Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Μέσο κερδοφορίας και η απεξάρτηση!

Παραδίδεται σε ιδιώτες, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Υγείας

Οι νέοι που ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα από στεγνά προγράμματα γυρίζουν την πλάτη στις ουσίες, αλλά και στη λογική διαχείρισής τους
Οι νέοι που ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα από στεγνά προγράμματα γυρίζουν την πλάτη στις ουσίες, αλλά και στη λογική διαχείρισής τους
Ετοιμη να παραδώσει και τον τομέα της απεξάρτησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως μέτρο κατά των ναρκωτικών, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα είναι έτοιμο και θα σταλεί στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής Προεδρικό Διάταγμα που θα εντάσσει στις μονάδες απεξάρτησης και ιδιωτικούς φορείς. Την εκχώρηση ο υπουργός Υγείας την παρουσίασε ως αίτημα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά και είπε ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να τηρούν τρεις προϋποθέσεις: Εγκριση και εποπτεία του υπουργείου Υγείας και κάλυψη των εξόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πέραν της εμπορευματοποίησης του πόνου των εξαρτημένων και των γονιών τους, η κυβέρνηση έρχεται να φορτώσει και το οικονομικό βάρος της εξάρτησης στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα έπρεπε να έχει δημόσιες δομές που θα παρέχουν δωρεάν, εν πρώτοις, υπηρεσίες αποτοξίνωσης, που θα αποτελούσαν ένα ουσιαστικό βήμα προς την τελική απεξάρτηση. Με την επιλογή της αυτή, η κυβέρνηση στην πράξη βάζει τροχοπέδη στα προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης, καθώς αντί να ενισχύσει τους φορείς που τα υλοποιούν, προκρίνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, νομιμοποιώντας εκείνες τις ψυχιατρικές κλινικές που έκαναν μέχρι τώρα αποτοξίνωση και δίνοντας ευκαιρίες σε άλλες για κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη των υπουργών Παιδείας Μ. Γιαννάκου και Υγείας Ν. Κακλαμάνη, την τελευταία δεκαετία τριπλασιάστηκε ο αριθμός των νέων που έκαναν χρήση ουσιών μία ή περισσότερες φορές, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των μαθητών που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, αυξήθηκε η αποδοχή της χρήσης ουσιών από τους νέους και ενισχύθηκε η αντίληψη για την ευχερή διαθεσιμότητα παράνομων ουσιών.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου των δύο υπουργείων, συνδέονται «με ένα πλήθος αιτιολογικών παραγόντων, κοινωνικών, οικονομικών, βιολογικών, ψυχολογικών, οικογενειακών κλπ.», ενώ, όπως είπε, χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, «η πρόληψη της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών έρχεται σε συνέχεια με την προσωπικότητα του ατόμου, με τις κάθε φορά κοινωνικές συνθήκες», συμπληρώνοντας πως «ξέρουμε ότι δεν μπορούμε ν' αλλάξουμε όλες τις κοινωνικές συνθήκες».

Η εγκατάσταση της τοξικομανίας - και της πολυτοξικομανίας - είναι συνυφασμένη με την κρίση του συστήματος και τα αδιέξοδα που προκαλεί στους νέους και τις οικογένειές τους. Τα αδιέξοδα αυτά ενισχύει η κυβέρνηση με την πολιτική της και αποδίδοντας στο πρόβλημα παθολογικές αιτίες έρχεται να συναντηθεί με τη διαχειριστική λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προέκτασή της αποτελεί η εμπορευματοποίηση και η παράδοση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Χτες ανακοινώθηκαν, για ακόμα μία φορά, προγράμματα που θα αναπτυχθούν και θα εκτείνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας υπηρεσιών των δύο υπουργείων σε θέματα αγωγής Υγείας των νέων, θα συσταθούν προγράμματα διεπιστημονικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και επαγγελματιών Υγείας σε θέματα Αγωγής Υγείας, θα αναπτυχτούν κοινές επικοινωνιακές δράσεις. Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει ανάμεσα σε άλλα την ίδρυση και λειτουργία καινούριων Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, παραγωγή φυλλαδίων και τηλεοπτικών σποτ, δημιουργία γραφείων στήριξης φοιτητών με την εθελοντική συμμετοχή φοιτητών και βελτίωση του μνημονίου που είχε υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τον ΟΚΑΝΑ το 2003, χωρίς να έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ