Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δεν αντέχουν ούτε τις «ενδεικτικές τιμές»

Νέο κύκλο ανατιμήσεων αυτή τη φορά στα νερά και τα αναψυκτικά πυροδοτεί η κατάργηση των ενδεικτικών τιμών που προανήγγειλε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου. Για την κατάργηση των ενδεικτικών τιμών η κυβέρνηση επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση περιορίζει τον «ελεύθερο ανταγωνισμό» σε βάρος των εγχώριων επιχειρήσεων, καθώς η ρύθμιση δεν περιλάμβανε τα εισαγόμενα αντίστοιχα είδη. Αυτό συμβαίνει επειδή κυβέρνηση και ΕΕ συμφωνούν ότι στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς», δηλαδή της αγοράς των πολυεθνικών, απαγορεύεται η επιβολή ενδεικτικών τιμών σε προϊόντα επιχειρήσεων πέραν των εγχώριων, επομένως αποκλείει την επέκταση της εφαρμογής της διάταξης και στα εισαγόμενα.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τις δικαστικές αποφάσεις και τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς», υιοθετεί πλήρως τις αξιώσεις των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Και, βέβαια, δεν έχει κανένας την παραμικρή αμφιβολία ότι οι «ενδεικτικές τιμές» δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτική συγκράτησης των τιμών, αφού σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τις προσδιορίζουν ελεύθερα. Ετσι, άλλωστε εκτίναξαν την τιμή του εμφιαλωμένου νερού στα 50 λεπτά το μισό λίτρο. Αυτό, όμως, ενισχύει παραπέρα την προκλητική ευθυγράμμιση της κυβερνητικής πολιτικής με τις επιταγές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου που δε δέχεται ούτε την ιδέα παρέμβασης στην ασυδοσία τους.

Για να χρυσώσει το χάπι των επερχόμενων ανατιμήσεων ο υφυπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει η αγορανομική διάταξη που καθορίζει ανώτατες τιμές σε συγκεκριμένα είδη που πωλούνται από τα κυλικεία αεροδρομίων, πλοίων, αρχαιολογικών χώρων κλπ. Συγκεκριμένα, δεν αλλάζει η διάταξη που επιβάλλει ανώτατη τιμή τα 50 λεπτά για το εμφιαλωμένο νερό στη συσκευασία του μισού λίτρου, καθώς δε γίνεται αναφορά σε «ενδεικτική τιμή», όπως είπε. Θα αλλάξει, όμως, η διάταξη που αφορά τις τιμές των αναψυκτικών που επιβάλλει ως ανώτατη τιμή την «ενδεικτική» προκειμένου να αφαιρεθεί η χρήση του συγκεκριμένου όρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ