Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
Ενταση της κυβερνητικής δράσης στο χώρο της Υγείας

Με τη «συμπληρωματικότητα», το κεφάλαιο έχει εξασφαλισμένη «πελατεία», λόγω της ανεπάρκειας του δημόσιου συστήματος

Motion Team

Με τη «συμπληρωματικότητα», το κεφάλαιο έχει εξασφαλισμένη «πελατεία», λόγω της ανεπάρκειας του δημόσιου συστήματος
Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ και των δεικτών του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση των κρατικών δαπανών, στο όνομα της μείωσης του δημόσιου χρέους, σχεδιάζει να πάρει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα στον τομέα της οικονομίας, που αφορούν διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων και ο τομέας Υγείας. Ουσιαστικά, ανοίγει το δρόμο της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ενα από τα σχέδιά της που υπηρετούν τον παραπάνω στόχο είναι η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στα πλαίσιο αυτό εντείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να καλλιεργήσουν κλίμα αποδοχής από το λαό, ως ωφέλιμου για τον ίδιο, του προετοιμαζόμενου νομοσχεδίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ετσι ανακοινώθηκε η ανέγερση νέων νοσοκομείων, ίσως ως ΝΠΙΔ, το ένα στην Αττική (στη Βούλα) και από ένα στην Κατερίνη, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα, στη Ζάκυνθο και επέκταση στα νοσοκομεία στη Σύρο και την Κεφαλονιά, στη βάση της σύμπραξης («ΒΗΜΑ», 23/4). Το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα του ΣΔΙΤ θα δώσει προτεραιότητα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Β. Ελλάδας.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τις Συμπράξεις, γιατί δήθεν «οι Συμπράξεις αντίκειται στο Κοινοτικό Δίκαιο και στο Σύνταγμα». Αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί οι Συμπράξεις λειτουργούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, εδώ και χρόνια. Επομένως, για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ εξαπατά το λαό.

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ, για το ίδιο ζήτημα, αναφέρει ότι «το μεγάλο κεφάλαιο καλείται να εμπλακεί στη λειτουργία και την παρεχόμενη περίθαλψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ». Η ΑΕΓ (συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ στους γιατρούς) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «είναι εντυπωσιακό πως δεν έχουμε μέχρι σήμερα εφαρμόσει καμία προδιαγραφή για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα» και καλεί «την κυβέρνηση να στηρίξει το ΕΣΥ και τους ασθενείς που θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά» («Αυγή», 26/4/05). Δηλαδή, οι δυνάμεις του ΣΥΝ δε θέτουν στόχο κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης, αλλά ζητούν όρους και προϋποθέσεις για λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, στα πλαίσια της συνύπαρξής τους.

Ενταση της εμπορευματοποίησης

Η κυβέρνηση συνεχίζει ταυτόχρονα την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης και, γενικά, της διευκόλυνσης της επέκτασης της δράσης του κεφαλαίου στον τομέα Υγείας.

Ετσι, συζητιέται και προετοιμάζεται η ανέγερση ιδιωτικού Ογκολογικού Κέντρου 280 κλινών, στη Βάρης - Κορωπίου. Το μετοχικό κεφάλαιο θα είναι σε 30 γιατρούς και θα παίζει συμπληρωματικό ρόλο στα υπάρχοντα ογκολογικά νοσοκομεία («Επενδυτής», 23/4/05). Το ζήτημα της συμπληρωματικότητας προβάλλεται για να ρίξει στάχτη στα μάτια, να προλάβει αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος. Είναι γνωστό ότι τα υπάρχοντα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία έχουν ελλείψεις προσωπικού, απαρχαιωμένο και λιγοστό εξοπλισμό, η ζήτηση αυξάνεται και, γενικώς, δεν επαρκούν. Αλλά με τη «συμπληρωματικότητα» το κεφάλαιο έχει εξασφαλισμένη «πελατεία», λόγω της ανεπάρκειας του δημόσιου συστήματος. Γιατί ένα καινούριο ιδιωτικό νοσοκομείο μπορεί να διαθέτει πιο σύγχρονα θεραπευτικά μέσα (μηχανήματα κλπ.), υπηρεσίες παρηγορητικής αγωγής, ιατρεία πόνου, σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Ο καρκινοπαθής, ή αυτός που έχει υπόνοια, δεν μπορεί να περιμένει στις μεγάλες λίστες αναμονής που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία και, λόγω της φύσης της αρρώστιας, στην απόγνωσή του, μπορεί να ξεπουληθεί, για να έχει μια έγκαιρη διάγνωση - θεραπεία, αξιοπρεπή νοσηλεία κλπ.

Η κυβέρνηση, με την πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου νοσοκομείου που ακολουθεί, προσφέρει στο κεφάλαιο το «φιλέτο» των ειδικών νοσοκομείων (όπως τα ογκολογικά), εξασφαλίζοντάς του σίγουρη κερδοφορία. Στην ίδια κατεύθυνση αύξησης των επενδύσεων μονοπωλιακών ομίλων στο χώρο της Υγείας, κινείται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για πώληση ή συνεκμετάλλευση του νοσοκομείου Βούλας και ολόκληρου του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται το νοσοκομείο.

Η αύξηση της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών επιτυγχάνεται και μέσω της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γι' αυτό η κυβέρνηση, μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που είδε το φως της δημοσιότητας, ξανανοίγει τη συζήτηση για «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού.

Βασικές της προτεραιότητες είναι:

  • Η εφαρμογή του Ν. 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, για την ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ, που σημαίνει υποβάθμιση δικαιωμάτων και η επίσπευση ίδρυσης και επέκτασης των επαγγελματικών ταμείων, δηλαδή παραπέρα εμπορευματοποίηση.
  • Η εξυγίανση διαφόρων Ταμείων, όπως λέει, που σημαίνει παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών και υγειονομικών παροχών, στο όνομα της βιωσιμότητας.

Εργαλείο για την περικοπή των παροχών θα γίνει το ειδικό σώμα (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) που ετοιμάζει για να καταπολεμηθεί δήθεν η εισφοροδιαφυγή, το οποίο θα παρακολουθεί, όπως λέει η κυβέρνηση, τις πληρωμές υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλιστικών ταμείων.

  • Η αλλαγή της σύνθεσης των δημόσιων δαπανών και ο επαναπροσανατολισμός τους προς παραγωγικότερες χρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, θα κάνει περικοπή των λειτουργικών δαπανών κατά 6,5% και των καταναλωτικών κατά 16,2%. Για τα έσοδα, προαναγγέλλει μεταρρύθμιση στο Φορολογικό για ελεύθερα επαγγέλματα και επιχειρήσεις («Ναυτεμπορική», 25/4/05).

Η κυβέρνηση στο πρόγραμμά της διατυπώνει τη θέση της ότι το κράτος δεν πρέπει να 'ναι «παραγωγός υπηρεσιών υγείας», δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του επιχειρηματία, αλλά πρέπει να 'χει μόνον επιτελικό, ρυθμιστικό ρόλο. Αρα, και οι δημόσιες δαπάνες δεν πρέπει να κατευθύνονται για τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά να στραφούν σε «παραγωγικότερες χρήσεις», που σημαίνει απόδοση κέρδους. Να γιατί εμπορευματοποιούν τις μέχρι σήμερα λεγόμενες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Ασφάλισης.

Αλλη μορφή επένδυσης δημοσίων δαπανών είναι ο εκσυγχρονισμός υποδομών δημόσιων μονάδων Υγείας και η σύναψη συμβάσεων με επιχειρηματίες του χώρου, π.χ. Ολυμπιακά νοσοκομεία και η συζήτηση για υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Βέβαια, τη μείωση των δημοσίων δαπανών για τη λειτουργία του λεγόμενου δημόσιου συστήματος Υγείας καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είτε απ' ευθείας, είτε και μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, όσοι έχουν.

Η μείωση των δημόσιων δαπανών πρόσφατα εκφράστηκε με τη μείωση κατά 50% της χρηματοδότησης των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (δηλαδή ιδιωτών που δρουν μ' αυτήν την εταιρική μορφή), που έχουν αναλάβει τη λειτουργία ξενώνων, διαμερισμάτων στα πλαίσια του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ («Ελευθεροτυπία», 20/4/05).

Η σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ, έως το σταμάτημά της, το 2006, ήταν γνωστή από τις προγραμματικές συμβάσεις που είχαν υπογράψει. Φαίνεται, όμως, ότι οι περικοπές ξεκίνησαν πιο γρήγορα. Βεβαίως, ένα κομμάτι επιχειρηματικής δραστηριότητας σ' αυτόν το χώρο σταματά να επιδοτείται. Βεβαίως, με τη χρηματοδότηση κερδίζουν οι ιδιώτες, αλλά το σταμάτημά της δε γίνεται γιατί θα αναλάβει ο δημόσιος τομέας αυτούς τους ασθενείς από τα λαϊκά στρώματα.

Το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί από την αρχή σε παρόμοιες χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και είχαμε προβλέψει και προειδοποιήσει για τη σημερινή κατάληξη. Δηλαδή, να μην υπάρχουν δημόσιες τέτοιες μονάδες και οι ιδιώτες, όταν σταματήσει η κρατική και ευρωενωσιακή χρηματοδότηση, είτε να τις κλείσουν, είτε να ζητάνε πληρωμή από τους ασθενείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία, με όλες τις αρνητικές συνέπειες γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η εφαρμογή της ανασυγκρότησης του ΕΣΥΠ

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίηση του νόμου για «την ανασυγκρότηση του ΕΣΥΠ», που ιδιωτικοποιεί τα προνοιακά ιδρύματα. Η αρχή έγινε από την «Επικοινωνία» (Πολυανάπηρα παιδιά). Το υπουργείο κάνει (δίχρονη) προγραμματική σύμβαση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, που θα αναλάβει την παραπέρα λειτουργία του Κέντρου. Το υπουργείο με τον ΠΣΤ (Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών) θα έχει την επιτήρηση.

Τα λειτουργικά έξοδα θα καλύπτονται από το υπουργείο (με αδιευκρίνιστο ποσόν) και τα ασφαλιστικά ταμεία («Απόφαση» 20/4/05).

Αυτή η εξέλιξη έχει δύο πλευρές:

Πρώτον: Οτι ένα Κέντρο, που, με βάση το καταστατικό του (πέρα από τη νομική του μορφή), θα κάλυπτε την εκπαίδευση και την αποκατάσταση (με την ευρεία έννοια του όρου) πολυανάπηρων παιδιών, τώρα γίνεται μια μονάδα μόνο για τα πολυανάπηρα παιδιά που είχε στη δύναμή του έως σήμερα και που είχαν ήδη εκπαιδευτεί, χάνοντας έτσι τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. Για τα υπόλοιπα παιδιά, αυτής της κατηγορίας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Δεύτερον: Οτι ανοίγει το δρόμο, παρόμοιες μονάδες να λειτουργούν όχι με ευθύνη του κράτους, αλλά ιδιωτών (όπως ο συγκεκριμένος Σύλλογος Γονέων) και με χρηματοδότηση, όχι κρατική, αλλά ιδιωτική από τους γονείς και ένα μέρος από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία γενικεύεται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, περνάει και μέσα από την εκπαίδευση, με στόχο τη δημιουργία φτηνού επιστημονικού δυναμικού, με μειωμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος πρόσφατα στους σπουδαστές των επαγγελμάτων Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας, είπε ότι μπορούν να δουλέψουν «ως υποδοχείς ασθενών στις εισόδους μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ούτως ώστε και χαρτζιλίκι να βγάζουν και να εξοικειώνονται γρήγορα με το χώρο των νοσοκομείων». Στο όνομα της εργασιακής εμπειρίας, θα εφαρμόσει ένα εργασιακό καθεστώς για τους σπουδαστές τύπου STAGE, όπου με μικρό κόστος θα καλύψει κενά του συστήματος Υγείας, στο όνομα της πρακτικής τους άσκησης στους ανάλογους χώρους Υγείας - Πρόνοιας, καλύπτοντας, ουσιαστικά, θέσεις μονίμων, με κανονικό - πλήρες ωράριο και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θέση εργασίας τους.

Μπροστά σ' αυτήν τη διαμορφούμενη πραγματικότητα, η μοναδική απάντηση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια και η δημιουργία ενός αποκλειστικά Δημόσιου - Δωρεάν Συστήματος Υγείας για όλους. Αυτή η θέση δείχνει και τη γραμμή αντιπαράθεσης και με την κυβερνητική πολιτική και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που συνεπικουρούν ή ανέχονται την εφαρμογή της.


Μ. Λαμπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται εμπορευματοποίηση και χαράτσια(2005-11-27 00:00:00.0)
Προτρέχει το υπουργείο Υγείας(2005-07-21 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό βήμα στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης(2005-04-26 00:00:00.0)
Στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης(2004-12-29 00:00:00.0)
Αλλοθι για παραπέρα ιδιωτικοποίηση(2004-05-02 00:00:00.0)
Τα άρθρα για τη χρηματοδότηση(1997-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ