Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Στο δρόμο 116 εργαζόμενοι

Την πολιτική που κρατά ομήρους τους εργαζόμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Νοτ. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα η μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού στους οργανισμούς του δήμου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Οι 116 απολύσεις που έγιναν πρόσφατα προκαλούν τραγικά αδιέξοδα στους εργαζόμενους, οι οποίοι χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κέντρο της Ρόδου. Επιπλέον, σηματοδοτούν νέες ελλείψεις σε απαραίτητες υπηρεσίες για τον τοπικό πληθυσμό, όταν μάλιστα το 70% των εργαζομένων δούλευε σε θέσεις σχετικές με υπηρεσίες πρόνοιας (παιδικούς σταθμούς και σε δημοτικό ιατροπαιδαγωγικό κέντρο). Χαρακτηριστικό είναι, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν άνοιξαν και 500 εργατικές οικογένειες έμειναν ξεκρέμαστες.

Ο «χορός των απολύσεων» είχε ξεκινήσει με τις 72 που είχαν προηγηθεί των τελευταίων εξελίξεων. Από τους 116 που πρόσφατα έχασαν τη δουλιά τους, πολλοί δεν έχουν πάρει δεδουλευμένα Ιούλη και Αυγούστου, αλλά και το επίδομα αδείας. Μερικοί από τους απολυμένους απασχολούνταν για 15 χρόνια, ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους κάθε 2 χρόνια.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή δηλώνει ότι οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων. Η «λύση» που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είναι η παράταση της ομηρίας των εργαζομένων με την υπογραφή δίμηνων συμβάσεων έργου και προσφυγή στον ΑΣΕΠ για μονιμοποίηση αορίστου χρόνου για όσους γίνουν και όποτε γίνουν.

Σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενοι

Σε πολιτική ομηρία κρατούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους και τις υπηρεσίες του Δημοσίου, επισημαίνει η ΝΕ Νοτ. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ασφαλώς της σημερινής της ΝΔ. «Οι τελευταίοι νόμοι που ψηφίστηκαν στη Βουλή από τη ΝΔ και στους οποίους συμφωνεί επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ, ενώ τους αποσιώπησε και τους υποβάθμισε ο ΣΥΝ, καταργούν τη σταθερή και μόνιμη εργασία, επεκτείνοντας τα ελαστικά ωράρια και δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε εργοδότη της αυθαίρετης απόλυσης, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων».

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που «συμφωνούν στην προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα μηχανισμό για να υπηρετούν την πολιτική της αστικής τάξης», συνεχίζει η ανακοίνωση και επισημαίνει ότι η σημερινή δημοτική αρχή Ρόδου, αλλά και η αντιπολίτευση από τη μια στηρίζουν όλη αυτή την πολιτική και από την άλλη δημαγωγούν επικίνδυνα στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Γνωρίζουν ότι οι επιδοτήσεις που στηρίζουν τέτοιες συμβάσεις πολιτικής ομηρίας (ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ.) με τέτοιου είδους σχέσεις εργασίας θα είχε ημερομηνία λήξης και μάλιστα με το πιο τραγικό τέλος για χιλιάδες οικογένειες».

Η ΝΕ Νοτίου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Να γυρίσουν την πλάτη στις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στα σχήματα που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΝ. Να στηρίξουν αγωνιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, να είναι η απάντηση για αγωνιστική προοπτική στα τεράστια λαϊκά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην πόλη μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ