Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Πολλαπλό χτύπημα στα λαϊκά στρώματα

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου, που όπως υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις

Το νομοσχέδιο - πλήγμα κατά των δικαιωμάτων εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, που προβλέπει την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων ξεκίνησε χτες να συζητείται στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, ενώ η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη. Παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις, από τη συζήτηση καταδείχτηκε η σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη λογική του απελευθερωμένου ωραρίου, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, το κατήγγειλε ως προώθηση ενός νομοθετήματος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και τις επιδιώξεις της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε την πολιτική συμφωνία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «και οι δυο συμφωνούν στην απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά διαφωνούν ποιος θα το αποφασίζει»! Οπως σημείωσε, «η κυβέρνηση ακολουθώντας τα χνάρια της προηγούμενης και της ΕΕ» προχωρά με το εν λόγω νομοθέτημα στην «ικανοποίηση των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων». Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Δεν μπορείτε να δημαγωγείτε 15 μήνες μετά, ...όταν και αυτό το ωράριο για το οποίο μιλάτε, είναι ένα δημιούργημα δικό σας». Μάλιστα υπενθύμισε σειρά νομοθετημάτων αύξησης του ωραρίου, που λειτούργησαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ωράριο ο βουλευτής του ΚΚΕ:

  • Εκανε λόγο για «πολλαπλό χτύπημα στα πλατιά λαϊκά στρώματα» σημειώνοντας ότι πλήττει τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές, αφού «η ακρίβεια θα ανέβει ακόμη περισσότερο».
  • Παρατήρησε ότι η απελευθέρωση του ωραρίου «εξοντώνει και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων», ενώ «επιδρά άμεσα και σε άλλους κλάδους που είναι δεμένοι με το εμπόριο» και «ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της Κυριακής αργίας».
  • Υπογράμμισε πως οι δυο βασικοί στόχοι είναι η «επέκταση και αποσταθεροποίηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας», με την παράλληλη «συγκεντροποίηση του κεφαλαίου».
  • Ειδικά για τους εργαζόμενους επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται παράλληλα με την προώθηση της μερικής και ελαστικής απασχόλησης.
  • Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους «να απαιτήσουν με αγώνες και πείσμα την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών τους» προσθέτοντας πως η απελευθέρωση του ωραρίου «αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους και επαγγελματοβιοτέχνες».

Υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών ρυθμίσεων για το ωράριο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτε στην αργία της Κυριακής» και πως «το εθνικό ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό», αφού «θεσπίζεται ένα πλαίσιο ωραρίου για όλη τη χώρα». Οσον αφορά τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, υποστήριξε ότι τα δικαιώματά τους θα προστατευτούν, αφού «θα υπάρξει συστηματική εποπτεία και έλεγχος με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας». Πάντως, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κοντογιάννης, ήταν ξεκάθαρος για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, περιγράφοντας ένα καθεστώς άκρατου ανταγωνισμού. Οπως είπε, «ο νόμος της αγοράς είναι αμείλικτος. Ανοιχτά θα μείνουν μόνο τα καταστήματα που έχουν πελατεία», υποστηρίζοντας πως «με το κατάλληλο κλίμα η πελατεία θα υπάρχει και για το μεγάλο και για το μικρό».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαππα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «προστασίας των συμφερόντων των πολυεθνικών», ενώ επισήμανε ότι δε θα υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς, λόγω των χαμηλών μισθών. Παρ' όλα αυτά στο «διά ταύτα» υπερασπίστηκε τη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία τα ωράρια διαμορφώνονταν κατά νομό με την εμπλοκή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, χωρίς ουσιαστικά να διαφωνήσει με την απελευθέρωση του ωραρίου. Επίσης άσκησε κριτική για «παρεμβάσεις με κρατικίστικο και κομματικό χαρακτήρα».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής(2010-09-22 00:00:00.0)
Ικανοποιεί αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο(2005-06-26 00:00:00.0)
Το ωράριο(2005-06-25 00:00:00.0)
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των «μεγάλων»(2005-06-23 00:00:00.0)
Ανησυχεί για το ωράριο(2003-12-23 00:00:00.0)
Διαφωνεί με την επέκταση του ωραρίου(2001-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ