Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διασωθούν και αναδειχτούν οι φυλακές Βούρλων

Την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής αξίας των φυλακών Βούρλων, υπογραμμίζουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος και Ελπίδα Παντελάκη.

Οπως αναφέρουν, «οι φυλακές των Βούρλων αποτελούν ένα ακόμα ιστορικό μνημείο αντίστασης και ηρωισμού του λαού μας, αφού κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και μετέπειτα, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν και μαρτύρησαν εκατοντάδες αγωνιστές». Πέρα, όμως, από την ιστορική του αξία, ο χώρος αυτός είναι για την περιοχή της Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά εξίσου σημαντικός και πολύτιμος από πολεοδομικής και χωροταξικής πλευράς.

«Μέχρι πρόσφατα ιδιοκτήτρια ήταν η "Εθνική Κεφαλαίου", θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Οπως αποκαλύφθηκε όμως σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δραπετσώνας, με την ανοχή της Διοίκησης του δήμου, ο συγκεκριμένος χώρος αγοράστηκε από μεγαλοκατασκευαστή και θα τσιμεντοποιηθεί. Εκ των υστέρων βέβαια και μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη σε κατοίκους και φορείς, το ΔΣ, έστω και καθυστερημένα, έλαβε απόφαση για χαρακτηρισμό των πρώην φυλακών σε πράσινο και κοινόχρηστο χώρο. Ταυτόχρονα, όμως, τα οικονομικά του δήμου δεν επαρκούν για αγορά ή απαλλοτρίωση».

Ετσι, «το ενδεχόμενο να χαθεί και να καταστραφεί ένας χώρος ιστορικής μνήμης είναι πλέον προ των πυλών, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, αλλά την κύρια ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, που μέχρι σήμερα δεν πήραν κανένα μέτρο για τη σωτηρία του».

Οι Γ. Πατσιλινάκος, Ελ. Παντελάκη ρωτούν τον υπουργό «ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει και πότε, ώστε να εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο καταστροφής του χώρου των φυλακών των Βούρλων και να αποδοθεί στις επόμενες γενιές ως μνημείο μαρτύρων της αντίστασης και των ανθρώπινων αξιών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ