Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ
Ξεπέρασε τα 11 δισ. ευρώ στο 5μηνο

Κατακόρυφη αύξηση κατά 37,8% ή 1,64 δισ. ευρώ σημείωσε και το γενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2005, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα

Επιδεινώνονται μήνα με το μήνα τόσο το εμπορικό όσο και το συνολικό έλλειμμα (τρεχουσών συναλλαγών) της Ελλάδας με το εξωτερικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αποτυπώνουν - με τη γλώσσα των αριθμών - την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών σε βάρος της χώρας μας. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν έχει να κάνει με τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για την οποία κόπτονται οι κυβερνήσεις και τα διάφορα παπαγαλάκια τους, αλλά με το νέο καταμερισμό σε χώρες και αγορές.

Η συγκυρία χαρακτηρίζεται και από το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος - συγκεκριμένα το 7% - από τη συνολική αξία των εισαγωγών οφείλεται στις παραγγελίες πλοίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε ναυπηγεία του εξωτερικού. Είναι φανερό πως η υπονόμευση της παραγωγικής δυνατότητας των ντόπιων ναυπηγείων, αλλά και άλλων κλάδων έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο εμπορικό ισοζύγιο. Στην ίδια περίοδο οι μεγαλοεπιχειρηματίες, συνεχίζοντας την ασύδοτη επιχειρηματική δράση τους, επεκτείνονται και λυμαίνονται τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο σε κράτη συγκριτικά χαμηλότερου «κόστους» με τη νόμιμη εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό η εκροή κεφαλαίων για «άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό» έφτασε στα 330 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αφορούν στο 5μηνο Γενάρης - Μάης του 2005:

  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες με άλλες χώρες) ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ από 4,36 δισ. ευρώ στο 5μηνο του 2004. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 1,64 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 37,8%.
  • Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έφτασε στα 11,1 δισ. ευρώ (από 10,8 δισ. πέρσι). Παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ ή 10,4% καθώς η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων φτάνει στα 16,6 δισ. ευρώ έναντι 5,48 δισ. ευρώ της αξίας των εισαγωγών. Ραγδαία επιδείνωση εμφανίζει το ισοζύγιο στα καύσιμα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κερδοσκοπίας πάνω στις «διεθνείς» τιμές του πετρελαίου. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων εκτοξεύτηκε σε 2,37 δισ. ευρώ (1,79 δισ. ευρώ πέρσι) με άλμα 32,4%. Το εμπορικό ισοζύγιο χωρίς τα καύσιμα και πλοία παραμένει αμετάβλητο στα περσινά επίπεδα των 8,5 δισ. ευρώ.
  • Το ισοζύγιο υπηρεσιών εμφανίζει οριακή βελτίωση. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα που εμφανίζει η συγκεκριμένη κατηγορία ανήλθε στα 4,18 δισ. ευρώ (4 δισ. ευρώ πέρσι). Οι εισπράξεις από μεταφορές - τις οποίες τα επίσημα κρατικά στοιχεία εμφανίζουν στον κλάδο των υπηρεσιών -καταγράφουν αύξηση στα 5,87 δισ. ευρώ (5,36 δισ. πέρσι). Οριακή βελτίωση εμφανίζει και η εισαγωγή ταξιδιωτικού συναλλάγματος (1,97 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. πέρσι).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ