Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Εντονη η λαϊκή δυσαρέσκεια στις αντιλαϊκές πολιτικές

Σχόλιο του Μπ. Αγγουράκη για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Σχολιάζοντας το κλίμα που διαμορφώνεται από εγχώρια και ευρωπαϊκά ΜΜΕ και τη φοβία και τρομοκρατία που καλλιεργείται στην ίδια τη Γερμανία και την Ευρώπη, σχετικά με τη μη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και τα αντίστοιχα σενάρια, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με δήλωσή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «902», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Συμβαίνει αυτό που συμβαίνει πάντα: η άρχουσα τάξη, σε αυτή την περίπτωση και τα δύο τμήματά της, οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες, το δικό τους πρόβλημα θέλουν να το κάνουν πρόβλημα του γερμανικού λαού και των λαών της Ευρώπης.

Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι, πρώτον τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας σημειώνουν συρρίκνωση, δεύτερον υπάρχει θέμα, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Σρέντερ πρόωρα πήγε στις εκλογές, γιατί ήθελε να προχωρήσει η δική του ατζέντα και δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή και χρειαζόταν ισχυρό μήνυμα. Ετσι φτάσαμε στην κατάσταση που φτάσαμε. Η λαϊκή δυσαρέσκεια και δυσπιστία έχει αυξηθεί προς την πολιτική ηγεσία που έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, δηλαδή στο δίδυμο σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί. Ετσι εξηγείται και η άνοδος της συμμετοχής και των λεγόμενων μικρών κομμάτων. Αυτό που εμφανίζεται ως Αριστερό Κόμμα, το PDS, δεν είναι στην πραγματικότητα κόμμα, είναι μια εκλογική συμμαχία η οποία δημιουργήθηκε στην τελευταία στιγμή και δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά, σε κοινούς αγώνες, αντιθέτως στο αμέσως προηγούμενο παρελθόν υπήρχαν και πολύ μεγάλες αντιθέσεις. Βεβαίως, η ζωή θα δείξει, αλλά μπορώ να σας πω σχεδόν με βεβαιότητα ότι πάρα πολύ γρήγορα θα εμφανιστούν πάρα πολλές διαφορές. Γιατί η κίνηση του Λαφοντέν δημιουργήθηκε σε ευθεία αντιπαράθεση με το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) στο Βερολίνο, εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφάρμοζε αυτό το κόμμα στο δήμο, με επικεφαλής τον Γκ. Γκίζι, αυτόν που κάποιες δυνάμεις παρουσιάζουν σαν το "μέγα αντινεοφιλελεύθερο". Γνωρίζουμε ότι ο Γκίζι είχε εκλεγεί αντιδήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο του Βερολίνου, όπου συγκυβερνάει το ΚΟΔΗΣΟ με τους σοσιαλδημοκράτες και όπου οι δήμοι είναι πιο ισχυρά εργαλεία του κράτους από ό,τι στην Ελλάδα. Η φιλομονοπωλιακή πολιτική που ασκούσε ο Δήμος του Βερολίνου είχε εξοργίσει τον κόσμο και αυτό ανάγκασε τον Γκίζι να παραιτηθεί. Τώρα πού θα "κολλήσουν" αυτές οι δυνάμεις, είναι ένα θέμα που μένει να δούμε»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ