Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Αλλοιώνει «στολίδια»

Βάναυσο πλήγμα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί η αυθαίρετη ενέργεια της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας, να κατεδαφίσει παράνομα την τοξωτή κιονοστοιχία στον εξωτερικό χώρο μεταβυζαντινού μοναστηριού της Αγίας Τριάδας στο Λιβάδι Ελασσόνας. Η κιονοστοιχία αποτελούσε χαρακτηριστικό δείγμα - ίσως και το μοναδικό στη χώρα μας - βλάχικης αρχιτεκτονικής, με ανάγλυφους χρωματιστούς σταυρούς και σύμβολα, ενώ το δωρικού τύπου δάπεδο ξηλώθηκε για να τοποθετηθεί μάρμαρο. Επιπλέον, γκρεμίστηκαν οι τοξωτές δοκοί του γυναικωνίτη, που καταδείκνυαν τη μορφή του ναού, πριν την καταστροφή του από τους Ιταλούς.

Τις αυθαίρετες παρεμβάσεις της Μητρόπολης Ελασσόνας, που έγιναν χωρίς, καν, την έγκριση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καταγγέλλουν σε κοινό ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Λιβαδιωτών Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, και Αθήνας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Επιστημόνων και το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδίου. Καλούν δε τους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν άμεσα για την αποκατάσταση του μνημείου και την αποτροπή κάθε παρόμοιας αυθαιρεσίας. Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας του Λιβαδίου, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το 2002, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, εξαιτίας της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του, αλλά και της ιστορικής του σημασίας.

Ομως, αν κι αυτό είναι γνωστό και παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας Βασίλειος ισχυρίζεται ότι οι εργασίες αφορούσαν τον εξωτερικό χώρο και δεν επρόκειτο για κάτι που είχε αρχαιολογική αξία! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Ελασσόνας προχώρησε σε ανάλογες ενέργειες σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εκκλησίας Αγίας Τριάδας στη Γεράνεια Ελασσόνας, η οποία χτίστηκε, επίσης, το 18ο αιώνα και με απόφαση της Μητρόπολης, καταστράφηκε ο γυναικωνίτης, ενώ έγινε μια σειρά ανάλογων παρεμβάσεων...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ