Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ» είχε αναφέρει στην εταιρία ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα ψύξης των υπολογιστών του πιλοτηρίου, λίγη ώρα πριν την πρόσκρουση
ICON |
Ετσι, μετά τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα κυπριακή εφημερίδα και που πιστοποιούσαν ότι η εταιρία «ΗΛΙΟΣ» στην ουσία λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, χτες δημοσιοποιήθηκαν νέα στοιχεία από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα οποία κάνουν λόγο για βλάβη στο σύστημα ψύξης. Το ίδιο αεροσκάφος, μία μέρα πριν, στις 13 του Αυγούστου, σε πτήση με προορισμό το Μπέρμιγχαμ, είχε παρουσιάσει προβλήματα δυσλειτουργίας στο σύστημα πτερυγίων καμπυλότητας. Παρ' όλα αυτά, αντί να καθηλωθεί και να ελεγχθεί, πέταξε προς το θάνατο μαζί με τους επιβάτες, στις 14 του Αυγούστου 2005.
Οι νέες αποκαλύψεις αναφέρουν πως ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ», που συνετρίβη στην περιοχή του Γραμματικού, είχε αναφέρει στην εταιρία ότι υπήρχαν προβλήματα ψύξης των υπολογιστών του πιλοτηρίου με ακόλουθη θέρμανση των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Γερμανού πιλότου με τους τεχνικούς της εταιρίας στη Λάρνακα, ο κυβερνήτης έδινε εξηγήσεις και έπαιρνε οδηγίες από αυτούς, μέχρι τη στιγμή που ζήτησαν να συνομιλήσουν με τον συγκυβερνήτη, Πάμπο Χαραλάμπους, για να δώσουν τη συνέχεια των οδηγιών τους. Τότε όμως ξεκίνησαν διακοπές στην επικοινωνία και σε ελάχιστο χρόνο η επαφή διακόπηκε εντελώς. Πριν διακοπεί η επικοινωνία λέγεται ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους επικοινώνησε και με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κανένα πρόβλημα στον ελεγκτή. Και πήρε απλώς τυπικές οδηγίες να σηκωθεί στα 34.000 πόδια.
Eurokinissi |
Οι υπεύθυνοι της «ΗΛΙΟΣ», όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, επικοινώνησαν με την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας να ενημερωθούν οι κυβερνήτες ότι θα περιμένει μηχανικός στο αεροδρόμιο. Στην Αθήνα όμως είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προσπάθειας εναλλακτικής επικοινωνίας με το αεροσκάφος, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις.
Στην έκθεσή του ο μηχανικός των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», που ενημερώθηκε για το πρόβλημα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Περίπου στις 10.30 π.μ. στις 14.8.2005, ο αντιπρόσωπος της εταιρίας "ΗΛΙΟΣ", Ν. Βαρβαρέσος, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, μου ανέφερε ότι το αεροσκάφος Β737-300, που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση προς Αθήνα, παρουσιάζει παντελή έλλειψη επικοινωνίας με όλα τα μέσα και πιθανώς κάποιο πρόβλημα πλοήγησης χωρίς αναλυτικές λεπτομέρειες».
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δημήτρης Πανταζής, σε συνέντευξή του σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, παραδέχτηκε ότι ο πιλότος είχε αναφέρει στην αρχή της πτήσης την ύπαρξη προβλήματος.
Κατά πόσο το πρόβλημα αυτό αιτιολογεί την τραγική κατάληξη προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, αφού Αμερικανός ειδικός της «Μπόινγκ» το χαρακτηρίζει «σοβαρή εκδοχή», ενώ Ελληνες ειδικοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι δίνει απαντήσεις σε πολλά. Αλλοι ειδικοί δε θεωρούν ότι θέτει εκτός λειτουργίας τον αυτόματο πιλότο ή τους κινητήρες.
Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, μία μέρα πριν το τραγικό δυστύχημα, το Σάββατο 13 του Αυγούστου, το μοιραίο αεροσκάφος κατά την πτήση Λάρνακα - Μπέρμιγχαμ ανέφερε πρόβλημα στον Πύργο Ελέγχου, πιθανολογώντας δυσλειτουργία στο σύστημα πτερυγίων καμπυλότητας. Γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη μείωση της ταχύτητας κατά την προσγείωση. Οπως αναφέρεται μάλιστα, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με συνοδεία πυροσβεστικών και άλλων μέσων που ανταποκρίνονται σε περίπτωση μερικού συναγερμού. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου του αερολιμένα του Μπέρμιγχαμ, Τζάστιν Χαντ, η οποία σε ερώτηση αν ελέγχθηκε το αεροσκάφος μετά από αυτό είπε μόνο ότι ο κυβερνήτης έκανε λόγο για λανθασμένη ένδειξη...