στρατιώτες απέφυγαν να εμφανιστούν στους δρόμους της πόλης ενώ δε συμμετείχαν στις κοινές περιπολίες με τις ιρακινές δυνάμεις. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, ο κυβερνήτης της Βασόρα, Μουχάμαντ αλ Γουάιλι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου γνωστοποίησε ότι όλες οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να «μποϊκοτάρουν κάθε είδους συνεργασία» με τους Βρετανούς. Ο αλ Γουάιλι έθεσε ως όρους για την επανάληψη της συνεργασίας, την απολογία εκ μέρους των Βρετανών για την εισβολή των δυνάμεών τους στην κεντρική φυλακή της πόλης, τη Δευτέρα το βράδυ, την παράδοση των 2 Βρετανών πρακτόρων που έγιναν το «μήλον της Εριδος», στην ιρακινή αστυνομία και την καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές που προκάλεσαν.

Βρετανοί αξιωματικοί απέφυγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις αυτές και επέμειναν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν μια «μέση λύση διά του διαλόγου» με τους Ιρακινούς. Επανέλαβαν, επίσης, την αρχική τους εκδοχή, ότι οι 2 Βρετανοί πράκτορες που είχαν συλληφθεί «βρίσκονταν σε κίνδυνο» και αρνήθηκαν, για άλλη μια φορά, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «απελευθέρωσής τους», δηλαδή της εισβολής, σκότωσαν 2 Ιρακινούς στρατιώτες.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στην πρωτεύουσα, όπου χτες, σε 2 διαφορετικές επιθέσεις ενόπλων, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί φρουροί ασφαλείας, 1 Αμερικανός στρατιώτης, ένας διερμηνέας συνεργάτης των κατακτητών και οι 2 γιοι του. Τραυματίστηκαν άλλοι 2 φρουροί ασφαλείας, και 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Στη Μπαακούμπα εκτελέστηκε αξιωματικός της αστυνομίας ενώ στο Κιρκούκ αντάρτες ανατίναξαν έναν από τους κεντρικούς πετρελαιαγωγούς της περιοχής που φλεγόταν μέχρι το βράδυ.

Παρά το γεγονός ότι με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βασόρα, τόσο στο βρετανικό όσο και στον αμερικανικό Τύπο πολλαπλασιάζονται τα σχόλια περί απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε χτες τις γνωστές θέσεις του. Ο Τζορτζ Μπους, αφού συναντήθηκε με το διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Τζορτζ Κέισι, και τον επικεφαλής της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης στον Κόλπο, Τζον Αμπιτζάιντ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία στρατιωτική απόσυρση από το Ιράκ, στην παρούσα φάση, γιατί αυτό θα έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο δίνοντας την εντύπωση στους τρομοκράτες ότι επικράτησαν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ