Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα

«Θερμό Σεπτέμβρη» υπόσχονται στην κυβέρνηση τα σωματεία των ΕΒΕ, που συμμετείχαν μαζικά σε σύσκεψη της ΟΒΣΑ

Από παλιότερη πικετοφορία στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων

Motion Team

Από παλιότερη πικετοφορία στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου καταστημάτων
Η μαζική συμμετοχή, αλλά, ακόμη περισσότερο, η αποφασιστικότητα που εκφράστηκε για την έμπρακτη εναντίωση στην κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται όχι μόνο στο θέμα του ωραρίου, αλλά και γενικότερα απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρούς ΕΒΕ, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συνδικαλιστικής σύσκεψης, που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Το καταστάλαγμα από τη σύσκεψη είναι ότι οι ΕΒΕ με τα σωματεία και τους Εμπορικούς Συλλόγους τους θα αξιοποιήσουν τις επόμενες βδομάδες, για να προετοιμάσουν ένα «θερμό» φθινόπωρο στην κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη από πολλούς χώρους και περιοχές, ενδεικτικά, από τους εμποροράφτες, τους επιπλοποιούς, τους φωτογράφους, τα καθαριστήρια, τους τεχνικούς καυστήρων, τους υδραυλικούς, τους τεχνικούς ανελκυστήρων, τη λαϊκή τέχνη, τους επιδιορθωτές, τους αργυροχρυσοχόους, από το Ιλιον, το Περιστέρι, την Καλλιθέα, το Αιγάλεω κλπ. Συμμετείχε επίσης η Μ. Τσαγκατάκη από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων.

Η συνεργασία της ΟΒΣΑ και των οργανώσεων των ΕΒΕ, που από κοινού οργάνωσαν και πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για το ωράριο, με τα συνδικάτα των εργαζομένων, που οδήγησε σε κοινές συγκεντρώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες, επικροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος ανέπτυξε, εισηγητικά, βασικά σημεία των επιπτώσεων από το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των μεγαλεμπόρων για το ωράριο των καταστημάτων, αναφέρθηκε όμως και συνολικά στις αρνητικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ από την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι οποίες δημιουργούν μια ζοφερή κατάσταση για όλους τους κλάδους και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση, στα λουκέτα και στην οικονομική εξαθλίωση όσων παραμείνουν. Ενα από τα συμπεράσματα της σύσκεψης είναι, εξάλλου, ότι και με το νομοσχέδιο για το ωράριο των καταστημάτων δεν πλήττονται μόνον οι μικροί έμποροι, αλλά και οι επαγγελματοβιοτέχνες που η παραγωγή τους περνά μέσα από τα μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στάση και την τακτική της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και ήταν γενική η διαπίστωση ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις ηγεσίες που έχουν συμβιβαστεί και αδρανούν, ουσιαστικά, μπροστά στα προβλήματα. Μια από τις δράσεις ενημέρωσης, που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα έχει να κάνει ακριβώς με την αποκάλυψη της πραγματικής στάσης της ΓΣΕΒΕΕ, που από τα μέσα ενημέρωσης προβάλλεται ως υπερασπιστής των συμφερόντων των ΕΒΕ, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το Σεπτέμβρη, όλη η προετοιμασία θα εκφραστεί σε εκ νέου συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους και μορφές πάλης που θα αποφασιστούν τότε, χωρίς να αποκλείονται διαβήματα, συμβολικές καταλήψεις υπηρεσιών κ.ά.

Καταλήψεις οδικών κόμβων

Την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου διατύπωσαν χτες επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι με το συμβολικό αποκλεισμό οδικών κόμβων σε διάφορα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Το πρωί από τις 8 έως και τις 9, οι ΕΒΕ της Καβάλας, της Ξάνθης και άλλων νομών της περιοχής πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας του Νέστου.
  • Το απόγευμα, οι επαγγελματοβιοτέχνες των Σερρών συγκεντρώθηκαν έξω από το εθνικό στάδιο της πόλης και στη συνέχεια με μεγάλη αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν προς το Τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό από τις 7.45 μέχρι και τις 8.30 το βράδυ.
  • Για 20 λεπτά αποκλείστηκαν τα Τέμπη από ΕΒΕ της περιοχής.
  • Τέλος, από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 7.30 περίπου, ΕΒΕ της ευρύτερης περιοχής πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στον Ισθμό της Κορίνθου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους(2005-02-02 00:00:00.0)
«Δεν είναι Γιάννης είναι... Γιαννάκης» για το ωράριο(2005-01-18 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα και συνέπεια(2004-06-25 00:00:00.0)
Σύσκεψη στις 19 του μήνα για την κλιμάκωση του αγώνα(1997-05-09 00:00:00.0)
Σύσκεψη στις 19 του μήνα για την κλιμάκωση του αγώνα(1997-05-09 00:00:00.0)
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης της ΟΒΣΑ(1997-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ